1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. FBI: Kruvaziyer gemiler suç yuvası
FBI: Kruvaziyer gemiler suç yuvası

FBI: Kruvaziyer gemiler suç yuvası

ABD’nin federal polis teşkilatı FBI, kruvaziyer gemilerinde çocuklara cinsel saldırı, soygun, tecavüz gibi pek çok suçun işlendiğini ve kruvaziyer gemilerinin ‘polis ve kanunlardan arındırılmış’ bölgeler gibi olduklarını bildirdi.

A+A-

ABD’nin federal polis teşkilatı FBI, kruvaziyer gemilerinde çocuklara cinsel saldırı, soygun, tecavüz gibi pek çok suçun işlendiğini ve kruvaziyer gemilerinin ‘polis ve kanunlardan arındırılmış’ bölgeler gibi olduklarını bildirdi. FBI rakamlarına göre 2009’da kruvaziyerlerde yaşanmış 349 ağı suç vakası mevcut.

ABD’nin federal polis teşkilatı FBI’ya göre kruvaziyer gemileri pek çok suçun işlendiği mekanlar.

FBI teşkilatının rakamlarına göre; Dünyada her 14 günde bir, lüks kruvaziyerlerin birinde bir insan iz bırakmadan ortadan kayboluyor. Üstelik bunlar bilinen kayıplar. Nüfusa bakıldığında, bu rakam, Brezilya’nın gece kondular bölgesi olan Favelas’lardan, Meksika’nın en şiddetli çete savaşlarının yaşandığı Canjun bölgesinden bile çok daha yüksek.

FBI, 2009’da kruvaziyerlerde yaşanmış 349 ağı suç vakası kaydetmiş. Bunlar arasında 1 kesinleşmiş cinayet, 20 cinsel taciz ve tecavüz ve 6 ağır yaralanmalı kavga var. Ama bu rakamlar, sadece rapor edilenler ve sadece ABD limanlarına uğrayan gemilerle ilgili tutuldu. Amerikan AOl haber ajansı, FBI’nın bu seneyle ilgili rakamlar açıklamadığını yazdı.
FBI, geçen hafta yaptığı açıklamada, ABD limanlarına yanaşan kruvaziyerlerde özel uygulamalar yapacağını duyurdu.

Kruvaizyer gemilerinin tekin olmadığını söyleyen FBI uzmanları, kruvaziyerlerde çalışan az sayıdaki güvenlik görevlisinin de polis eğitimi almadıkları için yapabilecekleri fazla bir şey olmadığını belirtiyorlar.

Lüks yolcu gemilerinde en çok yaşanan suçlar arasında hırsızlık geliyor. Ne var ki ne kaptan, ne de güvenlik görevlileri, bir hırsızlık olayında ne yapacaklarını bilmiyorlar. Parmak izi almak yok, çapraz sorgu yok, delil değerlendirme yok, suçlu psikolojisini bilen yok. Böylece bu hırsızlık vakası, bir dahaki limana kadar bekliyor ve burada hırsızlığın ipuçları veya izler varsa da, siliniyor.
Bir daha ki limana yanaşıldığında da, oradaki yerel polis için yapılacak fazla bir şey olmadığı belirtiliyor. Zira uluslar arası sularda işlenen bir suç için yerel makamların hareket ve yetki alanının da kısıtlı olduğu ifade ediliyor.

Bu tür suçların çok yoğun yaşandığı son olayda, 4.500 yolcu taşıyan ‘Carnival Splendor’ isimli devasa lüks yolcu gemisinin denizin ortasında motorlarının arıza etmesiyle gün ışığına çıktığı belirtiliyor. Motorları arızalandığı için elektriksiz kalan, artı 40 derece sıcaklıktaki kabinlerde klimaların, buzdolaplarının çalışmadığı gemide 3. günün sonunda panik sonucu yağma başlamış.

Oysa paniğe hiç gerek olmadığı, yakınlarda bulunan ABD donanmasına bağlı bir geminin, yolcu gemisine taze gıda ve içecek su yetiştirdiği belirtiliyor. Ancak ortam müsait olduğundan lokantalardaki gıdalar, yolcular tarafından talan edilmiş. Kimse aşırı sıcak dolayısıyla kamaralarda kalamadığından sayısız laptop, kamera vs. çalınmış.
Kendall Carver adlı ABD vatandaşı ise ‘Alkollü içeceklerin limitsiz olduğu ama hiçbir polisin olmadığı bir şehir’e benzetiyor kruvaziyerleri. Kendall Carver’in kız çocuğu, 2004’de katıldığı bir kruvaziyer gezisinde hiç iz bırakmadan birden kaybolmuş. O günden bu yana kız çocuğundan haber alınamamış.

TOUREXPİ

Bu haber toplam 975 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.