1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İran gemisi İstanbul'a uğrayacak
İran gemisi İstanbul'a uğrayacak

İran gemisi İstanbul'a uğrayacak

İran'da yayın yapan FHA, Gazze'ye gidecek gemilere askerlerin eşlik etmeyeceğini duyurdu. Gemilerin cuma günü kalkacağı açıklanırken, bir geminin İstanbul'a uğradıktan sonra Gazze'ye geçeceği bildirildi

A+A-

İran'ın en büyük haber ajansı olan Fars Haber Ajansı Türkçe servisinin haberine göre, İsrail’e gönderilecek gemilerde kesinlikle asker olmayacak ve askeri gemiler, yardım gemilerine eşlik etmeyecek. Fars Haber Ajansı Türkçe haberler servisi sorumlusu İsmail Bendiderya Haber 7’ye yaptığı açıklamada, gemilerin farklı rotalar izleyerek Gazze’ye ulaşmaya çalışacağını, gemilerden birinin İstanbul’a uğradıktan sonra Gazze’ye gideceğini bildirdi. Bendiderya, Türk basınındaki bu konuda çok fazla yanlış haberin yer aldığını dile getirdi.

Fars Haber Ajansı (FHA), İslam inkılabı muhafızlar ordusu ikinci komutanı general Selami, Gazze'ye gidecek olan insani yardım gemilerinin tamamen sivil olduklarını, askeri gemilerin eşliğinin söz konusu olmadığını duyurdu.

Askeri gemiler eşlik etmeyecek

FHA’nın haberinde şu ifadelere yer verildi, “Son günlerde İran’dan Gazze şeridine insani yardım götürecek gemilere de değinen general Selami, söz konusu gemilerin güvenlikleri için muhafızlar ordusunun bu gemilere eşlik etmesinin gündemlerinde olmadığını, çünkü bu hareketin tamamen sivil bir yardım hareketi olduğunu ve bunun dikkate alındığını ekledi.”

Bir gemi İstanbul’a uğrayacak

İran’da yayın yapan Fars Haber Ajansı’nın uluslararası yayın sorumlusu İsmail Bendiderya, Haber 7’ye yaptığı açıklamada, Gazze’ye toplam 3 gemi kalkacağını, gemilerden ikisinin Cuma günü kalkacağını diğerinin ise kalkış tarihi ve güzergahının belli olmadığını bildirdi.

İstanbul’a da uğrayacak geminin, Türkiye’deki katılımla birlikte Mısır’a ya da, Türkiye’den hareket eden yardım gemilerinin izlediği rotayı takip edebileceklerini söyleyen Bendiderya, rotaların önceden net bir biçimde açıklanmadığına vurgu yaptı.

Farklı rotaları izleyecekler

İkinci geminin İran’ın Abbas limanından hareket edeceğini söyleyen Bendiderya, bu geminin de Cuma günü hareket ederek, Ummam, Ürdün, Mısır güzergahını takip edebileceğini söyledi.

Üçüncü geminin hareket tarihi ve rotası konusunda ise belirsizlik olduğunu belirten Bendiderya, iki geminin hareketinden 4-5 gün sonra üçüncü geminin yola çıkabileceğini ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Sivil toplum kuruluşu organizasyonu

Gemileri Filistin Halkıyla Yardımlaşma Encümeni adıyla bir sivil toplum kuruluşunun organize ettiğini belirten Bendiderya, bu yardım kuruluşunun başında da Mahmut Nurani’nin bulunduğunu bildirdi.

FHA yetkilisi Bendiderya, yardım malzemelerinin çoğunluğunun ilaç ve temel gıda maddesinden oluştuğunu belirterek, İsrail’in karşı çıktığı demir ve çimento da az miktarda bulunduğunu söyledi.

İranlı milletvekilleri de gemide olacak

Bendiderya, çok sayıda milletvekilinin de Gazze’ye gitmek için başvuruda bulunduğunu belirterek Mısır’ın şu anda dört milletvekiline izin verdiğini bildirdi. İki yüze yakın milletvekilinin de Gazze için başvurduğunu ve toplam 162 bin kişinin gemide yer alabilmek için isim yazdırdığını söyledi.

Türk basınında yanlış haberler var

FHA yetkilisi İsmail Bendiderya son olarak Türk basınında çıkan haberlere yönelik şunları söyledi; “Türkiye basını neden böyle yaptı bilmiyoruz ama devrim muhafızı yok ve askeri gemiler eşlik etmeyecek. Bu bilgiler maksatlı olarak verilmiş olabilir. Bunun önemle altının çizilmesi gerekiyor.”

İran’da büyük tepki oluştu

Türk yardım gemisine yapılan saldırıdan sonra İran’da çok ciddi gösterilerin olduğu, gençlerin havaalanlarında oturma eylemi yaparak Gazze’ye gitmek için çabaladıklarını aktaran FHA yetkilisi, ‘İranlılar çok öfkelendi saldırıya. Biz bunu çok yansıtmadık çünkü önü alınamaz bir durum ortaya çıkıyordu. Gençler ‘İran gemi çıkarsın, gerekirse savaşırız’ diyordu ama devlet böyle bir şeye izin vermedi.

 

Haber 7

Bu haber toplam 791 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.