1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Gazze yolcuları gemiye binemedi
Gazze yolcuları gemiye binemedi

Gazze yolcuları gemiye binemedi

Mavi Marmara gemisi ile Çanakkale Kepez Limanı'ndan İstanbul'a gitmek isteyen 300'e yakın Gazze yolcusunun güvenlik açısından gemiye binmelerine izin verilmedi.

A+A-

Türkiye'den Gazze'ye insani yardım malzemesi götürürken İsrail askerlerinin baskını sonucu 9 Türk'ün hayatını kaybettiği Mavi Marmara gemisi ile Çanakkale Kepez Limanı'ndan İstanbul'a gitmek isteyen 300'e yakın Gazze yolcusunun güvenlik açısından gemiye binmelerine izin verilmedi.

Türkiye'den Gazze'ye insani yardım malzemesi götürürken İsrail askerlerinin baskını sonucu 9 Türk'ün hayatını kaybettiği Mavi Marmara gemisi ile İstanbul'a gitmek isteyen 300'e yakın Gazze yolcusu güvenlik açısından kendilerinin gemiye binmelerine izin verilmemesi üzerine Kepez Limanı girişinde yetkililerle tartıştı. Tartışmayı araya giren İHH yetkilileri önledi.

Çanakkale Kepez Limanı'ndan İstanbul'a hareket etmesi için günler öncesinden hazırlıkları yapılan "Mavi Marmara" gemisi ile 4 ay önce olduğu gibi yine gemiye binmek için otobüslerle Çanakkale'ye gelen 300'e yakın Gazze yolcusu ile olayda hayatını kaybedenlerin yakınları saat 18.00 sıralarında arabalı vapurla Kepez limanına geldi. Arabalı vapurun "Mavi Marmara" gemisinin yanına yanaşmasıyla birlikte gemiden havai fişeklerin atılması ilginç görüntülerin yaşanmasına sebep olurken, liman girişinde bulunan vatandaşlar da alkışlarla bu ana ortak oldu.

7 Saat Boyunca Gemiye Biniş İçin İzin Beklediler
Öte yandan Çanakkale Kepez limanına saat 18.00'de gelen Gazze yolcuları ile olayda hayatını kaybedenlerin yakınları aynı gemi ile İstanbul'a hareket etmek için gerekli iznin verilmesi için saatlerce liman girişinde beklemek zorunda kaldı. İnsani Yardım Vakfı İHH Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, ilk yaptığı açıklamada bazı bürokratik engellerin aşılması için çalıştıklarını belirterek, "500 bin kişi bizi İstanbul'da bekliyor. Bu gemi İstanbul'a ulaşacak" dedi. Çanakkale Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü ile Kepez limanında uzun süren bir görüşme yapan İnsani Yardım Vakfı İHH Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç yaklaşık 7 saat süre ile bu görüşmeleri devam ettirdi. Bu arada liman girişinde zaman zaman birbirlerinin omuzlarına yaslanarak uyuyan yolcuların ilginç görüntüleri dikkat çekerken, tartışmalar da yaşandı. İnsani Yardım Vakfı İHH Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, 7 saat süren görüşeler sonunda yaptığı açıklamada Kepez Limanında bulunan Mavi Marmara gemisinin, teknik aksaklıklar ve hava muhalefeti nedeniyle yolcusuz olarak İstanbul'a gideceği belirterek, "Geminin yolcuları ile birlikte güvenli bir şekilde seyir yapıp yapamayacağı konusunda 2 gündür ekipler çalışma yapıyor. Ancak son yapılan tespitlerde gerek hava muhalefeti, gerekse gemilerdeki aksaklıklar sebebiyle yolcularımızın bu gemiye alınamayacağı bize bildirildi. Burada herkesi sükunete davet ediyorum. İsrail'e mesajımızı İstanbul'dan vereceğiz. Sizleri sükunete davet ediyorum. Otobüslere binelim, geldiğimiz gibi İstanbul'a dönelim ve gemimizi karşılayalım" dedi. Bu sırada bazı yolcular ise gemiye alınmamaları sebebiyle buna tepki göstererek limana zorla girmek istedi. Liman güvenlik görevlileri ile zaman zaman tartışmaların yaşandığı olayları araya giren İHH yetkilileri önledi.

Gemi Yolcusuz Olarak Limandan Ayrıldı
Öte yandan gemiye binmelerini izin verilmeyen yolcular ise bu duruma tepki gösterdiler. Uzun süren görüşmelerin ardından "Mavi Marmara" saat 01.07'de Kepez Limanı'ndan römorkörlerin yardımıyla halatları çözüldükten sonra İstanbul Sarayburnu Limanı'na gitmek üzere bölgeden ayrıldı.

Türkiye Gazetesi


Bu haber toplam 943 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.