1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Denizin Altında Resim Yaptılar
Denizin Altında Resim Yaptılar

Denizin Altında Resim Yaptılar

Muğla’nın Fethiye ilçesinde ilk kez düzenlenen Uluslararası Denizlerimiz ve Renklerimiz Sualtı Resim Çalıştayı su altında yapılan resimlerin sergisi törenle açıldı.

A+A-

Emekli Koramiral Ressam Ekmel Totrakan önderliğinde dört gün süren çalıştayda sualtında yapılan resimlerin sergisi Ece Marina’da törenle açıldı. Açılışa Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçı, Liman Başkanı Cihan Duman, Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan ve davetliler katıldı. Ressam Mine Sarmış’ın hazırladığı projede, Fethiye Deniz Ticaret Odasının destekleriyle düzenlenen çalıştaya, Türkiye’nin yanı sıra Gürcistan, Nahçıvan ve Azerbaycan’dan katılan ressamlar, Hamam Koyunda dört gün dalış yaptı.
Ressamların su altındaki çalışması, Su Altı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan tarafından dört gün boyunca görüntülendi. Ressam Mine Sarış; denizlerin önemine dikkati çekmek için böyle bir proje hazırladığını söyledi.

Denizlerin daha güzel kullanılması için sanatın diliyle evrensel bir mesaj vermeyi hedeflediklerini dile getiren Sarmış, “Ekmel Totrakan hocanın önderliğinde projeyi gerçekleştirdik. Katılımcıların arasında yüzme bilmeyen ressamlar bile vardı. Deniz altında resim yapma çalışması bizim için bir ilkti. Yaptığımız resimleri ilk olarak deniz altında sergiledik" dedi.

Türkiye’de hatta dünyada ilk su altı ressamı unvanına da kavuştuğu için onur duyduğunu ifade eden Sarmış, daha büyük kitlelere ulaşarak su altı atölyelerini artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

 

Küratör Mine Sarmış; denizlerin önemine dikkati çekmek için böyle bir proje hazırlandığını ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesinin destekleriyle hayata geçirildiğini söyledi.

Dünyanın ikinci ve Türkiye’nin ilk sualtında resim yapan sanatçısı olan Emekli Koramiral Ressam Ekmel Totrakan önderliğinde dört gün süren çalıştayda sualtında yapılan yağlı boya resimler önce Fethiye’nin eşsiz güzellikteki turkuaz rengi denizinde sualtında sergilendi.

Dünyada ilk kez gerçekleşen bu sergi ünlü sualtı görüntü yönetmenimiz Tahsin Ceylan ve Nahcıvan TV Yönetmeni ve Ressam Arzu Novruzov’un objektifiyle ölümsüzleştirildi.

Geçtiğimiz günlerde vefat eden eski Deniz Kuvvetleri Komutanlarımızdan (E) Oramiral Özden ÖRNEK’in anısına Sualtı çalışmaları esnasında bir saygı dalışı da gerçekleştirildi.

İstanbul’da yapılan cenaze töreniyle eş zamanlı olarak gerçekleştirilen dalışta Efelerin Ressamı Mustafa Ali Kasap ve (E) Koramiral Ekmel Totrakan’ın ortaklaşa tuale yansıttığı Atatürk portresi ile dalış yapan ressamlar (E) Oramiral Özden ÖRNEK’in anısına sualtında saygı duruşunda bulundular.

Çalıştay kapsamında düzenlenen panelde Sualtı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan objektifinden yansıyan harika görüntüler eşliğinde sualtı dünyasını konu ettiği “Denizi Tanıyalım” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Panelde ikinci olarak mikrofona gelen Dünyanın ikinci ve Türkiye’nin ilk sualtında resim yapan sanatçısı olan Emekli Koramiral Ressam Ekmel Totrakan yapılan çalışmalardan görüntüler eşliğinde denizlerimizin bundan böyle “mavi vatan “ olarak anılmasını dilediğini ifade etmiştir.

Son olarak kürsüye gelen Nahcivan TV Yönetmen, Ressam Arzu NOVRUZOV sualtı çekimlerini konu alan bir sunum yaptı ve bu imkanı sağlayan herkese teşekkür etti.

Tamamlanan eserler 2 ve 3 Mayıs 2018 tarihlerinde Ece Marina'da gerçekleştirilen açık hava sergisinde deniz tutkunları ve sanatseverlerle buluşturuldu.

Açık hava sergisinin açılışına Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Fethiye Liman Başkanı Cihan Duman ve Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri ve davetliler katıldı.

Sergi açılışında konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Şaban Arıkan, ”Su altında resim grup atölye çalışması olarak Türkiye de bir ilk olmuştur. Dünyada bir ilki gerçekleştirmiş olmanın onuru ve mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

Arıkan “Amacımız; Türk ve Dünya Deniz Kültürünü karşılıklı tanımak, denizciliği, sanatçılarla bir araya gelerek su altı ve su üstü zenginlikleriyle resmedip, ilçemiz Fethiye’yi ve dolayısıyla ilimiz ve ülkemizi denenmemiş bir proje konusu ile (Su altında ve üstünde grup atölye çalışmasıyla resim yaparak), Ulusal ve Uluslararası ses getirecek, farkındalık yaratacak şekilde hayata geçirip tanıtmak ve öncülük etmek.

Sanatseverlerle halkı yapılan eserlerin sergilenmesi yoluyla buluşturmak.

Barışı ve dostluğu pekiştirmek ve gelecek için nitelikli, kalıcı sanat yapıtları üretimine deniz hayatı konusu ile de bir ivme kazandırıp, katkıda bulunmak, tanıtmaktır.

Denizlerimizin geleceğe temiz ve korunmuş olarak taşınmasında hepimize görev düştüğü bilinciyle, sanatın evrensel diliyle farkındalık yaratmak ve bilinçlendirmeyi de amaçladık.

Bu çalıştayda Uluslararası 13 Ressamımızla tüplü dalışlar gerçekleştirip su altında resim yaptık. Türkiye de, Sualtı resimde bireysel olarak tek isim olan Koramiral Ressam Ekmel Totrakan sualtı grubunu yönlendirdi. Bu çalışmaların aşama aşama sualtı ve üstü çekimlerini de yapıp bilgilendirici ve öncülük edebilecek bir belgesel de hazırlıyoruz. Bu çekimlere, Tahsin Ceylan ve Nahcivan TV ekibi de katıldılar.” dedi.

Denizlerin daha güzel kullanılması için sanatın diliyle evrensel bir mesaj vermeyi hedeflediklerini dile getiren Mine Sarmış;

"Ekmel Totrakan hocanın önderliğinde projeyi gerçekleştirdik. Katılımcıların arasında yüzme bilmeyen ressamlar bile vardı. Deniz altında resim yapma çalışması bizim için bir ilkti. Yaptığımız resimleri ilk olarak deniz altında sergiledik. Daha büyük kitlelere ulaşarak su altı atölyelerini arttırmayı hedefliyoruz." dedi.

 

Sergi sonrası düzenlenen veda yemeğinde katılan tüm sanatçılara anı plaketi ve çeşitli armağanlar verildi.

Veda yemeğinde Gürcistan Eski Milletvekili, Ressam Prof. Lela GELEİSHVİLİ’nin anı plaketini takdim eden Fethiye Kaymakamı Sayın Muzaffer ŞAHİNER’ tüm katılımcılara ve bu etkinliği organize den Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesine teşekkür etti.

 

SUALTI RESİM ÇALIŞTAYINA KATILAN KONUKLAR

 

 

Ülke/Şehir

Adı Soyadı

Açıklama

1

Gürcistan

Prof. Lela GELEİSHVİLİ

Eski Milletvekili, Ressam

2

Doçent Levan SILAGADZE,

Tiflis Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Ressam

3

Ramiz Murad ABBASOV,

Devlet Sanatçısı, Ressam, Heykeltıraş

4

Nahcivan

Habib ALLAHVERDİYEVA,

Devlet Sanatçısı, Ressam ve Azerbaycan Nahcivan Devlet Televizyonu Yayın Yönetmeni

5

Habibe ALLAHVERDİYEVA

Milletvekili, Ressam

6

Murad NURLU

Nahcivan Özerk Cumhuriyeti Turizm Etnografya Merkezi Müdürü

7

Arzu NOVRUZOV

Nahcivan TV Yönetmen, Ressam

8

İzmir

Ekmel TOTRAKAN,

Emekli Koramiral, Türkiye’nin ilk sualtı ressamı

9

Mustafa Ali KASAP,

Efelerin Ressamı, Turkuaz Ressam

10

Hülya SEZGİN

Ressam, Gazeteci, Yazar

11

Mersin

Nevin AYTEKİN,

Ressam

12

Fethiye

Mine SARMIŞ,

Küratör, Ressam, Yazar, Sanat Yönetmeni

13

Antalya

Tahsin CEYLAN,

Su altı görüntü yönetmeni

 


denizaltindaresim.jpg

denizin-altinda-resim-yaptilar-4sv_galeri.jpg

denizin-altinda-resim-yaptilar-769_galeri.jpg

denizin-altinda-resim-yaptilar-cb7_galeri.jpg

denizin-altinda-resim-yaptilar-hxe_galeri.jpg

denizin-altinda-resim-yaptilar-w8d_galeri.jpg

denizin-altinda-resim-yaptilar-z9r_galeri.jpg

denizin-altinda-resim-yaptilar-8sh_galeri.jpg

denizin-altinda-resim-yaptilar-iwo_galeri.jpg

denizin-altinda-resim-yaptilar-qbw_galeri.jpg

denizin-altinda-resim-yaptilar-vwu_galeri.jpg

denizin-altinda-resim-yaptilar-w79_galeri.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 9623 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.