1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 27 Merkez Geçici Listede
27 Merkez Geçici Listede

27 Merkez Geçici Listede

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar neticesinde UNESCO'nun 'Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarih hazinelerimizin sayısı artıyor.

A+A-

Kültür ve Turizm Bakanlı- ğı'nın yürüttüğü çalışmalar neticesinde UNESCO'nun 'Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarih hazinelerimizin sayısı artıyor.

Esas listeye alınacak varlıkların bildirildiği 'Geçici Liste'de, 2009 yılında Türkiye'den 23 adet kültürel varlık yer alırken, bu rakam 2011'de 27'ye ulaştı. Yeni adaylık dosyaları ile İzmir-Bergama, Hatay-St. Pierre, Konya-Beyşehir-Eşrefoğlu Camii ve Şanlıurfa-Göbeklitepe Arkeolojik alanı da 'Dünya Mirası Merkezi'ne bildirildi.

Dünya için önemli değerler taşıdığı kabul edilerek, bulundukları ülkenin devleti tarafından korunması garanti edilen doğal ve kültürel varlıkların yer aldığı 'Dünya Mirası Listesi'nde, Türkiye'ye ait 9 kültürel çekim noktası yer alıyor. Afrodisyas Arkeolojik Ören Yeri, Likya Uygarlığı Antik Kentleri, Sagalassos Arkeolojik Ören Yeri, Çatalhöyük Neolotik Ören Yeri ile Perge Arkeolojik Ören Yeri, 'Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için önem verilen çekim merkezleri arasında. 2009 yılında aday listeye alınan bu 5 merkezin haricinde Efes, Karain Mağarası, Sümela Meryem Ana Manastırı, Alahan Manastırı, Aya Nikola Kilisesi, Harran ve Şanlıurfa, Ahlat mezar taşları, Van Urartu ve Osmanlı Kaleleri, Diyarbakır Kalesi ve surları, Denizli'den Doğubeyazıt'a Selçuklu kervansarayları, Konya-Selçuklu uygarlığı başkenti, Alanya Kalesi ve Tersanesi, Mardin, Bursa ve Cumalıkızık'ta Osmanlı'nın kuruluş dönemi eserleri, Edirne Selimiye Camii, Aziz Pavlos Kilisesi ve çevrelerindeki tarihi mahalleler, İshak Paşa Sarayı, Kekova-Kaş, Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı da listedeki adaylığını koruyor.

Son 4 merkezle birlikte Geçici Liste'de sayısı 27'ye ulaşan kültürel varlıkların "Dünya Mirası Listesi"ne alınması durumu komitenin, 19-29 Haziran tarihleri arasında gerçekleştireceği 'Dünya Mirası Komitesi 35. Toplantısı'yla belirlenecek.

unesco.jpg

Bergama, Hatay-St. Pierre ve Göbeklitepe'yle birlikte Eşrefoğlu Camii'nin de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başvuru yapıldı. FOTOĞRAF: Zaman, Aydın Hızlıca

Zaman 

Bu haber toplam 1120 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.