1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Badem'in yalnızlığa ihtiyacı var
Badem'in yalnızlığa ihtiyacı var

Badem'in yalnızlığa ihtiyacı var

Badem’in tüy dökmek ve kış aylarını geçirmek için kıyıya çıkmak istediği ama insanların aşırı ilgisinden dolayı soğuk denize dönmek zorunda kaldığı öğrenildi.

A+A-

Didim’de Aralık 2006'da henüz bir aylık yavruyken bulunduktan sonra doğaya salınan fok Badem’in tüy dökmek ve kış aylarını geçirmek için kıyıya çıkmak istediği ama insanların aşırı ilgisinden dolayı soğuk denize dönmek zorunda kaldığı öğrenildi. Memeliyi hayata döndüren Sualtı Araştırmaları Derneği, soğuk kış günlerinde kıyıya yaklaşan Badem’le insanların hiç ilgilenmemesi gerektiğini belirtirken O’nun vahşi bir hayvan olduğunu hatırlatıyor.

5 ay tedavi edildikten sonra Datça Yarımadası’ndan salınan fok Badem, turistlerin ve balıkçıların verdiği yiyecekler nedeniyle insanlara gereğinden fazla alışmıştı. Ege sahillerinde dolaşan ve şu an 4 yaşındaki dişi fok Badem kışı geçirmek için uygun sahil ararken, Bodrum Yarımadası’ndaki Kumluk Plajı'na yine halkın aşırı ilgisi yüzünden çıkamamıştı. Vatandaşların ilgisinden ve kendisiyle yakınlaşan insanları çekmeye çalışan gazetecilerden sıkılan Badem, soğuk sularda kalmayı tercih ediyor. 18 Aralık’ta Bodrum Akyarlar sahilinde Badem’in yaralı olduğunu sanan iyi niyetli vatandaşların tedavi yapmak istemelerinin hayvana zarar verdiğini söyleyen uzmanlar, gösterdiği bazı davranışların doğasından kaynaklandığını belirtti.

Badem hasta değil kimse müdahale etmesin
Sualtı Araştırmaları Derneği Başkanı (SAD)Cem Orkun Kıraç, Badem’in karaya çıktığında; titreme, bitkinlik ve durgunluk gibi belirtiler gösterebileceğini bunun foklara özgü normal davranışlar olduğunu belirtti. Kıraç, “Deniz canlılarına yapılacak her müdahale onların yaşamlarını büyük ölçüde etkileyebilir. Badem uzun süre yüzdükten sonra karaya çıktığında titreme ve kasılmalara benzer hareketler gösterir. Bu Badem'in hasta olduğunu göstermez. Oysa hasta olduğu düşünen iyi niyetli vatandaşlar bir iğne yaparak gereksiz müdahale etti. Bu iğne daha sonra problem yaratabilir. Yine kıyıda uyurken tüylerinin kuruması sebebi ile göz çevresi ıslak kalmış ve gözünün rahatsız olduğu sanılarak antibiyotik ilaç verilmiş. Bunun gibi aşırı ilgi ve yanılgılar çok ciddi problem oluyor. Yöre insanları ve turistler Badem’e hiçbir şekilde yaklaşmasın ve kış aylarında kıyıda gözden uzak yerlerde dinlenirken ilgilenmesinler. Sorun görüyorlarsa bizi arasınlar” dedi.

Tüy döken Badem ölü balık yemez
Kıraç, “Badem, yabani bir hayvan ve yaşam alanı denizler. Kendi yiyeceğini denizde avlayabiliyor. Artık yetişkin bir hayvan ve kendisine sunulan ölü balığı yemediği zaman hasta sanılıyor. Badem kendisine sunulan ölü balığı yemez. Ayrıca şu anda kıl dökme sürecinde. Sarı ve koyu desenler bu nedenle üzerinde görülebilir. Bu süre içinde karaya çıkıp dinlenme ihtiyacı daha çok olur. Renk değişiklikleri de hastalık sanılmamalıdır. En son Datça, Hayıtbükü’nde sağlıklı bir şekilde uyurken görüldü. Dünya çapında nesli tehdit altında olan bir canlının ülkemiz kıyılarında korunması için herkesin yardımına ihtiyacımız var” diye konuştu. SAD, vatandaşların 158 Sahil Güvenlik Komutanlığı, Alo 181 Çevre Koruma hattını da arayabileceklerini vurguladı.

Gökhan Karakaş Milliyet Gazetesi

Bu haber toplam 1004 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.