1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. İnci Kefali Festivali'nin startı verildi
İnci Kefali Festivali'nin startı verildi

İnci Kefali Festivali'nin startı verildi

Van'ın Erciş ilçesinde 04-11 Haziran 2010 tarihleri arasında yapılan 1. İnci Kefali Kültür ve Sanat Festivali değerlendirme toplantısı ile 2011 yılında yeniden yapılacak olan festivalin de startı verildi.

A+A-

Van'ın Erciş ilçesinde 04-11 Haziran 2010 tarihleri arasında yapılan 1. İnci Kefali Kültür ve Sanat Festivali değerlendirme toplantısı ile 2011 yılında yeniden yapılacak olan festivalin de startı verildi.

Vali Münir Karaloğlu'nun başkanlığında yapılan festival değerlendirme toplantısına Erciş Kaymakamı Ferhat Kurtoğlu, Muradiye Kaymakamı Metin Esen, Erciş Belediye Başkanı Fatih Çiftçi ile Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı katıldı. Toplantı Prof. Dr. Sarı'nın İnci Kefali Kültür ve Sanat Festivali'nde amatör ve profesyonel fotoğrafçıların çektiği resimlerle ünlü belgeselci Coşkun Aral ve ekibinin özel olarak çektiği inci kefali balık göçünün yer aldığı görüntülerin izlenmesinin ardından değerlendirme toplantısına geçildi.

 

Bu yıl hazırlanan programlarda terör olaylarında şehit olan askerler sebebiyle iptal edilen müzik ve eğlence programı ile çocuklara yönelik kısa film yarışması dışında tüm etkinliklerin yapıldığı belirtilirken, bu yıl yaşanan aksaklıkların 2011 yılında yaşanmaması için tedbirler masaya yatırıldı.

2011 yılında yapılması planlanan festivalin 3 gün süreceği, festivalin başlama tarihi olan 03 Haziran 2011 Cuma günü ise açılışın saat 15.00'de yapılması kararlaştırıldı. Ayrıca önümüzdeki yıl yapılacak etkinlikler çerçevesinde inci kefali balık göçünün internet üzerinden canlı olarak yayınlanmasına devam edilmesi, yöresel yemek yarışması, at yarışları, foto safari, fotoğraf yarışması, profesyonellerin de katılacağı kısa film yarışması, Muradiye Şelalesi'nde sabah kahvaltısı, çocuklara yönelik çeşitli etkinlikler, ozanlar gecesi, ilk ve orta dereceli okullarda resim ve şiir yarışması, tekne ile Erciş sahillerinde gezi programlarının düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Yaklaşık bir saat süren değerlendirme toplantısı sonrası kısa bir açıklama yapan Vali Münir Karaloğlu, göçün olağanüstü bir doğa ve mucizevi bir olay olduğuna dikkat çekerek, "Bu yıl yapılan festivalin değerlendirilmesi ve 2011 yılında yapılacak festivalin de startı verildi. Gelecek yılı bu yıldan planlamak önemlidir. Kentin değerlerini gün yüzüne çıkarmak ve bu değerler üzerinden Van'ı ve bölgeyi gündeme taşımak istiyoruz. İnci kefali, sadece Van denizinin tuzlu ve sodalı sularında yaşayabilen, neslini devam ettirebilmek için de yumurtlama döneminde tatlı sulara göç eden, akarsuyun tersine yüzen ve gerektiğinde de engelleri aşmak için uçan bir balık türüdür. Bu dünyada iki noktada izlenebilir. Biri Alaska, diğeri ise Bendimahi ve Deliçay'dır. Bu kadar önemli, doğaüstü bir olayı bizim sadece kendimize saklamamız olmazdı. Bunu insanlıkla, Türk halkıyla ve tüm dünyayla paylaşmamız gerekirdi. Bu doğaüstü olayı tüm dünya ile paylaşmak için önümüzdeki yıl da festivali devam ettirmeyi kararlaştırdık" dedi.

 

Medya73

Bu haber toplam 962 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.