1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Deniz kirliliği midyelerle ölçülecek
Deniz kirliliği midyelerle ölçülecek

Deniz kirliliği midyelerle ölçülecek

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, deniz kirliliğini midyelerle ölçecek olan MİDYETÜRK Projesi'ni başlattı.

A+A-

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, deniz kirliliğini midyelerle ölçecek olan MİDYETÜRK Projesi'ni başlattı.

Proje kapsamında, belli büyüklükteki midyeler, İzmir ve Mersin'den toplandı. Toplanan midyeler gemide ayıklanarak ağ kafeslere yerleştirildi. Proje amacıyla; Fransız L/Europe Araştırma Gemisi, İzmir Alsancak Limanı'ndan hareket etti. Ege Denizi'nde sırasıyla İzmir Körfesi, Çandarlı Körfezi, Edremit Körfezi, Çanakkale Boğazı, Saroz Körfezi, Kuşadası Körfezi, Güllük Körfezi, Gökova Körfezi'ne midye ağ kafesleri yerleştirildi.

Midyeler, Ege-Akdeniz kıyılarında belirlenen ve 2 tanesi referans istasyon olmak üzere 17 istasyonda (8 Ege ve 9 Akdeniz istasyonu) kıyı sularına bırakıldı. Suya bırakılan ağ kafesler içindeki midyeler, 3 ay sonra dalgıçlar tarafından toplanacak.

Laboratuvarlarda analiz edilecek olan midyelerdeki kimyasal kirletici (kurşun, kadmiyum, nikel, civa, DDT, DDD, DDE, HCH, PCB, PAH, deterjan, dioksin, eter, vs.) seviyeleri belirlenecek. Sonuçlar, kıyılarda kimyasal kirlenme durumu için erken uyarı sistemi kurulmasında kullanılacak.

MİDYETÜRK'ten elde edilecek sonuçlardan ayrıca, deniz kirliliğine karşı Ulusal İzleme Sistemi'nde de yararlanılacak.

Turksail
 

Bu haber toplam 1161 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.