1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Haziran ayı meclis toplantısı yapıldı
Haziran ayı meclis toplantısı yapıldı

Haziran ayı meclis toplantısı yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Haziran Ayı Meclis Toplantısı, 1 Haziran Perşembe günü Meclis Başkanı Başaran Bayrak Başkanlığında, DTO'nun meclis salonunda gerçekleştirildi.

A+A-

Meclis toplantısı 4.5.2023 tarih ve 7 sayılı toplantı zabıtları, Nisan ayı fasıllar arası aktarım talepleri ve 2023 Nisan ayı mizanının görüşülüp onaylanması ile devam etti. Mayıs ayı faaliyetlerinin ardından konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Mayıs ayının tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’nin odaklandığı çok önemli bir gündem maddesinin geride kaldığını kaydederek, Türkiye genelinde 14 Mayıs Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi, akabinde 28 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Seçimi İkinci Tur Oylamasının yüksek katılım oranıyla, dünya demokrasilerine örnek gösterilebilecek bir olgunlukta başarıyla tamamlandığını ifade etti.  Milletin, demokrasiye olan sarsılmaz bağlılığını bir kez daha ortaya koyduğunu, hür iradesini sandıklara yansıtarak son sözünü söylediğini ve kararını verdiğini vurgulayan Tamer Kıran, “Seçim sonuçları neticesinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bir kez daha milletimizin teveccühünü alarak görevini 5 yıl daha sürdürmeye hak kazanmıştır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik ediyor, yeni dönemde sağlık ve başarılar diliyor, seçim sonuçlarının ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye kaydetti.

3-4-min-002.jpg

Türk iş dünyasının çatı kuruluşu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 79. Genel Kurulu’nun, 30-31 Mayıs Salı ve Çarşamba günleri Ankara’da yapıldığını hatırlatan Tamer Kıran, delegelerin oylarıyla 4 yıl süreyle Başkanlığa yeniden Rifat Hisarcıklıoğlu’nun seçildiğini belirtti. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun hayatını Türk iş dünyasının gelişimine adayarak, küresel iş dünyası kuruluşlarının tamamına yakınının yönetim kurullarında yer alarak, Türkiye’yi ve Türk girişimcisini başarıyla temsil ettiğini söyleyen Tamer Kıran, “Rifat Başkanımızı tebrik ediyor ve başarılar diliyorum. Bu süreçte ben de kendisinin yönetim kurulunda Odamızı temsilen yine Başkan Yardımcısı olarak görev alacağım. Bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de TOBB çatısı hem denizciliğimizin hem Türk iş dünyasının gelişimi ve ilerlemesi için çalışmalar yapmaya elimden geldiğince gayret edeceğim” dedi.

4-5-min.jpg

Tamer Kıran, konuşmasının devamında TOBB Deniz Ticaret Odaları Konseyi Başkanlığına seçilen Türk Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç ile Başkan Yardımcılığına seçilen Yalova-Altınova Tersane Girişimcileri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl Uzun’u tebrik etti.

“TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ EKONOMİ”

Uzun süredir ülke gündemini meşgul eden seçim sürecinin yarattığı belirsizliğin hem finans piyasalarında hem de reel sektörde dengeleri ve karar süreçlerini çok etkilediğini belirten Tamer Kıran, ekonominin Türkiye’nin en önemli gündem maddesi olması gerektiğini söyledi.

Türkiye olarak potansiyelimizi hızla ortaya çıkarmak ve daha da arttırmak için sürdürülebilir büyüme ortamının kararlı bir şekilde yaratılması gerektiğine vurgu yapan Tamer Kıran,  düşük ve kalıcı enflasyon ortamının söz konusu sürdürülebilirliğin en önemli koşullarından birisi olduğunu ifade etti. Bu çerçevede, gerekli tüm araçları kullanarak enflasyon ile taviz vermeden mücadele etmenin büyük önem taşıdığının altını çizen Tamer Kıran, rekabet gücünü arttıracak, iş ortamını geliştirecek her türlü ekonomi ve ekonomi dışı reformu istişarelerle ortaya koymanın ve tamamlamanın Türkiye’yi çok daha hızlı yukarı çekeceğini ifade etti.

“DÜNYANIN EN GÜÇLÜ ÜLKELERİNDEN BİRİSİYİZ”

Türkiye ekonomisinin, yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 büyüme kaydettiğini hatırlatarak, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı bir dönemde bu büyümenin önemine değinen Tamer Kıran, şunları söyledi: “Enflasyon düşüş eğilimi devam ettirdi. Döviz kurları, ücretler gibi maliyet unsurları önümüzdeki aylarda enflasyonda yukarı yönlü bir baskı oluşturmakla birlikte bu baskıyı kıracak bir politika çerçevesi çok büyük önem taşımaktadır. Önemle altını çizmek isterim ki, demografik yapımız, askeri gücümüz ve çok gelişmiş alt yapımız ile dünyanın en güçlü ülkelerinden birisiyiz. Cumhurbaşkanımızın liderliği ve tecrübesiyle tüm bu potansiyeli hızla arttıracağımıza, sürdürülebilir hızlı büyüme koşullarını kararlı bir şekilde gerçekleştireceğimize, “Türkiye Yüzyılı” vizyonuna yaraşır projeleri birer birer hayata geçireceğimize yürekten inanıyorum.”

Küresel ekonomide bir yavaşlama gözlenmekle beraber hizmet sektörlerinin etkisiyle bu durumun resesyona dönüşme olasılığının zayıf göründüğünü kaydeden Tamer Kıran, “Yavaşlama daha çok imalat sanayi sektörlerinde izlenmekte bu durum hem emtia fiyatlarını hem taşıma maliyetlerini baskılamakta bununla birlikte küresel enflasyonda aşağı yönlü hareket ettirmektedir. Diğer taraftan bu tabloyu değiştirebilecek olası jeopolitik riskleri çok yakından her zaman izlememiz gerekmektedir. Burnumuzun dibindeki Rusya – Ukrayna durumu ortada” dedi.

Denizcilik piyasalarını değerlendiren Tamer Kıran, küresel deniz ticaretinin; petrol, gaz, demir cevheri, tahıl ve otomobil ticareti dahil olmak üzere birçok emtianın yıla güçlü bir başlangıç yapması ve Çin’in güçlü talebiyle 2023’ün ilk çeyreğinde yıllık bazda %2,7 artış gösterdiğini, bununla birlikte 2023 yılı için yıllık büyüme tahmininin %1,6 olarak güncelliğini koruduğunu kaydetti.

2-6-min.jpg

KRUVAZİYER SEKTÖRÜ UMUT VERİYOR

1 Haziran itibarıyla yaz turizm sezonunun başladığını hatırlatan Tamer Kıran, yeni sezona umut veren rezervasyon talepleri ile başlandığına dikkat çekerek, “2023 yılı turizm hedefleri kapsamında 60 milyon turistin ülkemize gelmesi bekleniyor. Ülkemiz limanlarına gelmeyi planlayan kruvaziyer gemi ve yolcu sayısının da yaklaşık 1,5 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Netice itibarıyla umutla başladığımız yeni turizm sezonunun beklentilerimizin üzerinde bir dolulukla geçmesini, üyelerimize bereket ve hayırlı kazançlar getirmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

AB YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ

Denizcilik sektörünü yakından ilgilendiren en önemli konulardan biri olan yeşil dönüşüm konusunda Avrupa Birliği’nin uygulama aşamasına doğru adımlarını atmaya devam ettiğine vurgu yapan Tamer Kıran, “Hatırlanacağı üzere son olarak geçen yıl 19 Aralık’ta, deniz taşımacılığı faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonların da AB Emisyon Ticaret Sistemine (ETS) dahil edilmesi konusu AB komisyonu, parlamentosu ve konseyinden oluşan trilog tarafından uzlaşılarak kabul edilmişti.16 Mayıs tarihi itibarıyla AB Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) Revizyonu, Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak son halini aldı ve 1 Ocak 2024’ten itibaren uygulanmaya başlayacak” diye konuştu.

Söz konusu düzenleme ile ticari amaçlarla kargo veya yolcu taşımacılığı yapan, 5.000 groston ve üzeri gemilerin; son uğradıkları limandan üye devletlerin yetki alanında bulunan bir limana ve bir üye devletin yetki alanında bulunan bir limandan bir sonraki uğraklarına kadar olan seferlerinde; ayrıca bir üye devletin yetki alanında bulunan limanlar arasında gerçekleştirdikleri seferleri sırasında salınan sera gazı emisyonlarının AB ETS kapsamına alındığını kaydeden Tamer Kıran, “AB ETS mevzuatının kısa ve uzun dönemde değerlendirilmesi tüm üyelerimiz açısından büyük önem taşımaktadır. Bu önemli konunun; Avrupa Birliği İzleme Raporlama ve Doğrulama (MRV) sistemi içindeki ek raporlamalar, gemilerin enerji verimliliğinin arttırılarak emisyonların azaltılması yolu ile rekabet avantajı elde etme, limanlarımız açısından aktarma limanları konumunun değerlendirilmesi, İdare açısından da ülkemizin benzer bir ETS sistemi kurması gibi birçok bileşeni bulunmaktadır. Bu sürece en kısa sürede uyum sağlamak ve mümkün olan en az kayıpla çıkmak en öncelikli hedefimiz olmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

1-9-min.jpg

DENİZCİLİK SEKTÖRÜ GELİŞMELERİ

Tamer Kıran, mayıs ayında sektörle ilgili önemli bir gelişme yaşandığını hatırlatarak Gemi Sicili Nizamnamesi ile Gemi Bayrak Şahadetnameleri Hakkında Nizamname’yi yürürlükten kaldıran Gemi Sicil Yönetmeliği’nin 12 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi. Tamer Kıran şöyle devam etti: “Nizannamelerle kıyaslandığında açık ve ayrıntılı hükümler, elektronik ortamda sağladığı imkanlarla bürokrasiyi azaltan Gemi Sicil Yönetmeliği’nde Gemi Tasdiknamesi ile Bayrak Şahadetnamesinin nasıl düzenleneceği, gemi sicilinin kuruluşu ve nasıl tutulacağı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından uygun görülen bölge liman başkanlıklarında kurulan ve gemi sicili tutmakla yetkili gemi sicil müdürlüğü personelinin sahip olması gereken nitelikler yer almaktadır. Yönetmelikte bulunan düzenlemelere ilişkin değerlendirmelerimiz devam etmekte olup önümüzdeki günlerde uygulamada karşımıza çıkabilecek hususlar olursa bunlarla ilgili çalışmaları bakanlıkla yapacağımızı hatırlatmak isterim.”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Aydın ve Muğla illerinin 1/50 bin ölçekli bütünleşik kıyı yapıları planının 26 Mart tarihi itibari ile onaylandığını belirten Tamer Kıran, “Akdeniz batısı ile Ege Denizinin güneyinde Aydın, Muğla il sınırları içerisinde gelişme baskısı altında en duyarlı olunması gereken kıyı alanlarını kapsayan Odamız Fethiye, İzmir, Marmaris, Bodrum Şubeleriyle gerçekleştirdiğimiz toplantılarda ayrıntılarıyla incelendi. İncelemeler sonucunda değerlendirilen huşulara ilişkin itirazlar Aydın ve Muğla Valilikleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği il müdürlüklerine gönderildi” dedi.

Bir diğer gelişme olan denizyolu toplu taşımacılığı yapan üyeleri ilgilendiren “Ücretsiz Seyahat Kapsamında Yapılacak Gelir Desteği Ödemesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ile ilgili değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayınlandığını bildiren Tamer Kıran, buna göre gelir desteğinin şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir deniz yolu ulaşım aracı için aylık 2250 TL’den 3375 TL’ye çıkarıldığını kaydetti.

Haziran ayının son haftasında Kurban Bayramı’nın kutlanacağını hatırlatan Tamer Kıran, bayramın milletimize, insanlarımıza mutluluk ve huzur getirmesi temennisiyle, sağlık ve afiyet içinde nice bayramlara erişme dileğinde bulundu. Haziran ayının önemli günlerinden bir tanesinin Babalar Günü olduğunu vurgulayan Tamer Kıran, tüm babaların Babalar Günü’nü kutladı, başta kendi babası olmak üzere ahirete göç eden tüm babaları da rahmetle andı. 

Tamer Kıran ayrıca, 25 Haziran’da “Marpoll 50 yaşında taahhüdümüz devam ediyor” ana temasıyla kutlanacak olan Dünya Denizciler Günü vesilesiyle tüm denizcilere fedakarca yaptıkları hizmetlerinden dolayı takdir, şükran ve teşekkürlerini sundu.

22 Haziran Perşembe günü, Ataşehir Marriott Hotel’de, 2022-2026 Çalışma Dönemi 2. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısının çalıştay şeklinde düzenleneceği bilgisini veren Tamer Kıran, gelecek dönemde İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın yol haritasını belirlemek için çok önemli bir veri oluşturacak bu toplantının ehemmiyetine dikkat çekerek, tüm komitelerin eksiksiz katılımlarını beklediklerini söyledi. 

Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce (TOBB) başlatılan “El Verin Ev Yapalım” kalıcı konut kampanyasında son aya girildiğini hatırlatan Tamer Kıran, Deniz Ticaret Odası’nca yaptırılacak konutların İskenderun Arsuz’ta inşa edileceğini, konut ve daire adedinin gelecek katkıyla şekilleneceğini belirterek, üyelerden kampanyaya destek vermelerini istedi.

6-2-min.jpg

Meclis toplantısı, Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu'nun, Türkiye ve Dünya ekonomisindeki gelişmelerle ilgili yaptığı sunum ile devam etti.

Vira Haber

Bu haber toplam 1646 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.