1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Galataport'da yeniden ihale kavgası
Galataport'da yeniden ihale kavgası

Galataport'da yeniden ihale kavgası

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, ÖYK’nın onay vermesi halinde Galataport’ta bu yıl içinde ihale ilanına çıkacaklarını söyledi.

A+A-

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, Galataport"ta yeniden ihale için hemen hemen son aşamaya geldiklerini bildirdi.

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, Galataport"ta hemen hemen son aşamaya geldiklerini belirterek, tüm tarafların görüşlerini alarak bir model oluşturduklarını ve model ile ilgili Özelleştirme Yüksek Kurulu"nun (ÖYK) görüşünü alacaklarını söyledi.
Beş yıl önce ihalesi iptal edilen Galataport Liman Projesi yeniden başlıyor. Özelleştirme İdaresi, ihalenin yılsonuna kadar tamamlanmasında kararlı.

2006'da İsrailli işadamı Sami Oferile Türk ortağı Mehmet Kutman tarafından alınan ve sonrasında iptal edilen Galataport ihalesinin yılsonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.
İhale sonrasında yapım aşaması yaklaşık üç yıl sürmesi öngörülen liman sayesinde İstanbul'a günübirlik gelen turist sayısının 5-6 katına kadar çıkabileceği hesaplanıyor.

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili (ÖİB) Ahmet Aksu, Türkiye'nin zengin turistlerin ilgi gösterdiği kurvaziyer limanı eksikliği olduğunu belirterek, Galataport ihalesinin tamamlanması halinde İstanbul'un Barselona'ya rakip olabileceğini düşünüyor.

Dünya genelinde turizmin bu ayağından yıllık 28 milyar dolarlık gelir elde ediliyor. Bu gelir pastasından en fazla payı İspanya'nın Barselona kenti alıyor. İstanbul'un tarihi ve kültürel mirası ile büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili (ÖİB) Ahmet Aksu, Galataport projesine değinerek, dünyanın birçok ülkesinden turist geleceğini belirtiyor.

Tarihi dokunun korunacağına dikkat çeken Aksu, bölge esnafına da işlerini büyütme imkânının sağlanmış olacağını kaydediyor. Salıpazarı-Karaköy Kurvaziyer Limanı'na önceki yıl 650 bin turist gelirken geçen yıl bu rakam küresel krizin etkisiyle 550 bine kadar geriledi.
Projenin tamamlanması halinde bu kapsamda gelecek turist sayısının 3 milyonu bulması hedefleniyor. İhale sürecinde üniversiteler ile de görüşülerek projeye katkı sağlamaları istenecek.

Kurvaziyer gemiler en fazla Kuşadası, Çeşme, İstanbul, İzmir ve Alanya limanlarına geliyor. Türkiye'nin kurvaziyer turizminde Akdeniz çanağında yer alan ülkelere göre gelişmemesinin en büyük nedeni olarak yeterli büyüklükte kurvaziyer liman ve terminalinin bulunmayışı gösteriliyor.

ÖYK"nın onay vermesi halinde Galataport"ta bu yıl içinde ihale ilanına çıkacaklarını ifade eden Aksu, “Bunda kararlıyız” dedi.

Bu haber toplam 827 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.