1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Gerekeni yaparız"
"Gerekeni yaparız"

"Gerekeni yaparız"

Mavi Marmara saldırısının yıldönümü yaklaşırken, Türkiye ile İsrail’in arasında “ikinci filo” krizinin fitili ateşlendi. Büyükelçi Levy, geçen hafta Dışişleri Bakanlığı’na giderek, Ortadoğu’dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik ile görüştü

A+A-

Türkiye ile İsrail arasında krize neden olan Mavi Marmara saldırısının yıldönümü yaklaşırken, Türkiye-İsrail-ABD hattında “ikinci Mavi Marmara” gerilimi yaşanıyor. ABD Kongresi’nin 36 üyesinin, Başbakan Tayyip Erdoğan’a yazdığı mektubun ardından İsrail de harakete geçti. İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy, ikinci Mavi Marmara krizini önlemek için Ankara’ya, “Yeni filo da provokasyon amaçlı. Benzer bir durum ortaya çıkarsa, Mavi Marmara’daki gibi şiddet olayları yaşanmaz ama gereken yapılır emin olun” mesajını verdi. Geçen sene Gazze’ye yardım götüren gemilere yönelik İsrail saldırısında, 9 kişi hayatını kaybetmiş, 30 kişi de yaralanmıştı.

LEVY’DEN UYARI ZİYARETİ

Üst düzey diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Büyükelçi Levy, geçen hafta Dışişleri Bakanlığı’na giderek, Ortadoğu’dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik ile görüştü. Görüşmede Levy’nin, Türk hükümetini ikinci Gazze filosuyla ilgili uyardığı öğrenilirken, “Mavi Marmara’da olduğu gibi yeni filo da provokasyon amaçlı gelecek. Benzer bir durum ortaya çıkarsa, Mavi Marmara’daki gibi şiddet olayları yaşanmaz ama İsrail gerekeni yapar emin olun” dediği öğrenildi. Levy’nin, ikinci Gazze filosunun ertelenmesinin nedeni olarak “Filo seçim malzemesi yapılmasın” savunmasına da, “Bu savunma Türk hükümetiyle filo arasında doğrudan bir bağ olduğu anlamına mı geliyor?” diye karşılık verdiği belirtildi.

İHH: GİTMEKTE KARARLIYIZ
İHH Başkanı Yıldırım: “Gazze’ye gidecek, Mavi Marmara’yla aynı rotayı izleyeceğiz.”

İHH Başkanı Bülent Yıldırım ise, HABERTÜRK’e yaptığı değerlendirmede, 15 gemilik Gazze filosunun, “seçim malzemesi olmasın” diye Mavi Marmara saldırısının yıldönümü 31 Mayıs yerine, 30 Haziran’da yola çıkacağını söyledi. Yıldırım, hükümet ile gerekli görüşmeleri yaptıklarını ve hükümetin, “Biz karışmayız: Bu uluslararası bir insani yardım etkinliği” dediğini belirtti. Yıldırım, “Biz yine Gazze’ye gideceğiz. Mavi Marmara ile aynı rotayı izleyeceğiz. Bu sefer tek fark, Avrupa Parlamentosu’ndan bağımsız bir komisyon gemilerdeki malları denetleyecek” dedi. İHH Başkanı Yıldırım, şu ana kadar 6 bin kişiden gemiye binmek için başvuru aldıklarını söyleyerek, “Şehitlerimizin aileleri de gemilerde olacak” diye konuştu.

Savcı, İsrail’den baskına katılan komandoların isimlerini istedi

Mavi Marmara Gemisi’ne, İsrailli komandolarca baskın düzenlenmesiyle ilgili soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, İsrailli yetkililerden olaya katılan ve emri verenlerin açık kimlik bilgilerini istedi.

Filistin’e yardım malzemesi götüren Mavi Marmara feribotuna uluslararası sularda İsrailli komandolarca baskın düzenlenmesi olayıyla ilgili olarak, İsrailli yetkililerden, eyleme katılan askerlerin isimleri istendi. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Akif Ekinci, İsrail Adalet Bakanlığı’na iletilmek üzere hazırladığı 2 sayfalık İngilizce ve Türkçe yazıyı, Dışişleri Bakanlığı’na gönderdi. 9 vatandaşımızın ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlanan olayla ilgili olarak hazırlanan yazıda, gözaltına alınan vatandaşlarımıza savaş helikopterlerinin üzerlerine aşırı şekilde alçaltılmak suretiyle psikolojik baskı yapıldığı, kelepçelendikleri, özel eşyalarına el konulduğu, cezaevinde de aç bırakılarak ve dinlenmelerine izin verilmeyerek işkence yapıldığı ifade edildi. Yaşanan olayların özetle anlatıldığı yazıda, İsrailli yetkililerden, eylemi gerçekleştirenler ile emir ve talimatları verenlerin açık kimlik bilgileri istendi. Yazıda ayrıca olayla ilgili her türlü bilgi ve belgenin de verilmesi talep edildi.

Habertürk

Bu haber toplam 869 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.