1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Helikopter Boğaz’a çakıldı: 4 ölü
Helikopter Boğaz’a çakıldı: 4 ölü

Helikopter Boğaz’a çakıldı: 4 ölü

Beykoz’da içinde 3’ü emniyet mensubu 5 kişinin bulunduğu Allouette 2 tipi polis helikopteri, Boğaz’a düştü.

A+A-

Beykoz’da içinde 3’ü emniyet mensubu 5 kişinin bulunduğu Allouette 2 tipi polis helikopteri, Boğaz’a düştü. Pilot Emniyet Müdür Yardımcısı Kemal Özerbir yaralı kurtuldu. 2’si polis, biri çocuk biri de THY görevlisi 4 kişi hayatını kaybetti

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün elindeki en eski helikopterlerden biri olan 14 yıllık Allouette 2 tipi polis helikopteri, Beykoz Anadolu Kavağı yakınlarında boğaza düştü. Helikopterin pilotu, Havacılık Şube’den sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Kemal Özerbir’in yaralı olarak kurtulduğu kazada, Emniyet Bilgi İşlem Şube Müdürü Ragıp Ali Bilgen, 9 yaşındaki oğlu Abdullah, komiser Murat Güçlü ile THY Uçuş Akademisi 2. pilot adayı Mehmet Oray Sarıçay hayatını kaybetti. Düşüşe geçmeden kısa süre önce helikopterin motorunun durduğu öne sürüldü.

Özerbir’in kullandığı İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne ait “Allouette 2” tipi helikopter, dün 14.30’da Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Terminali’nden havalandı.

Helikopter, Beykoz açıklarında Anadolu yakasına 100 metrelik bir mesafede, Anadolu Kavağı Umuryeri mevkiine geldiğinde bilinmeyen bir nedenle denize düştü.

1 dakika yüzeyde kaldı
Yaklaşık bir dakika su yüzeyinde kalan helikopter bir süre sonra suya gömüldü. Emniyet Müdür Yardımıcısı Özerbir kazadan sağ olarak kurtuldu. Kaza sonrası Anadolu Kavağı açıklarında, sahil güvenlik helikopteri ve orduya ait bir Skorsky enkazı arama çalışmasına katıldı. Deniz polisine ait tekneler de denizden çalışma yaptı.

Cesetlere ulaşıldı
Kısa süre sonra helikopterin enkazıyla kaybolan 4 kişinin cesedine ulaşıldı. Cesetler, deniz taksiyle İstanbul Boğaz Komutanlığı’na ait limana getirildi. Bu sırada İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da hazır bulunurken, hayatını kaybedenlerin yakınları sinir krizi geçirdi. Hafif yaralı kurtulan Özerbir’i Medistate Kavacık Hastanesi’nde ziyaret eden İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, çıkışta “Helikopterde 5 kişi vardı. Dört arkadaşımızı kaybettik. Teşkilatımızın başı sağolsun” dedi.

16 yıllık helikopter
Kazayla ilgili araştırma başlatılırken enkazın denizin 100 metre dibinde olduğu tespit edildi. Kaza öncesinde helikopterin birinci pilotu olan İstanbul Havacılık Şube Müdürü Özdemir’in herhangi bir acil durum çağrısı yapmadığı öğrenildi. Enkaz çıkarma çalışmasına bu sabah başlanacak. Uzmanlar, Bilgi İşlem Şube Müdürü Ragıp Ali Bilgin’in oğlu ile THY’de pilot adayı olan M. Oray Sarıçay’ın görevli olmadan bu helikopterde uçması ile uçuş emniyetinin ihlal edildiğine dikkat çekti.

Bu arada denize çakılan helikopterin emniyet için alınan ilk helikopterler arasında olduğu öğrenildi. 16 yıllık Fransız helikopterinin İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün elinde kalmış en eski helikopterlerden birisi olduğu kaydedildi. Özerbir’in, her pilotun doldurması gereken uçuş süresi gereği helikopterle havalandığı belirtildi.

Vali: Teknik arıza olabilir
Emniyet Müdür Yardımcısı Erol Özerbir’i ziyarete gelen İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, hastanede yaptığı basın açıklamasında, “Helikopterin düşüş nedenini ancak helikopterin çıkarılmasıyla değerlendirmemiz mümkün. Muhtemeldir ki teknik bir arıza olabilir. Çünkü o bölgede çarparak düşebileceği herhangi bir şey yok. Hava şartları iyi gözüküyor. Dolayısıyla teknik bir arıza oluşmuş olabilir. Bu tabii ki benim şahsi değerlendirmem. Ancak helikopter çıkartıldıktan sonra bunu değerlendirebiliriz. Mutlaka çok detaylı bir inceleme de yapılacaktır” diye konuştu.

16 yıllık helikopter İstanbul Emniyeti’ndeki en eski helikopterlerdendi.Kazada hayatını kaybedenlerin cesetleri denizden çıkarılırken, meslektaşları gözyaşlarını tutamadı.

5 yıl önce 5 şehit
Antalya’da 2006’da meydana gelen kazada da Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait Amerikan yapımı MD600N tipi helikopterin düşmesi sonucu 5 polis yaşamını yitirmişti. O kazaya, yakıt sisteminde imalattan kalan yabancı bir maddenin yol açtığı belirlenmişti. Eminönü’nde DE 1998 yılında meydana gelen helikopter kazasında da Özel Harekat Dairesi’nde görevli üç polis memuru ölmüş, beş kişi yaralanmıştı. Aynı helikopterlerle dönemin liderleri Mesut Yılmaz ile Bülent Ecevit de tehlike atlatmıştı.

‘Çifte kuzularımı kaybettim’
Helikopter kazasında oğulları Bilgi İşlem Şube Müdürü Ragıp Ali Bilgen ile torunları Abdullah’ı kaybeden Bilgen ailesinin Mersin’deki evine ateş düştü.

Acı haberin ardından fenalık geçiren anne Ayşe Bilgen (69) ile baba Mehmet Ali Bilgen (75) Mersin Devlet Hastanesi’nde sakinleştirici yapıldıktan sonra evlerine gönderildi. Kazada torununu ve oğlunu kaybeden acılı anne Ayşe Bilgen, “Yavrularım, çifte kuzularım” diye ağıt yaktı. Baba Bilgen de, oğluyla en son geçen yaz temmuz ayında yıllık iznini kullandığı sırada görüştüklerini söyledi.

Abdullah’ı pilotluk sevdası öldürdü
Kazada ölen 9 yaşındaki Abdullah Tarık, Emniyet Bilgi İşlem Şube Müdürü Ragıp Ali Bilgen’in tek çocuğuydu. Uçak ve helikoptere merak salmıştı. Pilot olmak isteyen, evinde çok sayıda uçak ve helikopter bulunan Abdullah, önceden Kemal Özerbir’e, “Kemal amca İstanbul’u havadan görmek istiyorum. Ne olur bir dahaki uçuşa beni de götür” dediği öğrenildi. Özerbir’in de söz verdiği için çocuğu düşen helikoptere aldığı öğrenildi. Ayrıca, helikoptere deneme amaçlı ilk kez bir kamera sistemi kurulduğu, buradan alınacak görüntülerin MOBESE’ye aktarılmasının planlandığı öğrenildi. Bilgi İşlem Şube Müdürü Ragıp Ali Bilgen’in de bu sebeple helikopterde bulunduğu belirtildi. THY Uçuş Akademisi 2. pilot adayı Mehmet Oray Sarıçay’ın bir hafta önce dünyaevine girdiği, komiser Murat Güçlü’nün de bir hafta sonra evleneceği öğrenildi.

Erdoğan ve Gül’den başsağlığı
Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, İçişleri Bakanı Osman Güneş ve İstanbul Valisi Mutlu’ya birer telgraf göndererek, başsağlığı diledi. Cumhurbaşkanlığı açıklamasında “Sayın Cumhurbaşkanımız, İstanbul’da polis helikopterinin düşmesi sonucu; İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde görevli bir komiser, bir şube müdürü ve oğlu ile THY’de sivil pilot olarak çalışan
bir personelin hayatını kaybetmesi nedeniyle, ailelere, Emniyet Teşkilatımıza ve Türk Hava Yolları’na başsağlığı dileklerini iletmişlerdir” denildi.

Denizden çıkarılan cesetler morga kaldırıldı.
Kemal Özerbir yaralı olarak kurtuldu.

1.20110521101903.jpg

2.20110521101912.jpg

3.20110521101920.jpg

4.20110521101927.jpg

GÖKHAN KARAKAŞ/ERDAL KILINÇ

Bu haber toplam 1138 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.