1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hollandalılar Türk ortak arıyor
Hollandalılar Türk ortak arıyor

Hollandalılar Türk ortak arıyor

Girişimci nüfusu gittikçe yaşlanan ve arkadan vârisleri gelmeyen Hollandalı şirketler krizde zora girince alıcı bekliyor.

A+A-

Girişimci nüfusu gittikçe yaşlanan ve arkadan vârisleri gelmeyen Hollandalı şirketler krizde zora girince alıcı bekliyor. Alıcı bulamayan şirketler ise bir süre sonra sahipsiz kalarak batıyor. Şirket devirleri meselesi, son yıllarda…

Girişimci nüfusu gittikçe yaşlanan ve arkadan vârisleri gelmeyen Hollandalı şirketler krizde zora girince alıcı bekliyor. Alıcı bulamayan şirketler ise bir süre sonra sahipsiz kalarak batıyor.

Şirket devirleri meselesi, son yıllarda Hollanda ekonomisinin en önemli gündem maddesi. 17 milyon nüfuslu ve 41 bin kilometrekare yüzölçümlü bu küçük Benelüx ülkesi, dünyanın önde gelen ekonomilerinden biri. Buna rağmen, son yıllarda ciddi dönüşüm sancıları yaşıyor. Tahminlere göre, ekonominin bel kemiğini oluşturan ez az 100 bin şirketin, 2010-2020 yılları arasında yeni sahiplerine devredilmesi gerekiyor. Gittikçe yaşlanan girişimci nüfus, arkadan vâris gelmemesi veya gelenlerin farklı işlerde çalışmak istemeleri, bu şirketlerin bir süre sonra sahipsiz kalması ve batması anlamına geliyor. Bu gelişmeyi engellemek isteyen Hollanda hükümeti, şirket devirlerine büyük önem veriyor. İşletmelerin yeni sahipleri olarak Hollandalılara öncelik veriliyor ama yerli nüfus bu sorunu çözmek için yeterli değil. Ülkede girişimcilik oranı en yüksek ve entegrasyonda da en başarılı topluluk konumundaki Türkler, şirket devirlerindeki en sağlam adresler arasında yer alıyor. Ülkede yaşayan birçok Türk, şirket devri yoluyla girişimciliğe başlamış. Avrupa genelinde yılda ortalama 600 bin şirketin yeni sahiplerine kavuşması gerekiyor. Hollanda’da yılda ortalama 15-20 bin, beş yıl içinde de 100 bin şirketin yeni sahiplerine geçmesi gerekiyor. Halen Hollandalı girişimcilerin beşte biri, 55 yaş ve üzerinde. Avrupa ülkelerinde aile kavramının zayıflaması, doğum oranlarının ciddi şekilde düşmesi, vârislerin azalması veya hiç olmaması, mevcut vârislerin de kendi yollarını çizmeleri, iş hayatına girmek istememeleri, aile şirketlerini sahipsiz bırakıyor.

Kobidestek

Bu haber toplam 799 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.