1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Hamsi, İnci Kefali ve doktor balık tescillendi
Hamsi, İnci Kefali ve doktor balık tescillendi

Hamsi, İnci Kefali ve doktor balık tescillendi

Van Gölü’nde endemik bir tür olan inci kefali, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Tescil Komitesince tarafından tescillendi.

A+A-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Tescil Komitesince üç balık türü tescillendi. Hamsi ve kaya balığı ile birlikte inci kefali balığının da tescillenmesi Van'da olumlu tepkilere neden oldu. Komitenin tescile ilişkin kararları, Resmi Gazete'nin önceki günkü sayısında yayımlandı. Buna göre Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün hamsi, inci kefali ve doktor balık ya da kaya balığı olarak bilinen garra rufanın tescillenmesi için yaptığı başvuru sonuçlandırıldı. Hamsi yerel adıyla “Karadeniz hamsisi” olarak tescillenirken, balık “vücudunun sırt kısmı siyaha yakın yeşilimsi, karın kısmı gümüşi beyaz ve yan tarafları parlak” şeklinde tarif edildi. Karadeniz hamsisinin standart boyu dişilerde minimum 8, maksimum 10,72 santimetre, erkeklerde ise minimum 8, maksimum 9,22 santimetre olarak belirlendi. Komite, “doktor balık”, “yağlı balık”, “kaya balığı”, “Kangal balığı” ve “kırbaki” olarak bilinen garra rufa ile yayılım alanı Van Gölü havzası olan inci kefalini de tescilledi.

14 BİN İNSANIN GEÇİMİNİ SAĞLIYOR

İnci kefalinin tescillenmesiyle ilgili İHA'ya açıklamalarda bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, “Şu anda Van Gölü'nde Van Gölü balıkçıları ile birlikteyiz. Burada yaklaşık 20-30 sene önce Van Gölü'ndeki inci kefali yalnızca Van'da yaşayan insanlar haberdardı. Hatta Milli Eğitim Bakanlığının kitaplarında bile Van Gölü'nde inci kefali yaşamaz yazıyordu. İnci kefali sadece Vanlıların bildiği bir değer. Fakat 1990'ların başında Prof. Dr. Mustafa Sarı tarafından başlatılan çalışmalar ile inci kefali yok olmaktan kurtarılarak bir dünya markası haline getirildi. Bu geldiğimiz gün itibariyle yapılan çalışmalarla beraber artık inci kefali Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın çalışmaları sonucunda bölgede 14 bin insanın geçimini sağladığı ve yıllık 12 milyon doları aşkın ciroya sahip bir değer oldu” dedi.

İnci kefalinin yıllar içerisindeki bu yükselişinin halen devam ettiğini ifade eden Akkuş, “Bildiğiniz gibi 16 Şubat 2018 tarihi itibariyle sevindirici bir haber aldık. İnci kefali Prof. Dr. Mustafa Sarı tarafından üretilen veriler kullanılarak ülkemizde tescillenen üç balıktan birisi oldu. İnci kefali balığı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından tescillenmiş oldu. Ülkemizde üç balık tescil edildi. Bunlardan biri hamsi, diğeri ise doktor balık, diğer adıyla yağlı balık, diğeri ise inci kefali balığı. Bölgemiz adına, balık adına çok sevindirici bir haber” diye konuştu.

“KORUYAMADIĞIMIZ HER DEĞER YOK OLMAYA MAHKUMDUR”

Akkuş, “Van Gölü'nün bölge ekonomisine katkısı, değeri daha da yükselmiş olacak ve inci kefali balığı bu yükselişi daha da devam etmiş olacak. 16 Şubat itibariyle inci kefalinin tescillendiği Resmi Gazete'de yayınlandı. Artık inci kefali dünya markası olma yolunda çok önemli bir adım atmış oldu. İnci kefalinin tescillenmesi ne demek, neyi ifade ediyor. Bildiğiniz gibi artık şehirler olsun, ülkeler olsun sahip oldukları doğal ve yapay her türlü değeri tescil ediyorlar. Yani bu değerin kendilerine ait olduğunu onaylatarak, bu değer üzerinde elde ettikleri ekonomik katkıyı arttırıyorlar. İnci kefalinin tescillenmesi ile beraber inci kefalinin boyu Van Gölü havzasına ait olduğu, Van Gölü'ne ait olduğu bir kez daha onaylanıyor. Bu balığın tanıtımına ve korunmasına çok büyük bir katkı sağlıyor. Çünkü koruyamadığımız her bir değer yok olmaya mahkumdur. Bununla beraber artık inci kefalinin gerek ekoturizmin, gerekse bölge balıkçılığına katkısının daha da artmasını bekliyoruz. Artık inci kefali tescilli bir haldedir ve inci kefali ile ilgili yapılan koruma çalışmaları çok daha büyük bir önem arz etmektedir” dedi.

Vira Haber

Bu haber toplam 13373 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.