1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İzmir-Acara işbirliği
İzmir-Acara işbirliği

İzmir-Acara işbirliği

Acara Özerk Bölgesi Cumhurbaşkanı Levan Varshalomidze'yi geçtiğimiz haftasonu İzmir'de konuk eden İTO Başkanı Demirtaş, Varshalomidze'yi iş dünyasının önde gelen isimleriyle buluşturdu.

A+A-

Acara Özerk Bölgesi Cumhurbaşkanı Levan Varshalomidze'yi geçtiğimiz haftasonu İzmir'de konuk eden İTO Başkanı Demirtaş, Varshalomidze'yi iş dünyasının önde gelen isimleriyle buluşturdu.

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş (sol başta), Acara Özerk Bölgesi Cumhurbaşkanı Levan Varshalomidze (soldan 3.) için verdiği yemekte Ege Bölgesi halk oyunları ekibi büyük ilgi çekti.
İş dünyasının önemli isimleri, İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş'ın önderliğinde Gürcistan'ın Acara Özerk Bölgesi'ni feth etmeye hazırlanıyor. Acara Özerk Bölgesi Cumhurbaşkanı Levan Varshalomidze'yi geçtiğimiz haftasonu İzmir'de konuk eden Demirtaş, Varshalomidze'yi iş dünyasından önde gelen isimlerle buluşturdu. Tütün ve kuru gıda yatırımı için McCormick Gıda Endüstrisi Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Gürel, narenciye ıslahı için İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, otel yatırımı için turizmci Oğuz Özkardeş ve Kaya Holding Yönetim Kurulu Başkanı Burak Kaya, yat limanı kurmak için Çeşme Marina Müdürü Can Polat, mobilya yatırımı için Artkıy Mobilya'nın sahibi Nevzat Artkıy, kömür madeni yatırımı ve danışmanlığı için tecrübeli madenci Nimet Arif Kurtel, turizm ve hediyelik eşya yatırımı için İTO Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Çalışkan ve tekstil yatırımı için İTO Başkan Vekili Jak Eskinazi ile Cumhurbaşkanı Varshalomidze'yi görüştüren Demirtaş, konut yatırımı ve danışmanlığı için de Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan'ı önümüzdeki süreçte Varshalomidze ile görüştüreceğini kaydetti. Demirtaş, kendisinin de Acara'daki Batum kentine serbest bölge kurmayı planladığını söyledi.

Altı Kent Var
Gürcistan'ın Batum, Keda, Kabuleti, Helvaçavuri, Şuahevi ve Hulo olmak üzere 6 kenti barındıran Acara Özerk Bölgesi'nin Karadeniz, Azarbeycan ve Ermenistan'a yakınlığı ile çok stratejik bir noktada bulunduğunu belirten Demirtaş, Cumhurbaşkanı Levan Varshalomidze'nin İzmirli tüm işadamlarına yatırım daveti yaptığını söyledi. Demirtaş, "Acara'nın bakir toprakları ve önemli bir turizm potansiyeli, ciddi yatırım fırsatı içeriyor. Gezimiz çok verimli oldu. Ben de Cumhurbaşkanı Varshalomidze'yi İzmir'de hedef noktalara ve kişilere götürdüm. Örneğin, Acara'da evlerin bahçesinde defne var. Bunun için Varshalomidze'yi İlhan Gürel'in kuru gıda işleme tesisine götürdüm. İlhan Bey aynı zamanda tütüncü ve Acara'da kaliteli tütün de var. Bu iki noktada önemli bir görüşme yaptılar" diye konuştu.

Konut İhtiyacı
Acara'da Rusya döneminden kalma konutlar bulunduğunu, bu sektörü geliştirmek istediklerini belirten Demirtaş, kooperatifleşmeyi önerdiğini, bu konuda da Ege Koop'un inşa ettiği konutları Varshalomidze'ye gösterdiğini anlattı. Acara'daki ciddi miktardaki narenciyenin ıslah sorunu bulunması nedeniyle ekonomiye kazandırılamadığını belirten Demirtaş, bununla ilgili Varshalomidze'yi İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse ile görüştürdü. Demirtaş, Köse'yi de Acara Bölgesi'ne götüreceğini ifade etti.

Acara'da otel ve alışveriş merkezi ihtiyacı bulunduğunu da belirten Demirtaş, "Daha önce Agora Alışveriş Merkezi'ni gören Varshalomidze'yi Egepark'a götürdüm. Bu alışveriş merkezlerinin benzerleri oraya kurulabilir" diye konuştu. Acara'nın ciddi anlamda otel ve yat limanı ihtiyacı da bulunduğunu kaydeden Demirtaş, bu amaçla Cumhurbaşkanı'nı, Özkardeş Ailesi'nden Oğuz Özkardeş, Balçova'daki Kaya Termal Otel'in Sahibi Kaya Holding Yönetim Kurulu Başkanı Burak Kaya ve Çeşme Marina Genel Müdürü Can Polat ile bir araya getirdiğini anlattı. Demirtaş, "Bölgenin ciddi turizm yatırımına ihtiyacı var. Bunu İzmirli turizmcilerin gerçekleştirmesini bekliyoruz. Çeşme Marina'nın ortağı İngiliz Devi Camper And Nicholson'un Acara'da marina inşa etmesi üzerinde duruluyor" dedi.

Serbest Bölge
Varshalomidze'yi ayrıca İTOB Organize Sanayi Bölgesi'ne götürdüğünü belirten Demirtaş, Acara'ya bir serbest bölge kurmak istediğini söyledi. Bu konuda Cumhurbaşkanı'nın, "Arsa hazır hemen gel başla" dediğini belirten Demirtaş, "Varshalomidze, İTOB Organize Sanayi Bölgesi'nden çok etkilendi. Benzerini Batum'da kurma konusunda uzlaştık. Bunun üzerinde çalışıyorum. Ayrıca kendisini bu serbest bölgenin ilk yatırımcısı olabilecek Artkıy Mobilya yetkilisi Nevzat Artkıy ile biraraya getirdim. Mobilyayı İzmir'de üretip Acara'da montaj yapıp pazarlanabileceği üzerine konuştular" şeklinde konuştu.

Görüşme Çok Güzel Ve Verimli Geçti, Yatırıma Hazırlanıyoruz
Jak Eskinazi
(İTO Başkan Vekili)
"Cumhurbaşkanı Varshalomidze, yaptığımız görüşmede her türlü yatırım için yardımcı olma sözü verdi. Ben tekstil üzerine gidip inceleme yapacağım. Bu inceleme sonrası yatırım konusunu düşüneceğim."

Necmi Çalışkan
(İTO Yönetim Kurulu Üyesi)
"Turizme açılmak isteyen bir bölge. Acara'ya gittiğimizde 7 bin 200 yatakları olduğunu ve bunu 40 bin yapmak istediklerini anlattılar. Gürcistan, İran ve Azarbeycan ile birlikte ciddi bir alışveriş ve turizm potansiyeli var. Bir enerji koridoru ve geleceği parlak. Ben hediyelik eşya ve turizm konusunda yatırım olanaklarını inceleyeceğim."

İlhan Gürel
(McCormick Gıda Endüstrisi Yönetim Kurulu Başkanı)
"Ekrem Bey ile Cumhurbaşkanı Varshalomidze, geçtiğimiz haftasonu şirketimizi ziyaret ettiler. Kendisine defne işleme tesisimizi tanıttık. İkili görüşmemizde bölgede bol miktarda bulunan tütün konusunda da neler yapabileceğimizi konuştuk. Önümüzdeki günlerde şirketimizin teknik elemanları gidip oraları görecekler. Bir şeyler yapabilme imkanı varsa yapmayı planlıyoruz."

Sedat Köse
(İzmir Ziraat Odası Başkanı)
"Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmede, Acara'da önemli bir narenciye üretimi bulunduğu bilgisini aldık. En kısa zamanda gidip bölgenin narenciye potansiyelini, ürünlerin ıslahı konusunu görüşeceğiz. Bölge çiftçisinin üretim ve ıslah konusunda yetersiz olduğu bilgisini aldık. Bu konuda Acara Bölgesi çiftçisi ile işbirliği yapmayı planlıyoruz."

Oğuz Özkardeş
(Viltur Turizm A.Ş Başkan Yardımcısı)
"Cumhurbaşkanı, 'Hemen gelin, Batum'da otel yapın' dedi. İTO ile giderek orada bir inceleme yapmayı planlıyoruz. Ancak, bizim için İzmir öncelikli. Burada daha çok işimiz var. Şu anda Acara Bölgesi'ni incelemeyi düşünüyoruz."

Nevzat Artkıy
(Artkıy Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı)
"Görüşme çok güzel geçti. Cumhurbaşkanı'nın sıcak tavrı, bizi çok memnun etti. Ancak çok taze bir olay ve fizibilite çalışması yapıyoruz. Yatırıma olumlu bakıyoruz. Orada bir fabrika kurabiliriz."

Yeni Asır

Bu haber toplam 1086 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.