1. HABERLER

  2. BOĞAZLAR

  3. Emekli gemiler Boğaz'da batırılacak
Emekli gemiler Boğaz'da batırılacak

Emekli gemiler Boğaz'da batırılacak

Çanakkale ile adalar arasında deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ A.Ş bünyesinde yaklaşık 40 yıldır verdikleri hizmet sonucu emekliye ayrılacak 2 araba vapuru, Çanakkale Boğazı'nda belirlenecek 2 ayrı noktada, yapay resif olarak kullanılmak üzere batırılacak.

A+A-

GESTAŞ'tan yapılan açıklamada, önümüzdeki aylarda 4 yeni geminin filoya katılacağı, ''Cemalettin Erem'' ve ''Eceabat'' adlı 2 araba vapurunun ise emekliye ayrılacağı belirtildi.

Emekliye ayrılacak araba vapurlarının, ''GESTAŞ Yapay Resif Projesi'' kapsamında, yapay resif olarak kullanılmak üzere Çanakkale Boğazı'nda belirlenecek 2 ayrı noktaya batırılacağı bildirildi.

Projenin, bölgedeki ''en büyük çevre projesi'' olacağı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Özelleştirme kapsamında 2006 yılında TDİ'den devir alınan ve yaklaşık 40 yaşında olan araba vapurlarının tamir ve bakım gibi işletim masraflarının artması, euro egzoz emisyonlarının üzerinde değerlere sahip olmaları nedeniyle ekonomik ömürlerini tamamlamış bulunuyor. 4 yeni geminin hizmete girmesiyle araba vapurları uluslararası gemi sicilinden terkin edilecek ve emekliye ayrılacak.

Ulaşım faaliyetinden çekilen söz konusu gemilerin nasıl değerlendirileceği konusunda araştırmalar yapan GESTAŞ A.Ş, gemilerin hurda olarak değerlendirilmesi halinde ciddi bir ekonomik dönüşüm sağlanacak olmasına karşın, araba vapurlarının deniz üzerinde değil denizin altında hizmet etmesi yönünde karar aldı.''

Gemilerin batırılmasıyla, bulundukları bölgelerdeki deniz canlılarına barınak oluşturacağının, böylece deniz canlılarının çoğalmalarını ve korunmalarını sağlayacağının, küçük ölçekli amatör balıkçılığın desteklenmiş olacağının ve profesyonel dalış turizmine hizmet edeceğinin düşünüldüğü vurgulandı.

Öte yandan, batırılacak gemilerde yer alan ana makine, jeneratör, seyir cihazları ve pompalar gibi donanımların, GESTAŞ A.Ş filosundaki diğer araba vapurlarında kullanılmak üzere çıkarılacağı belirtilirken, ortaya çıkacak tüm atıkların çevreyi kirletmeden bertaraf edileceği ifade edildi.

AA

 

Bu haber toplam 1182 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.