1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Deniz yüzeyi kiraları 10 kat düştü
Deniz yüzeyi kiraları 10 kat düştü

Deniz yüzeyi kiraları 10 kat düştü

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan Deniz yüzeyi kiralarının düştüğünü söyledi.

A+A-

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türk su ürünleri sektöründe üretim yapan firmaların deniz yüzeyine dönüm başına İzmir’de 4 bin 500, Muğla’da 2 bin 500 lira yıllık kira bedeli ödediklerini belirterek, şimdilerde 300-400 liraya kadar düştüğünü söyledi.

Konu hakkında bir açıklama yapan Kızıltan, “Rakiplerimizden İtalya’da 130 euro, Yunanistan’da 170 euro olan deniz yüzeyi kira ücretleri, Türkiye’de il özel idareleri tarafından bunların 10 katına varan miktarlarda belirleniyordu. "Torba" kanunla bu yetki, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na verildi. Bakanlık da çıkardığı yönetmelik ve genelgelerle deniz yüzeyi kiralarını 300–400 lira aralığına indirdi. Böylece Türk su ürünleri sektörü rekabet avantajı kazanırken her ilde farklı fiyat belirleme de ortadan kalkmış oldu.” dedi.

Şimdi Avrupalı rakipleriyle eşit şartlara sahip olabildiklerini kaydeden Sinan Kızıltan, “Firmalar, Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlüklerine kira başvurusu yaptığında, belli kriterler doğrultusunda bedel otomatik olarak sistem tarafından hesaplanıyor. Kiralardaki yüzde 90’lara varan iyileşme, Türk su ürünleri sektörünü dış pazarlarda daha rekabetçi hale getirecek, son dönemdeki döviz kurlarındaki olumlu gelişmenin de itici gücüyle son ü aydır ihracat artış rekortmeni olan sektörümüz, rekorlar kırmaya devam edecek.” şeklinde konuştu.

Mynet

Bu haber toplam 805 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.