1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İDO’da geri sayım başladı
İDO’da geri sayım başladı

İDO’da geri sayım başladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İDO) özelleştirilmesine yönelik 6 Ocak Perşembe günü ihale süreci başlayacak.

A+A-

İDO’da geri sayım başladı İDO’nun blok satışı için teklifler 31 Mart’a kadar verilecek. Koç ve Sabancı’nın da aralarında olduğu devlerin özelleştirme ile ilgilendiği biliniyor. Ancak bugüne kadar sadece Boydak Grubu resmi olarak ‘İlgiliyiz’ demişti. Dün de Gübretaş İDO’ya teklif vereceğini duyurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İDO) özelleştirilmesine yönelik 6 Ocak Perşembe günü ihale süreci başlayacak. Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, İDO’nun özelleştirmesi ihalesiyle ilgili olarak hazırlık sürecinin tamamlandığı bildirildi. Açıklamada, 6 Ocak Perşembe günü ulusal, yerel ve yabancı basında ihale ilanları yapılacağı kaydedilerek, ihalenin kapalı zarf usulüyle teklif alınarak, pazarlık ve açık arttırma yapılmak suretiyle sonuçlandırılacağı belirtildi. İDO’nun yüzde 100 oranındaki hisselerinin blok olarak satış yöntemi ile özelleştirileceği vurgulanan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“Katılımcıların 20 milyon ABD Doları tutarında geçici teminat vermeleri gerekiyor. 31 Mart 2011 son teklif verme tarihi olarak belirlendi. İhale bedeli olarak teklif edilen tutar, Hisse Satış Sözleşmesi’nin imza tarihinde peşin olarak ödenecek. İhaleye girmek isteyen katılımcılar, 17 Ocak 2011 tarihinden itibaren 20 bin dolara şartname alabilecek.”

Negmar: Talibiz
İDO’nun özelleştirme sürecine yerli firmalarla birlikte yabancı grupların ve fonların ilgi gösterdiği biliniyor. Kabotaj Kanunu gereği blok olarak İDO’yu alacak grupta en az yüzde 51 hissenin yerli bir firmada olması gerekiyor.

Koç, Sabancı ve Zorlu gibi grupların İDO özelleştirmesi ile ilgilendikleri bilinirken henüz bu gruplardan resmi bir açıklama yapılmadı. Düne kadar İDO ile ilgilendiğini resmen açıklayan tek grup Boydak’tı. Dün de Gübretaş Genel Müdürü Mehmet Koca, bünyelerinde yer alan Negmar Denizcilik ile birlikte İDO’ya teklif vermeyi planladıklarını açıkladı. Koca, “Bu konuda bazı yabancı gruplardan da birlikte hareket etmek üzere teklif alıyoruz” dedi.

İran’da kurduğu gübre tesisi ile dikkati çeken Gübretaş’ın 800 milyon lirası buradaki fabrikadan gelen, 1.5 milyar TL’lik cirosu bulunuyor. 2011’de 1.5 milyon tonluk rekor satış bekleyen Gübretaş İran’da 2 yıl içinde yeni bir tesis kurmayı da planlıyor.

Dünyanın en büyük deniz taşımacısı

Deniz otobüsü sayısı: 25

Hızlı feribot sayısı: 10

Arabalı vapur sayısı: 17

Hizmet verdiği hat: 86

Kadrolu personel: 1.084

Taşeron personel: 1.920

Taşınan araç sayısı: 7 milyon

Taşınan yolcu sayısı: 101 milyon

Şehir hatları özelleştirme dışında kaldı
1987’de kurulan İDO 18 hatta, 25 deniz otobüsü, 10 hızlı feribot, 17 arabalı vapur ile 36 iskelede hizmet veriyor. Geçen yıl Eylül ayında 34 yolcu vapuru ve 49 şehir hatları iskelesi İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraki olarak kurulan İstanbul Şehir Hatları Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye devredilmişti. Söz konusu yolcu vapurları özelleştirmeye dahil edilmedi.

Bu haber toplam 857 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.