1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İlk teslimat 2012 sonuna kadar
İlk teslimat 2012 sonuna kadar

İlk teslimat 2012 sonuna kadar

Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacını karşılamaya yönelik 4 adet Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı (AEW & C) sağlanmasına yönelik Boeing ve Türk Havacılık ve Uçak Sanayi A.Ş-TAİ (TUSAŞ) işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında, ilk uçağın 2012 sonuna ka

A+A-

 

TUSAŞ -TAİ Akıncılar Tesislerinde düzenlenen basın toplantısında, Boeing Barış Kartalı Projesi Müdürü Mark Llis, sürece ilişkin bilgi verdi.
Llis, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile TSK'nın programla ilgili istediği testlerin tamamlandığını belirterek, proje kapsamındaki dört  uçaktan ilkinin 2012 sonuna kadar teslim edileceğini söyledi. Llis, kalan üç uçağın da 2013 yılında teslimatının yapılacağını ifade etti.
Türkiye, Kasım 2000'de yeni bir AEW & C sistemi geliştirilmesine ilişkin Boeing ile sözleşme müzakerelerine başlamış, 2002'de imzalanan sözleşme, Temmuz 2003'te yürürlüğe girmişti. Barış Kartalı adıyla anılan proje kapsamında, TSK'nın ihtiyacını karşılamaya yönelik dört adet havadan erken ihbar ve kontrol uçağının modifikasyonu ile mürettebat eğitimi, görev desteği ve sistem bakımına yönelik yer destek hizmetleri verilmesi öngörülüyor.
Bir uçağın havada, karada ve laboratuvarlarda gerçekleştirilen görev sistemi doğrulama testleri, Seattle'da tamamlandı. Diğer üç uçağın modifikasyon çalışmaları, TUSAŞ-TAİ tarafından Ankara'da gerçekleştirildi.

Barış Kartalı Projesi'nde TAI'ye övgü
TUSAŞ-TAİ Akıncılar Tesislerinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacını karşılamak amacıyla, Boeing ile TUSAŞ'ın birlikte yürüttüğü Havadan Erken İhbar ve Kontrol (AEW & C) Uçağı Barış Kartalı Projesi hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 
TUSAŞ Stratejik Planlama ve Endüstriyel İşbirliği Başkanı Yılmaz Güldoğan, toplantıda yaptığı konuşmada, Boeing ile 1998 yılından bu yana birlikte çalıştıklarını belirterek, Boeing firmasının hemen hemen tüm uçaklarında, TUSAŞ tarafından üretilen yapısal komponentlerin kullanıldığını ifade etti. 
Boeing ile işbirliklerinin Barış Kartalı Projesi ile TUSAŞ'ın tasarım katkısıyla çok daha ileri bir boyuta geldiğini anlatan Güldoğan, Boeing ve TUSAŞ'ın önemli bir iş ortağı olduklarını kaydetti. Bu yıl 27. kuruluş yılını kutlayan TUSAŞ'ın, Boeing'in de katkı ve desteğiyle dünyanın önde gelen havacılık firmalarının iş yaptığı önemli bir kurum olduğunu belirten Güldoğan, TUSAŞ'ın gelişmiş yapısıyla birlikte dünya havacılık alanındaki yenilikleri ve projeleri yakından takip etmeye devam edeceğini bildirdi.
TUSAŞ Özel Görev Uçakları Program Müdürü Serdar Taşbilek de, Barış Kartalı Projesi ile ilgili bir sunum yaptı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Boeing arasında imzalanan anlaşmanın, 4 adet Boeing 737 uçağının, havadan erken ihbar ve kontrol uçağı olarak modifikasyonunun yapılarak Türk Hava Kuvvetlerine teslim edilmesini öngördüğünü anlatan Taşbilek, anlaşma uyarınca bu uçakların 3'ünün modifikasyonunun Türkiye'de TUSAŞ'ta yapıldığını ifade etti.

Boeing AEW&C Barış Kartalı Programı Müdürü Mark Ellis de, programda önemli bir geçiş döneminde bulunduklarını, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin istediği test süreçlerinin tamamlandığını söyledi.
Proje kapsamında Türkiye için üretilen 4 uçaktan ilkinin 2012 yılı sonuna kadar teslim edileceğini bildiren Ellis, kalan üç uçağın da 2013 yılında teslimatının yapılacağını ifade etti.
Söz konusu uçakların hem hava hem de kara yüzeylerine tarama kabiliyetine sahip olduğunu ifade eden Ellis, uçakların NATO, ABD ve koalisyon güçleri ile müşterek çalışabilirlik özelliğine sahip olmasının da Türk Silahlı Kuvvetleri için önemli bir avantaj sağladığını kaydetti. Uçakların 9 saat görevde kalış süresi ile uzun bir dayanım gücüne sahip olduğunu belirten Ellis, uçakların görevde kalış süresinin, havada yakıt ikmali ile 20 saate kadar çıkabildiğini kaydetti.
Ankara'daki TUSAŞ-TAI Tesislerinde temel modifikasyonların tamamlandığını belirten Ellis, ekipman kurulumu ve nihai kontrol işlemlerinin devam ettiğini ifade ederek, ''TAI muhteşem bir iş çıkardı. TAI'de gördüğümüz kalite dünyada 1 numara. Dünyada bunu yapabilecek sadece 1-2 firma var. TAI'nin yaptığı işe hayranlık duyuyoruz'' dedi.

 A.A

Bu haber toplam 826 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.