1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Havalimanı Bursa'ya bağlanacak
Havalimanı Bursa'ya bağlanacak

Havalimanı Bursa'ya bağlanacak

İDO’ya en yüksek teklifi veren gruptan Sera Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Şener, toplu taşımada deniz ve karayolu arasında entegrasyon için çalışacaklarını söyledi

A+A-

İDO’ya en yüksek teklifi veren gruptan Sera Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Şener, toplu taşımada deniz ve karayolu arasında entegrasyon için çalışacaklarını söyledi

Yaklaşık 20 gün önce yapılan İstanbul Deniz Otobüsleri’nin (İDO) özelleştirme ihalesinde 861 milyon dolarla en yüksek teklif Tepe-Akfen-Souter-Sera ortak girişim grubundan gelmişti. Ortak girişim grubu şu anda Rekabet Kurumu’nun onayını bekliyor. Belediye Meclisi’nin de onayının ardından grup, İDO’yu devralacak. Peki İstanbul’un deniz ulaşımının yüzde 40’ını sağlayan İDO’nun özelleştirmesini kazanan bu grubun şirketle ilgili hedefleri neydi? Bu soruyu konsorsiyumun ortaklarından Sera Yatırım’ın Yönetim Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Şener’e sorduk. Şener aynı zamanda TAV’ın CEO’su Sani Şener’in de oğlu.

‘İhale hızlı gelişti’
Kültür Üniversitesi İnşaat Bölümü’nden mezun olduktan sonra Milano Teknik Üniversitesi’nde stratejik design üzerine master yapan Ozan Şener, daha sonra TAV İnşaat’ta işe başlamış. TAV’ın Katar’daki projelerinde 1.5-2 yıl çalıştıktan sonra, aile şirketi Sera Group’a gelmiş. Bu şirkette de ablası Damla Şener ve ortakları Belgin Berker’le birlikte çalışıyor. Ozan Şener, babasının şirket yönetimine karışmadığını, ancak zaman zaman bilgi ve tecrübesinden yararlandıklarını söyledi. Daha önce inşaat ihalelerine katıldığını ama ilk kez bir özelleştirme ihalesine girdiğini belirten Sera’nın patronu Şener, “İDO ihalesini kazandığınızda ne hissettiniz?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Bir açık artırma var ve nereye kadar gideceğinizi bilmiyorsunuz. Çok heyacanlıydım. İhale çok hızlı gelişti. Ve iki grup kaldık. İhalenin ruhunu, karar veren patronlara aktarmak için molalar aldık. Torunlar grubu da çok iddialıydı. İhaleye katılan şirketler içinde en avantajlı olarak kendimizi görüyorduk. Bütün ortakların yolcu taşımacılığı konusunda tecrübesi var ve ortak bir sinerji yakalayacağımızı düşündük.” Şener, “Ortağımız Brian Souter İngiliz taşıma şirketi Stagecoach’un kurucusu ve 14 bin otobüsün sahibi. TAV da ulaşım sektöründe. Bu nedenle İDO bize cazip geldi” dedi.

‘Otobüslerle yola devam’
İDO’nun belediye bünyesinde bugüne kadar çok iyi yönetildiğini anlatan Şener, “İhaleden önce, İDO’yu aldığımızda neler yapabilirizle ilgili çok farklı fikirler ortaya çıktı. Bölgedeki uluslararası havalimanı olan Atatürk Havalimanı’nı Bursa’ya, Bandırma’ya bağlayabileceğimizi düşündük. Bursa’daki yolcuyu Atatürk Havalimanı’na, Beşiktaş’a bağlayabiliriz. Yenikapı’dan hızlı feribot var. Beşiktaş’tan araçsız yolcu neden gitmesin? Yolcu tek biletle feribottan inince otobüsle devam edebilir” diye konuştu.

Şener, “Deniz ulaşımı daha fazla kullanılsın istiyoruz. Bunun için kampanyalarımız olacak. Uçaklardaki gibi dinamik fiyatlama, önce alınırsa indirim gibi” dedi. “İzmit Körfez Geçiş Köprüsü yapıldığında Eskihisar-Topçular hattının atıl kalacağını düşünüyor musunuz?” sorusuna ise Şener şu yanıtı verdi: “Köprü bizi kaygılandırmıyor. Deniz alternatif bir ulaşım. Fiyat farklılıkları, hızlı geçiş uygulamalarıyla cazip hale getireceğiz. Bekleme süresini de azaltmak istiyoruz.”


İDO’da tek biletle yolculuk planı
650 çalışanı 85 milyon TL cirosu var

Sera Group bünyesinde Sera Yatırım, Sera Yapı ve Sera Taşıt bulunuyor. 650 çalışanı bulunan grubun cirosu 85 milyon TL. 1995 yılında kurulan Sera, bugüne kadar 500 milyon dolarlık inşaat projesi tamamladı. Bunlar arasında, Erzincan Havalimanı, Dubai Skyview Tower da var. Grubun şirketi Sera Taşıt ise Trabzon Araç Muayene İstasyonu’nun 20 yıllık işletmesini aldı. Sera Yatırım ise bu yıl ulaşım, altyapı, gayrimenkul sektörlerinde yatırım amacıyla kuruldu. Grup aynı zamanda, TAV Havalimanları ve TAV İnşaat’ın da ortağı. Yurtdışında Dubai, Katar ve Abu Dabi’de ofisleri bulunan Sera Yapı, Ortadoğu’da daha da büyümeyi hedefliyor. Ozan Şener, “Yurtiçinde devlet hava meydanlarının ihaleleriyle de ilgileniyoruz ama asıl yurtdışına bakıyoruz. Özellikle Dubai ve Katar’a” diye konuştu.

‘Tek kanal izlenmeyecek’
Şener, “İDO feribotlarında Kanal 24 dışında bir kanal izlenecek mi?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Feribotlardaki ekranları reklam olarak değerlendireceğiz. Hiçbir kanala bağlı olmayacağız. Ancak, her yolcunun istediğini veremezsiniz. Türkiye’nin gündeminde olanlar tabi ki izlenecek. Bu bir maç olabilir, bir haber olabilir. Ekranlarda televizyonda izlenebilecek.” Ozan Şener, Kanal İstanbul projesiyle ilgili olarak da şunları söyledi: “Kanal istanbul projesi İDO’ya çok yarayacak. Çünkü Karadeniz’e çok daha hızlı geçişi sağlayacak bir proje. Çevresinde de yerleşimler olacak. İDO olarak iskelelerimizi bulundurmak isteriz.”

Milliyet
 

Bu haber toplam 985 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.