1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Davutoğlu uyardı
Davutoğlu uyardı

Davutoğlu uyardı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Gazze'ye ikinci filo hazırlığına ilişkin soruyu yanıtlarken "Büyükelçi talimatımla çağrılarak, benzer olayların yaşanmaması için beklenen hususlar iletildi" dedi

A+A-

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, talimatı ile İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağrılıp Levy'e son dönemdeki bazı gelişmelerle ilgili ciddi uyarılar yapıldığını belirterek, Türkiye'nin Mavi Marmara saldırısına benzer olayların yaşanmaması için beklediği hususların büyükelçiye iletildiğini kaydetti.

Seçim çalışmalarını sürdürdüğü Konya'da TV programına katılan Davutoğlu, gerek iç politika gerekse dış politikaya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İsrail'in önceki akşamki kuruluş yıldönümü kutlamasına katılımın düşük olduğu ve kabineden kimsenin gitmediğinin hatırlatılarak, bunun diplomatik bir boykot mu olduğunun sorulması üzerine Davutoğlu, bunun diplomatik bir boykot olarak tanımlanmasının doğru olmadığını kaydetti. Davutoğlu, genel olarak davete katılımın düşük olmasının anlamlı olduğunu, İsrail'in bu tutumu ciddiye alması gerektiğini bildirdi.

LEVY'Yİ ÇAĞIRDIK

Mavi Marmara saldırısının yıl dönümüne az bir süre kala Gazze'ye ikinci bir filonun yola çıkmaya hazırlandığının, gerek İsrail gerekse ABD'den bu filonun durdurulması yönünde talepler geldiğinin ve İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy'nin bunun için Bakanlığa giderek, "filoyu durdurun" dediği yönünde haberler çıktığının hatırlatılması üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:

"Büyükelçi Levy'nin Bakanlığa gelerek böyle bir uyarıda bulunmuş olması söz konusu değil. Bunu hiçbir büyükelçi yapamaz Ankara'da. Aksine Müsteşar Yardımcımız Sayın Halit Çevik benim talimatımla İsrail Büyükelçisini çağırarak son dönemdeki gelişmelerle ilgili ciddi uyarılar yaparak, mesajlar vermiştir. Türkiye'nin benzer olayların yaşanmaması için beklediği hususları iletmiştir." Davutoğlu başka ülkelerden de yakın zamanda gemiler gittiğini belirterek, İsrail'in bunu ortadan kaldıracak şartlara yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Mavi Marmara raporu bugün Genel Sekreter'de

İsrailli komandolarının dokuz Türk vatandaşının ölümü ile sonuçlanan Mavi Marmara gemisine kanlı baskını soruşturan BM Paneli'nin raporunun, bugün BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'a sunulması bekleniyor. Raporda İsrail'in uluslararası hukuku ihlal etmekle suçlanmadığı, bunun da Kudüs'te memnuniyet yarattığı ifade ediliyor. Netanyahu hükümetinin büyük bir olasılıkla raporu kabul edip tazminat ödeyeceği belirtilirken, Ankara'da "basına yansıdığı biçimde çıkarsa raporu olumlu karşılamayız" değerlendirmeleri yapıldı.

denizhaber.com.tr

Bu haber toplam 987 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.