1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. İDO hacı adaylarını taşıyacak
İDO hacı adaylarını taşıyacak

İDO hacı adaylarını taşıyacak

Nijerya ve Sudan, hacı adaylarını Cidde'ye İDO'nun taşımasını istiyor

A+A-

Yılda taşıdığı 102 milyon yolcu ile dünyanın sayılı deniz ulaşımı şirketleri arasına giren İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ'ye (İDO), son olarak Nijerya ve Sudan'dan önemli bir işbirliği teklifi geldi. İki ülke, özellikle hac dönemi n d e h acı adaylarını Suudi Arabistan'a İDO'nun taşımasını istiyor. Teklifleri değerlendirecek yetkililer, Nijerya ve Sudan'a teknik heyet gönderecek.

Dünyanın en önemli deniz ulaşımı şirketleri arasında yer alan İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ (İDO) yurtdışına açılıyor. Yılda 7 milyon araç, 102 mil-yon yolcu taşıyan, 82 noktada çalışan İDO'nun bu başarısı deniz taşımacılığı yapan ülkeler tarafından ilgiyle izleniyor. Başta Suriye olmak üzere Mısır, Umman ve Dubai gibi Ortadoğu ülkeleri ile karşılıklı ticaret anlaşmaları yapmaya hazırlanan İDO'ya son olarak Nijerya ve Sudan'dan önemli işbirliği teklifleri geldi. Nijerya ve Sudan'dan gelen işadamlan İDO'nun taşımacılık alanındaki basanlarının kendi ülkelerine model olmasını istiyor.

Nijerya ve Sudan'dan hac döneminde Suudi Arabistan'a deniz araçlan ile yolcu taşıyan şirketler, İDO'ya ortaklık teklifinde bulundu. Temmuz ve ağustos aylarında Yenikapı'da bulunan İDO Genel Müdürlük binasında yapılan görüşmelerde yolcu taşımacılığından bilet satış sistemine; iskele ve filo yönetiminden arabalı va1 pur ve deniz otobüsü inşasına kadar birçok konu ele alındı. Yatırımcılar İDO'dan ilk etapta hacı adaylarının daha konforlu ve daha hızb sürede Nijerya ve Sudan'dan Arabistan'a ulaştırılması için gemi ve işletme yönetimi talep ediyor. İDO yönetiminin ülkelerden gelen talepleri değerlendirmek için Nijerya ve Sudan'a ekip göndereceği öğrenildi.

Mühendis ve işletmecilerin yer alacağı ekibin hazırlayacağı rapor doğrultusunda iki ülke yatırımcılar ile ticari anlaşmalar yapılıp yapılmayacağına karar verilecek. Sudanlı işadamı Mr. Mohammed Elamın Elmagzoub iki kez İDO'ya gelerek şirketin mali yapısından filosuna, işletim yönetiminden personel eğitimine kadar birçok noktada bilgi aldı. Ziyarette Sudan'ın Ankara Büyükelçisi Mohamed Elhassan Ahmed Elhaj'ın yanı sıra Sudan Milli Deniz Nakliyat Şirketi yöneticileri de yer aldı.

Heyet ilk etapta Sudan'dan Cidde'ye hac mevsiminde yolcu taşımacılığı yapmak için İDO'dan destek istedi. Ülke genelinde yapılacak denizcilik seferleri için geniş kapsamlı bir hat analiz raporu hazırlanması konusunda destek isteyen heyet, 2 adet 60 metrelik feribota talip oldu. Sudan ve Nijerya'dan hac döneminde yapılacak deniz ulaşımı konusunda önemli işbirliği teklifleri aldıklarını belirten İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, "Nijerya ve Sudan'dan birer gnıp İstanbul'a geldi ve İDO'da incelemelerde bulundu. Görüşmelerimizin ardından biz İstanbul'dan içinde mühendis ve işletmecilerimizin bulunduğu bir ekip göndereceğiz. Orada bu ekip incelemelerini yaparak bize bir rapor sunacak. Bu rapor doğrultusunda gerekli çalışmalar yürütüyoruz." diye konuştu.

İDO'nun hizmetlerine Tayland da talip
İDO ile işbirliği anlaşması için Ortadoğu ülkelerinden sonra Uzakdoğu'dan da teklif geldi. Tayland hükümetinin yetkilendirmesiyle İstanbul'a gelen Peerapat Technology şirketi CEO'su Sueb: pong Ketnute, İDO'dan fizibilite ve liman özellikleri hakkında işbirliği anlaşması isteğini şirket üst yönetimine iletti. Bangkok deniz ulaşım sistemi ile ilgili İDO yöneticilerine bilgi veren Ketnute, ilk etapta karayolu mesafesi ile 80 kilometrelik ortalama 45 deniz mili mesafe olan 2 nokta arasında feribot taşımacılığı yapılmasını planlandıklarını iletti. Ketnute, Tayland hükümetinin liman inşası çalışması istediğini belirtti. Bangkok'un bulunduğu körfezin etrafını dolaşarak seyahat eden ortalama günlük araç sayısının 25 bin olduğunu belirten Ketnute "İlk etapta yapılması planlanan feribot hizmeti ile 25 bin aracın yüzde 10'unun denizyoluna yönlendirilmesi planlanmakta. Yapılması planlanan feribot hattı için İDO tarafından oluşturulacak ekibin Tayland'a gelerek fizibilite çalışmasında bulunmasını istiyonız." diye konuştu. İDO ve Taylandlı işadamları arasında yapılan tanışma toplantısından sonra yazışmalar yapılarak önümüzdeki günlerde gerekli teknik ziyaretlere başlanacağı öğrenildi.

Zaman

Bu haber toplam 1018 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.