1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kırım’da yaptırımları hiçe sayan gemiler
Kırım’da yaptırımları hiçe sayan gemiler

Kırım’da yaptırımları hiçe sayan gemiler

Uygulanan yaptırımlara rağmen birçok gemi işgal edilen Kırım'a girmeye devam ediyor.

A+A-

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın faaliyete kapanan limanlarına 528’i Rusya bayrağı altında 591 gemi yasa dışı olarak giriş yaptı.

Ukrayna İşgal Edilen Bölgelerden ve İç Mülteciler Bakanlığı, 1 Ağustos 2017-31 Ocak 2018 döneminde Rusya Federasyonu’nun işgali altındaki Kırım yarımadasının kapalı limanlarına 591 geminin yasa dışı olarak giriş yaptığını bildirdi. Bakanlık söz konusu gemilerin 422’sinin yük gemisi, 169’uun tanker gemisi olduğunu belirtti.

Ukrayna İşgal Edilen Bölgelerden ve İç Mülteciler Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre, aylar itibarıyla yasaları ihlal eden gemi sayısı şöyle sıralandı:

Ağustos 2017’de 90’ı yük gemisi, 17’si tanker olmak üzere 107 gemi;

Eylül 2017’de 64’ü yük gemisi, 15’i tanker 79 gemi;

Ekim ayında 45’i yük gemisi, 19’u tanker 64 gemi;

Kasım 2017’de 60 yük ve 32 tanker olmak üzere 92 gemi;

Aralık ayında 80 yük gemisi ve 49 tanker olmak üzere 129 gemi;

Ocak 2018’de 83’ü yük gemisi, 37’si tanker olmak üzere 120 gemi.

İşgal edilen Kırım'a yasa dışı giriş yapan gemilerin sayısı açıklandı

Rusya’nın işgali altındaki Kırım’a giriş yapan gemilerin 528’i Rusya bayrağı altında, kalan 63’ü ise başka ülkelerin bayrakları altında yasaları ihlal etti. Ukrayna yasalarını en çok delen diğer ülkelerin gemileri arasında en çok Palau (16 gemi), Togo (14 gemi), Sierra Leone (9 gemi) ve Komorlar Birliği (6) bayraklı gemiler yer aldı.

Daha önce 1 Ocak ile 1 Şubat 2018 tarihleri arasında 19 gemi yasa dışı olarak Rusya tarafından işgal edilen Kırım’a giriş yaptığı bildirilmişti. Söz konusu gemilerin bir ay içinde işgal edilen yarımadanın Kerç, Akyar (Sİvastopol) ve Kefe (Feodosya) limanlarına 64 kez giriş yaptığını belirtildi. Ukrayna tarafından kapatılan limanlara giren gemilerin 18'inin Rusya bayraklı, birinin ise Togo Cumhuriyeti bayraklı olduğu ifade edildi.

Geçici olarak Rus işgali altında bulunan yarımadadaki limanlar, Ukrayna Bakanlar Kurulu’nun 30 Nisan 2014 tarihli talimatı ve Ukrayna Altyapı Bakanlığı’nın 16 Haziran 2014 tarihli kararı uyarınca hizmete kapatıldı.

Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesinden sonra Ukrayna Devlet Deniz ve Nehir Ulaştırma Müfettişliği, Ukrayna’nın Kırım’da bulunan Kezlev, Kerç, Akyar, Kefe ve Yalta’daki limanları uluslararası trafiğe kapattı. Ardından Ukrayna Bakanlar Kurulu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bulunan Sivastopol, Kezlev (Yevpatoriya), Yalta, Kefe (Feodosiya) ve Kerç limanlarını, yabancı gemilere açık limanlar listesinden çıkardı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun, Kırım'ın Rusya tarafından işgalini tanımamasına ilişkin bildiriyi kabul etmesinden sonra, ulaştırma şirketlerinin, işgal edilen yarımadaya uçak veya gemi seferi düzenlemesi yasaklandı. Uluslararası normlar ve Ukrayna mevzuatı gereğince, söz konusu normların ihlal edilmesi durumunda, ulaştırma aracına el koyma ve şirkete uluslararası sefer düzenleme yasağı gibi ciddi yaptırımlar uygulanabilir.

Vira Haber

Bu haber toplam 5877 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.