1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Dumlupınar Denizaltısı şehitleri anıldı
Dumlupınar Denizaltısı şehitleri anıldı

Dumlupınar Denizaltısı şehitleri anıldı

Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yaparken 61 yıl önce Nara Burnu önlerinde İsveç şilebi Naboland ile çarpışması sonucu batan Dumlupınar Denizaltısı'nda şehit düşen 81 denizci için Çanakkale ve Kocaeli'nde anma töreni düzenlendi.

A+A-

Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yaparken 61 yıl önce Nara Burnu önlerinde İsveç şilebi Naboland ile çarpışması sonucu batan Dumlupınar Denizaltısı'nda şehit düşen 81 denizci için anma töreni düzenlendi. Son sözleri, “Vatan Sağolsun" olan Dumlupınar şehitleri, 18 Mart Denizaltısı'ndan battığı bölgeye çelenk bırakılarak anıldı.

Dumlupınar Denizaltısı şehitleri için düzenlenen anma töreni Çanakkale Boğaz Komutanlığı Nara Kalesi'nde başladı. Törene, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Türkiye Muharip Gaziler Derneği üyeleri ve askerler katıldı. Törende konuşan, Tuğamiral Aydın Şirin, 61 yıl önce Nara Burnu önlerinde meydana gelen kaza sonucu batan Dumlupınar Denizaltısı'nda şehitleri ile tüm deniz şehitlerini anmak için bir araya geldiklerini ifade etti. Deniz şehitlerinin, şanlı deniz harp tarihini asil kanları ile yazarak, feragat ve fedakarlığın en büyük unvanı ve rütbelerin en yücesi olan şahadet mertebesine eriştiğini belirten Tuğamiral Aydın Şirin, “Denizde, karada ve havada hayatlarını kaybeden deniz şehitlerimiz, bizlere en anlamlı hediyeyi, kutsal vatan toprakları üzerinde bağımsız yaşama hakkını armağan etmişlerdir. Denizlerin engin maviliklerini kendilerine mezar edinen kahraman deniz şehitlerimiz, bizlere aynı zamanda vatanın savunulması ve ülkenin bekası için aynı azim ve irade ile mücadeleyi gerektiğinde bu uğurda ölümü bile göze alma ruh, heyecanı ve azmini miras bırakmışlardır. Vatanımızın savunulması, devletimizin hayati çıkarlarının ve bayrağımızın onurunun korunması uğruna seve seve feda edilen bu hayatlar önünde büyük bir saygıyla eğiliyorum” dedi.

Tuğamiral Aydın Şirin konuşmasına şöyle devam etti:

“Çoğunun kabri deniz olan şehitlerimizin ruhları, Japon Denizi’nde, Akdeniz'de, Karadeniz'de, Basra Körfezinde, Atlantik'te, Marmara ve Ege'de Türk denizcilerinin şimdiki başarıları ile huzur buluyor. Ertuğrul, Mesudiye, Midilli, Barbaros, Atılay, Dumlupınar, Refah, Kocatepe, Çıkarma 136 ve daha nicelerinin denizler altındaki çelik bedenleri Türk Donanması'nın şimdiki görkemi ile ışıldıyor. Aziz şehitlerimizin ruhları fırtınalarda, coşkun denizlerde, gecelerin karanlığında ve denizlerin derinliklerinde Türk denizcisine rehber oluyor. Yurdumuzu, denizlerimizdeki hak ve menfaatlerimizi korumak ve tarihi zaferlerle dolu şanlı Türk deniz kuvvetlerini daha üstün seviyeye çıkarmak maksadıyla, gözünü kırpmadan canlarını feda eden ve her zaman kalbimizde yaşattığımız kahraman şehitlerimizi bir kez dana minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Ruhları şad olsun.”

Nara Kalesi'ndeki tören Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı Bando konseriyle tamamlandı. Bando konserinde, Deniz Muhafız Er Osman Furkan Ergün tarafından, Dumlupınar Denizaltısı şehitlerine atfedilen 'Ah Bir Ataş Ver' türküsü de seslendirildi.

18 MART'TAN DUMLUPINAR'A ÇELENK

Daha sonra Tuğamiral Aydın Şirin, 18 Mart Denizaltısı'yla, 61 yıl önce 81 denizcinin şehit olduğu Dumlupınar Denizaltısı'nın battığı bölgeye intikal etti. Dumlupınar şehitleri için denize çelenk bırakıldı. 18 Mart Denizaltısı'ndakiler ile TCG Karabiga gemisinde töreni takip eden askerler ile gaziler, 1 dakika boyunca çalınan siren eşliğinde selam durarak Dumlupınar Denizaltısı şehitlerini andı. Tören, Çanakkale Boğaz Komutanlığı içindeki Barbaros Şehitliği'nde düzenlenen programla sona erdi.

KOCAELİ'NDE DE TÖREN DÜZENLENDİ

Çanakkale Boğazı'nda 4 Nisan 1953 tarihinde İsveç bandıralı 'Naboland' adlı şilebiyle çarpışarak batan Dumlupınar Denizaltısı'nda şehit olan 81 denizcimiz ile diğer tüm deniz şehitlerimiz, bugün Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'ndeki Donanma Komutanlığı'nda düzenlenen törenle anıldı.

Donanma Komutanlığı Gölcük Deniz Üssü'ndeki Denizaltı Filosu Komutanlığı'nda ve Deniz Şehitleri Anıtı önünde gerçekleştirilen törene, Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Denizaltı Filo Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Denizaltı Eğitim Komutanı Albay Hasan Çankaya, Dumlupınar Denizaltısı'nda şehit olan denizcilerin aileleri, yakınları ve gaziler katıldı.

Denizaltı Eğitim Komutanı Albay Hasan Çankaya anma töreninde yaptığı konuşmada, kaza günü, o zamanın teknolojik imkansızlıkları nedeniyle kurtarma çalışmalarının sonuç vermediğini belirterek, "Hayatlarını kaybeden denizcilerimizi şükranla anıyoruz. Dumlupınar’da Türk ulusunun kalbi sızlamıştır. Bizler dimdik ve kendimizden emin bir şekilde ileriye bakıyorsak ve ‘Vatan sağolsun’u bize dedirttiren şehitlerimize borçluyuz. Görevimiz hiç tereddüt göstermeden gerektiğinde sizler gibi 'Vatan sağolsun' diyerek ölmesini bilmektir. Aziz şehitler rahat uyuyunuz ve ruhunuz şad olsun" dedi.

DUMLUPINAR’DA YAŞANANLARI ANLATTI

Dumlupınar Denizaltısından kurtulan Topçu Kıdemli Başçavuş 92 yaşındaki Hüseyin Akış o günü anlatırken şunları söyledi:

"Ben kuledeydim ve rotamızda olup olmadığımızı öğrenmek için kerteriz istedim. Sancak 15 denildi. Biranda gürültü koptu. Kaportadan deniz suyu girmeye başladı. Geminin içi su dolduktan sonra biri bana yürümemi söyleyince ben de yüzeye doğru çıkmaya başladım. Olaydan 3 gün önce oğlum olmuştu. Göremeyeceğimi düşündüm. Allah beni oğluma bağışladı. Beni askeri hastaneye götürdüler."

'GİDENLERİN ARDINDAN HER BİRİMİZDEN BİRER PARÇA EKSİLDİ'

Kıdemli Başçavuş Said Yıldırım’ın kızı Berke İnan ise her 4 Nisanlarda beraber olmanın gücü ve heyecanının kendilerini kutsal bir alana taşıdığını belirterek, "Bu alanda sonsuzluğa ulaşacak bir sahiplenme duygusu olmaktadır. Gidenlerin ardından her birimizden birer parça eksilmektedir. Acılar dayanma gücümüzü test edercesine hayatımızdan yaşam direncimizi kıran bir güç kaybı oluşturmaktadır.” dedi. 

81 DENİZCİ İÇİN DENİZE ÇELENK BIRAKILDI

Nara Burnu açıklarında İsveç bandralı 'Naboland' adlı ticaret gemisiyle Marmara tarafından Çanakkale Boğazı'nda çarpışan ve sadece 5 kişinin hayatta kaldığı, 81 denizaltıcının şehit olduğu kaza nedeniyle yaşamlarını yitiren denizcilerin yakınları ve askeri personel tarafından Denizaltı Filosu Komutanlığı önünden denize çelenk ve kırmızı karanfil bırakıldı. Daha sonra denizcilerin ailelerine denizaltılar gezdirildi.

Donanma Komutanlığı da, bu anlamlı gün nedeniyle Denizaltı Filo Komutanlığı'nın kapılarını basın mensuplarına açtı. Burada, denizaltında olası bir kaza sonucu yaşanabilecek senaryoların eğitimlerinin verildiği 20 metre yüksekliğindeki denizaltı serbest çıkış kulesinden emniyetli çıkışın nasıl gerçekleştirildiği gösterildi. Serbest çıkış kulesinde denizaltı gemisinden personelin emniyetli bir şekilde kendini kurtarmasına yönelik teorik ve uygulamalı eğitimlerden örnekler verildi.

DENİZALTI TAKTİK SİMÜLATÖRÜ 

Etkinlik kapsamında basın mensuplarına Denizaltı Taktik Simülatörü tanıtıldı. Denizaltı gemisinin savaş harekat merkezindeki teknik ve taktik şartlar deniz, hava ve sualtı taktik senaryoları canlandırılabiliyor. Bu simülatörde, denizaltı gemisi komutanına, komutan adaylarına ve atış kontrol ekibinde görevli tüm personele taktik ve operatör eğitimleri veriliyor.

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1887 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.