1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İnsanlık Tarihinde Bir İlk Akdeniz’e Yeni Canlılar Gelmeye Devam Ediyor
İnsanlık Tarihinde Bir İlk Akdeniz’e Yeni Canlılar Gelmeye Devam Ediyor

İnsanlık Tarihinde Bir İlk Akdeniz’e Yeni Canlılar Gelmeye Devam Ediyor

Akdeniz’de insanlık tarihinden bu yana ilk kez büyük bir değişim yaşanıyor. 1800 yıllarında insan etkisiyle açılan Süveyş Kanalından Akdeniz’e gelen tropik türler, burada popülasyon oluşturarak, özellikle Doğu Akdeniz’in ekosistemini değiştirdi.

A+A-

Akdeniz’deki büyük değişimin bilimsel literatürde ‘Akdeniz’in tropikleşmesi’ olarak adlandırıldığını söyleyen Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Ayas, Akdeniz’in tropikleşme sürecini anlattı.

Özellikle Doğu Akdeniz’in tropikleşmenin en hızlı ve bariz görüldüğü bölge olduğunu söyleyen Ayas, bunun, yüzlerce yıl sürecek bir değişim olduğunu ifade etti. Ayas, “Akdeniz, özellikle Doğu Akdeniz’de hızlı olarak bir tropik deniz karakteri kazanırken, ülkemizde en hızlı tropikleşmenin gerçekleştiği yerlerden biri de Mersin Körfezi. Mersin Körfezinde, Akdeniz’e geçmiş birçok balık türü ile karides türünün popülasyon kurduğunu ve insanlar tarafından tüketildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.

icct-1amkmrhvkv-mdm1w.jpg

BU BİR İLK!

Akdeniz’in, dünyada insanın tanık olduğu ilk ve tek karakter değiştiren deniz olduğunun altını çizen Ayas, şunları söyledi:

“Bir denizin karakter değişimini insanlık tarihi boyunca ilk kez görüyoruz. Günümüzden milyonlarca yıl önce Akdeniz yokken Tetis Denizi diye bir deniz vardı. Sonra Akdeniz, daha sonra da Karadeniz oluştu. Denizler karakter değiştirebilirler milyonlarca yıl içerisinde. İnsanların var olduğu dönemde gözle görebildiğimiz bir değişim bugün gerçekleşiyor. Bu bir ilk”.

akdeniz-tropiklesiyor.jpg

Akdeniz’in tropik bir deniz kazanmasının gözle görülmesi olayını yaşadıklarını ifade eden Ayas, “ Deniz biyologları için bu çok heyecan verici bir durum. Dünyada bir denizin değişimi var ve bunu biz gözle görebiliyoruz. Her gün yeni türler geliyor, adapte oluyorlar burada, besin zincirine katılıyorlar, deniz ekosisteminin bir parçası oluyorlar. Akdeniz, Doğu Akdeniz’den başlayarak kendi karakterini değiştiriyor. Bu, insanlar tarafından gözlenebilen bir ilk. Bizler için bir tarih yaşanıyor ve gerçekten heyecan verici bir durum” dedi.

fri-wjbfeemm6zl4km83iq.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 35526 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.