1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Dünya için, su için, denizler için, oksijen için harekete geç!
Dünya için, su için, denizler için, oksijen için harekete geç!

Dünya için, su için, denizler için, oksijen için harekete geç!

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde dünya için, su için, denizler için, oksijen için harekete geç!

A+A-

Günümüzde insanlığın doğadan talebi artıyor. Doğal kaynaklar kirleniyor ve yok oluyor. Balık stokları azalıyor. Orman alanları daralıyor. Biyolojik çeşitlilik kayboluyor. Doğal kaynaklara yönelik talep sürdürülebilir olmayan bir düzeye ulaşırken gezegenimizin kendini bir yıl içinde yenileme ve atıkları özümleme kapasitesinin süresi de giderek kısalıyor. Şehirleşme, kirlenme ve iklim değişikliği, artan temiz ve kullanılabilir su ihtiyacı için tehdit oluşturuyor. McKinsey raporuna göre ise de; 4.500 milyar metreküp olan küresel su ihtiyacının 2030 yılında 6.900 milyar metreküp olacağı, yani neredeyse 1,5 kat artacağı tahmin ediliyor.

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, "Dünya Çevre Günü"nde deniz ve su varlıklarını doğanın bütünlüğü ile korunmasını, sürdürülebilir gelişmenin sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre ile birlikte sağlanmasını, toplumsal bilincin artmasını ve ekosistemin dinamik ve bütünsel içerikleriyle korunmasını ve destekleyici projeler geliştirilmesini ilkesi olarak görüyor.

TURMEPA Genel Müdürü M. Akşit Özkural, “Türkiye’nin, etrafı denizlerle çevrili olmasına ve denizlerin de küresel dağılımda en büyük su hacmini oluşturmasına rağmen, yakın zamanda su sorunuyla yüzleşmesine engel olunamıyor. Türkiye’nin su ihtiyacının; iklim değişikliği nedeniyle yer aldığı Akdeniz Havzası’nda görülecek kuraklık etkileri, artan nüfusun ve kullanılabilen su kaynakları potansiyelinin azalması nedeniyle gelecek 25 yılda yaklaşık 3 kat artacağı tahmin ediliyor” dedi.

1972 yılında Stockholm’de Birleşmiş Milletler Örgütü tarafından düzenlenen, 133 ülkenin katılımıyla gerçekleşen zirvede alınan bir kararla 5 Haziran “Dünya Çevre Günü” olarak ilan edildi. O tarihten itibaren her yıl 5 Haziran’da çevre koruma bilincinin arttırılması ve çevre sorunlarına dikkat çekilmesi amacıyla etkinlikler düzenlenmeye başlandı.

Dünya için, su için, denizler için, oksijen için bugün harekete geç!

Doğayla bütünleş!

Çünkü Biz Doğayız, Doğa Biziz!

Bu haber toplam 3149 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.