1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. İnce: Çok mağdur oluruz
İnce: Çok mağdur oluruz

İnce: Çok mağdur oluruz

Rusya’nın 6 maddelik yaptırım planının ilgili sektörlere yansıması iç açıcı bir tablo ortaya koymuyor. Gemi ticaretinden, sebze meyve ihracatına, turizmden bavul ticaretine kadar yaptırım kapsamındaki sektörlerde ciddi hasar bekleniyor.

A+A-

Habertürk'ten Seçkin Ürey ve Deniz Çiçek'in haberine göre uçak krizi, önceki gün Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye’ye yönelik 6 maddeden oluşan yaptırım paketini imzalamasıyla giderek derinleşiyor. Sebze meyve alımının durdurulması nedeniyle şu ana kadar Rus gümrüklerinde bekleyen olan sebze meyvenin 290 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştığı öğrenildi. Yaptırım kapsamındaki Türk gemilerine sınırlama ve takip konusunda ise Türkiye Armatörler Birliği Başkanı Ahmet Bedri İnce, karamsar bir ifade kullanarak “Mağdur oluruz” dedi. Rusya’nın yüzde 40 paya sahip olduğu bavul ticaretinin de vize konması ve charter seferlerine sınırlamayla ağır darbe alması bekleniyor. Seyahatlere sınırlama nedeniyle turizmin dışında devre arası kampı için Antalya’ya gelecek Rus takımlarında iptallerin başladığı da belirtiliyor.

Yaptırım planını Putin önceki gün imzalamıştı

1-Merkezi Türkiye’de bulunan ve hukuken buraya bağlı olan firma ve kuruluşların Rusya’da güvenliği ilgilendiren alanlarda faaliyet yürütmesi yasaklanıyor.

2-1 Ocak 2016’dan itibaren Türk vatandaşlarının, Rusya’da işe alınmasına yasak getiriliyor. 31 Aralık 2015’e kadar işveren ile imzalanmış sözleşmesi bulunan Türk işçiler çalışmaya devam edebilecek.

3-Türkiye’de üretilmiş belirli ürünlere Rusya’ya giriş yasağı getiriliyor. Yasağa dahil olacak ürünlerin Rusya hükümeti tarafından daha sonra belirlenecek listede duyurulması öngörülüyor.

4-Rusya’ya taşımacılık yapan araçlar, sıkı kontrol ve denetim altına alınacak. Ayrıca Rusya tur operatörlerinden Türkiye’ye tur satmaktan kaçınmaları isteniyor. İki ülke arasında sefer sayısı belli uçuşlar dışındaki (charter) seferlerin tamamı askıya alınıyor.

5-Rusya ile Türkiye arasında 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren vizesiz seyahat uygulaması askıya alınıyor.

6-Rusya’nın milli güvenliğinin koruma altına alınması için Karadeniz ve Azak Denizi’ndeki tüm limanlarda Türk gemilerine kontrol güvenliğinin artırılmasını emrediyor.


"Rusya çıkışlı yüklerde çok mağdur oluruz"

‘Türk gemilerine sıkı kontrol’ maddesini yorumlayan Türkiye Armatörler Birliği Başkanı Ahmet Bedri İnce, “Türk gemileri sadece Türk mallarını taşımıyor. Rusya çıkışlı yükler açısından önemli bağlantılar kuruyorlar. Rusya çıkışlı yükler bakımından biz çok mağdur oluruz. Özellikle buğday taşımalarında Türk armatörlerinin ciddi bağlantıları bulunuyor” dedi. Dünyada her istediğini yapan Rusya’ya Türkiye’nin geçit vermemesinden dolayı ‘karizmayı çizdirmemek’ için yaptırımların konduğunu vurgulayan İnce, “Türklerin sahip olduğu yabancı bayraklı ama mürettebatın tamamının Türklerden oluştuğu ve Rusya limanlarına giden çok gemi var. Bunlara da sorun çıkarıldığı haberleri geliyor. Kaldı ki Türklere ait olmasa da bugün Türk mürettebatın çalıştığı farklı ülke şirketlerine ait gemiler var” dedi. İnce, geçtiğimiz hafta Rus limanlarına yanaşmasına sorun çıkarıldığı için yükünü kaybeden gemiler bulunduğuna dikkat çekti.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1550 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.