1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İzmir-İstanbul Otoyolu'nun temeli atıldı
İzmir-İstanbul Otoyolu'nun temeli atıldı

İzmir-İstanbul Otoyolu'nun temeli atıldı

İzmir-İstanbul Otoyolu temel atma töreni İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda canlı yayın töreni ile gerçekleşti.

A+A-

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Lafla büyük devlet olunmaz. 30 tane ülke bizden yardım istiyor. Eskiden başkalarından yadım isteyen Türkiye artık başkalarına yardım ediyor." dedi.

İzmir-İstanbul Otoyolu temel atma töreni İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda canlı yayın töreni ile gerçekleşti. Törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Devlet Bakanı Mehmet Aydın,AK Partiİzmir milletvekilleri Tuğrul Yemişçi, Taha Aksoy ile İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bakan Yıldırım, İzmir Limanı'nı yolcu ve yük limanı olarak ayırdıklarını, yapılan çalışmaların ardından bu yıl 500 bin turistin deniz yoluyla İzmir'e geleceğini söyledi. İzmir'e daha büyük yolcu limanı yapacaklarını, Çandarlı'ya Avrupa'nın 10 büyük limanından birini inşa edeceklerini, buranın ihalesine çıktıklarını belirten Yıldırım, 10 milyon tonluk limanın Kuzey Ege'ye kazandırılacağını dile getirdi. Bakan Yıldırım, İzmir'deki 20 balıkçı barınağını onardıklarını, Güzelbahçe'ye çok güzel bir balıkçı barınağı yapacaklarını, Şifne'de, Karaburun'da, Seferihisar'da yat limanları yaptıklarını, Çeşme'de, Sığacık'ta, Eski Foça'da ise yapılan limanların hizmete sokulduğunu anlattı.

Tören alanına gelen tekneleri gösteren Bakan Yıldırım, ''Bakın teknelerin sevincini görüyorsunuz. Bunlar keyfine gelmiyor buraya. Göreve gelir gelmez bunların mazotunu yüzde 200 ucuzlattık. Balık tutmayı öğrendiler. Bugüne kadar 238 trilyon balıkçılarımıza, denizcilerimize destek verdik." dedi.

Ankara-İzmir YüksekHızlı Treninşaatına başlayacakları müjdesini veren Yıldırım, ''İster İstanbul, isterAnkara3 saat. İster İstanbul'a git ister Ankara'ya git. İzmirliler 3 saate gidecek. Bu işler bitince İzmir'in durumu daha farklı olacak. İzmir gittikçe ekonomisiyle, ticaretiyle, kültürüyle ve turizmiyle farkını ortaya koyacak. Çünkü ulaşırsanız o yer sizindir. İzmir'e ulaşamazsanız, İzmir'e hizmet etmiş sayılmazsınız. Sizlere hizmet etmek boynumuzun borcudur. Çünkü sizler bunu hak ediyorsunuz." diye konuştu.

Libya'daki olaylara değinen Bakan Yıldırım sözlerine şöyle devam etti :
"Libya'da bir karışıklık oldu. Hemen 24 saat içerisinde gemileri, uçakları oraya yığdık. Vatandaşlarımızı ateşin içinden çekip çıkardık. Büyük devlet budur. Büyük devlet vatandaşının başı dara düşünce orada olan devlettir. Onu yapınca büyük devlet olursunuz. Lafla büyük devlet olunmaz. 30 tane ülke bizden yardım istiyor. Eskiden başkalarına el açan yardım isteyen bir Türkiye vardı. Artık herkesin imdadına koşan, derdine derman olan bir Türkiye var. Bunu başardık.''

İzmir-İstanbul otoyolunun çok önemli, heyecan verici bir proje olduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, otoyolun yapımında görev alacak şirketlerin isimlerini tek tek okudu. Hükümetin bu tür projelerde temel atarken pazarlık yaptığını, ama yapılan pazarlığın tekrar pazarlığının olmayacağını dile getiren Bakan Yıldırım, Başbakan Erdoğan'ın daha önce pazarlık yaptığını ve yolun yapım süresini 7 yıldan 5 yıla düşürdüğünü hatırlattı.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, vefat eden Saadet Partisi lideri Necmettin Erbakan'a Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına ise baş sağlığı diledi. Aydın, ''Nur içinde yatsın.'' dedi. AK Parti hükümeti olarak her alanda hızlı ve güvenli ilerlemeyi kendilerine şiar edindiklerini, bunun somut olarak ortaya çıktığı bakanlıklardan birinin Ulaştırma Bakanlığı olduğunu vurgulayan Bakan Aydın, İzmirliler olarak hep kentin hak ettiği noktada olmadığını söylediklerini kaydetti.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de İzmir ve İstanbul'un Türkiye'nin ekonomi, kültür ve tarihi yönünden çok önemli olduğunu, bu iki ilin birleştirilmesi gerektiğini, bu projeyle bunun hayata geçirileceğini kaydetti. Konuşmaların ardından canlı bağlantıyla İzmir-İstanbul otoyolunun Belkahve Viyadük'ünün temeli butona basılarak atıldı.

Samanyolu

 

Bu haber toplam 1037 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.