1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'Fatih' personeli için resmen tutuklama emri
'Fatih' personeli için resmen tutuklama emri

'Fatih' personeli için resmen tutuklama emri

Güney Kıbrıs Rum kesimi, Doğu Akdeniz açıklarında hidrokarbon arayan Türkiye'ye ait Fatih sondaj gemisindeki mürettebat hakkında tutuklama emri çıkarıldığını resmi olarak duyurdu. Rum yetkili, karara gerekçe olarak "sınır ihlalini" gösterdi.

A+A-

Güney Kıbrıs, Doğu Akdeniz'de sondaj faaliyetleri yürüten Türk gemisi mürettebatına yönelik tutuklama emri çıkarıldığı bilgisini doğruladı.

Güney Kıbrıs Rum yönetimi dışişleri bakanlığı yetkilisi, petrol ve doğalgaz arama hakkının bulunduğu toprakları ihlal ettiği iddiasıyla, adaya yakın yerde demirlenmiş olan Türk sondaj gemisinin mürettebatı hakkında tutuklama emri çıkarıldığını doğruladı.

Yetkili "Tutuklama emirlerinin çıkarıldığını teyit edebilirim. (Hakkında tutuklama emri çıkarılan) kişi sayısı çift haneli." dedi.

Türkiye 10 Haziran'da yaptığı açıklamada, tutuklama emri haberlerinin "sınırı aştığını" belirtmişti. Tutuklama emri haberleri, o tarihte Lefkoşa tarafından teyit edilmemişti.

Rum medyası: Avrupalı ortaklar Doğu Akdeniz için dayanışma sözü verdi

Bu arada Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Rum Haber Ajansı, Doğu Akdeniz'de sondaj faaliyetleri yürüten Fatih gemisi personeline yönelik uluslararası tutuklama emri çıkarılmasına dair bir diplomatın "Avrupalı ortaklarımız bize dayanışma gösterecekleri konusunda söz verdiler" dediğini duyurdu.

Rum ajansı, ismini vermediği Rum Dışişleri Bakanlığı'ndan bir diplomatın, "Tutuklama kararlarının çıkarıldığını söyleyebiliriz. Bu tutuklama emri, sorunu çözmüyor ancak bu karar Türkiye'ye baskı oldu. Avrupalı ortaklarımız bize dayanışma gösterecekleri konusunda söz verdiler. Bu sözlerin kararlara dönüşmesini ve önlemler olarak ortaya çıkmasını bekliyoruz" dediğini duyurdu.

Ajans, tutuklama emri çıkarılan kişilere 1 milyon Euro para veya 5 yıl hapis cezası verilebileceğini yazdı.

'HADDİNİ AŞAN ADIM'

Rumların tutuklama kararı hem Türkiye, hem de KKTC'nin sert tepkisini çekmişti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Biz gerginlik siyaseti, çatışma siyaseti istemiyoruz" derken; Başbakan Ersin Tatar, "Rumlar çok yanlış yaptı, bu barışa hizmet etmeyen bir adımdır" demişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Doğu Akdeniz'de sondaj çalışmaları yapan Fatih gemisinin personeline tutuklama kararı çıkardığı yönündeki haberlerle ilgili, "GKRY'nin bu haddini aşan kararı şayet doğru ise, bizim açımızdan hiçbir hükmü ve geçerliliği olmayacaktır" dedi.

Vira Haber

Bu haber toplam 4752 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.