1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Denizciliğe Rus darbesi
Denizciliğe Rus darbesi

Denizciliğe Rus darbesi

Suriye sınırında Türkiye hava sahasını ihlal eden SU-24 tipi bir Rus savaş uçağının, Türk F-16’ları tarafından 24 Kasım’da düşürülmesinin ardından uygulanan yaptırımda en çok etkilenenler denizciler oldu.

A+A-

Onur Ömer BİLGİ - Vira Haber

Uçak düşürülmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından bizzat yoğun ambargolar uygulanmaya başlandı. Bu ambargolardan en büyük darbeyi denizcilik piyasası aldı.

7 gündür süren kriz ortamında Türk gemi siciline kayıtlı olsun olmasın tüm Türk gemileri liman devleti denetimlerine (PSC) tabi tutulmaya başlandı. Rus limanlarına yeni sefer bağlanan gemiler durumun fark edilmesinin ardından seferden düşürülürken eski anlaşma çerçevesinde limanlara giden gemilerde tutuklanıyor.

Sovyetler dönemine döndü

Rus limanlarında her ne kadar genel olarak ambargo uygulansa da bazı istisnalar yaşanmıyor değil. Sağlam bağlantıları olan ikili ilişkilerin ön plana çıktığı şartlarda gemilerin limanlara sorunsuz giriş çıkış yapabiliyor olması ‘Rusya, Sovyetler dönemine geri döndü’ yorumlarını da peşinde getirdi.

Novorossiyk’de geçtiğimiz cumartesi günü bir Türk gemisine çıkan sörveyörlerin sorgu sualsiz 20 dakika da 16 uygunsuzluk yazmaları bunun en büyük örneği. Bunun yanı sıra yandan Tuapse limanın da liner hattı gibi çalışan kömür gemilerinde bir sıkıntı yaşamaması Rus yetkililerin yaptığı ‘Kendimizi en az etkileyecek şekilde yaptırımlar uygulayacağız’ sözlerinin doğruluğunu kanıtlar nitelikte.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 7425 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.