1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Limak Yatırım, halka arz edilecek
Limak Yatırım, halka arz edilecek

Limak Yatırım, halka arz edilecek

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, bu yıl Limak Yatırım'ı halka arz etmeye karar verdiklerini belirterek, ''Bu noktadaki tüm çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Mart ayının ilk haftasında Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvurumuzu gerçekle

A+A-

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, bu yıl Limak Yatırım'ı halka arz etmeye karar verdiklerini belirterek, ''Bu noktadaki tüm çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Mart ayının ilk haftasında Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvurumuzu gerçekleştireceğiz'' dedi.

Özdemir, bir grup gazeteciyle düzenlediği sohbet toplantısında, 35 yıl önce bir inşaat şirketi olarak iş hayatına başladığı Limak'ın, kazandığını yatırıma dönüştürme prensibiyle bugün inşaat, çimento, turizm, enerji, alt yapı projeleri, havacılık ve gıda alanında faaliyet gösteren, yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlayan bir şirketler topluluğu haline geldiğini anlattı.

Bu yıl Limak Yatırım'ı halka arz etmeye karar verdiklerini ifade eden Özdemir, ''Bu noktadaki tüm çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Mart ayının ilk haftasında SPK'ya başvurumuzu gerçekleştireceğiz. Bu halka arzın beraberinde bir çok yenilik getireceğine eminiz'' dedi.

Halka arz ile Limak Yatırım'ın orta ve uzun vadeli hedeflerini destekleyecek kaynak sağlamanın yanı sıra şirketin kurumsal ve marka değerini artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Özdemir, halka arzdan elde edecekleri gelirin önemli bir kısmını yine yatırım odaklı değerlendireceklerini söyledi. Özdemir, halka arzın Limak Yatırım nezdinde gruba yeni yatırım imkanları, stratejik ve finansal ortaklıklar gibi yeni pencereler açacağını düşündüklerini bildirdi.

Özdemir, 2011-2015 yılında büyümek için hedefledikleri, havacılık, enerji, limancılık, otoyol özelleştirmeleri ve köprü yapımında seçimden sonra önemli bir yatırım ve özelleştirme hamlesi olacağını belirterek, bu yatırımlarda yerlerini almaya çalışacaklarını söyledi.

Nihat Özdemir, Limak Yatırım'ın, Limak Holding bünyesinde alt yapı ve enerji alanlarında sürdürülebilir potansiyelde, global ölçekte varlık ve projelerin sahipliğini ve yönetimini yapan ''akıllı ve kararlı'' bir yatırım şirketi olduğunu ifade ederek, Limak Yatırım'ın portföy büyüklüğü hakkında şu bilgileri verdi:

''Holding 2010 yılı sonu itibariyle enerji, alt yapı ve havalimanı işletmeciliğini de kapsayan 17 operasyonel şirketi barındırıyor. Portföy büyüklüğü 9'u Türkiye'de, 4'ü Gürcistan'da olmak üzere 13 hidroelektrik santrali, Sabiha Gökçen ve Kosova Priştina olmak üzere 2 havalimanı, İskenderun Limanı, 3 milyon 250 bin abone ve 2,2 milyar lira ciroya ulaşan Uludağ Elektrik Dağıtım ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım olmak üzere iki elektrik dağıtım şirketi yer alıyor. Ayrıca Kosova Priştina Havalimanı ve İskenderun Limanı'nın devir süreci devam ediyor. İskenderun Limanı'nda şu anda Danıştay'ın kararını bekliyoruz. İskenderun Limanı'na ilişkin projelerimiz var, orayı Mersin Limanı'ndan büyük hale getireceğiz. Limancılıkta daha da büyümemiz lazım, bugünden sonra gelişmeler olur.''

Tren garlarının özelleştirilmesi ihalesine de gireceklerini belirten Özdemir, bir sektörde derinleşmeden, diğer sektörlere yayılmanın çok sağlıklı bir büyüme şekli olmadığını, piyasada oluşan fırsatları hedefleri doğrultusunda değerlendirdiklerini söyledi.

Dünyada olduğu gibi 35 yılda inşaat şirketinden kazandıklarını farklı alanlara yatırdıklarını anlatan Özdemir, inşaatın yanı sıra çimentoda da sınırların dışına çıkmayı istediklerini kaydetti.

''Kıbrıs'ta uçak ambargosu kalksın, bize yeter''
Turizmde de büyümeye devam edeceklerini belirten Özdemir, ''Kıbrıs'ta bir projemiz devam ediyor. Hızlı gitmiyoruz. Kıbrıs'ın durumunun düzelmesini, ambargonun kalkmasını bekliyoruz. Bugün ambargonun kalkacağını bileyim, oteli 6-8 ay sonra açarız. Sadece uçak ambargosu kalksın, bize yeter'' dedi.

Enerji ve havacılık alanlarında yaptıkları yatırımlar hakkında da bilgi veren Özdemir, ortak olarak yaptıkları Sabiha Gökçen Havalimanı'nın operasyonel olarak işletmesine devam ettiklerini ifade ederek, ''Büyümek için yine gözümüz dışarıda. Türkiye'deki meydanlarını gözlüyoruz. İstanbul'da 3. havalimanı, Mersin ve Adana arasında ve Karadeniz sahilde meydanlar yapılması düşünülüyor. Buralarda da büyümeye çalışıyoruz. Yurt dışında da Kosova'nın başkenti Priştina'da terminal yapacağız. Burada hükümetin kurulmasını bekliyorduk, önceki gün kuruldu ve güvenoyu aldı. Tahmin ediyorum, önümüzdeki günlerde devrini alacağız ve inşaatına başlayacağız'' diye konuştu.

Kurdukları meyve suyu konsantre fabrikasından 18 ülkeye ihracat yaptıklarını, meyve suyunu daha da büyüteceklerini belirten Özdemir, ''Gıdada da büyümemiz gerektiğine inanıyorum. Devletin elinde çok önemli arazileri, çiftlikleri var. Bunları satmayı düşünüyor. Bunları almak için de çalışma yapabileceğimize inanıyorum'' dedi.

Dikkatli ve dengeyi büyümeye çalıştıklarını, projelerin geri ödeme sürelerini 7-8 yıla indirdiklerini anlatan Özdemir, çimentoda bu sürenin 4-5 yıl olduğunu söyledi.

Özdemir, Şanlıurfa'daki 100 milyon dolarlık çimento fabrikasının kapasitesini yüzde 120 artırmaya karar verdiklerini belirterek, 1 Nisandan itibaren fabrikanın tam kapasite çalışacağını bildirdi. Özdemir, bu fabrikada kredi kullanmadıklarını, büyümeyi özkaynaklarıyla gerçekleştirdiklerini anlattı.

Her zaman büyüyen sektörlere el attıklarını dile getiren Özdemir, çimento sektörüne girdiklerinde Türkiye'nin üretim kapasitesi 35 milyon tonken, şimdi 60 milyon tona çıktığını bildirdi.

Enerji ve alt yapı yatırımlarının Limak Yatırım'ın odağını koruyacağı alanların başında geldiğini ifade eden Özdemir, Limak Yatırım'ın 2015 yılında mevcut bulunduğu sektörlerde hem Türkiye'de hem de yurt dışında derinleşmiş olmayı hedeflediğini, Türkiye merkezli global ve saygın bir yatırım şirketi olmayı amaçladıklarını kaydetti.

Özdemir, Limak Yatırım'ın 2011-2015 kısa dönemde Türkiye ve yurt dışında üstlenmek istediği proje ve ihalelerin bile belirlendiğini ifade ederek, ''Bu hedeflerimizi belirlerken dikkat ettiğimiz en önemli iki nokta ise makroekonomik büyüme potansiyeli ve demografik yapı'' dedi.

Limak Yatırım'ın alanlarında global ölçekte yetkinliklere sahip profesyonel bir yönetim takımı tarafından idare edildiğini ifade eden Özdemir, genel seçim sonuçlarının Türkiye'nin büyüyen ekonomisini etkilemeyeceğini vurguladı.

Libya'daki Olaylar
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Libya'da yaşanan olaylara değinerek, Libya'da çimento fabrikası kurmak için görüşmeler yaptıklarını, ancak şu anda bunların hepsini beklemeye aldıklarını söyledi.

Özdemir, Mısır ve Tunus'ta yaşananların Türkiye turizmine olumlu yansımaları olacağına inandığını ifade etti.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sezai Bacaksız ise Mısır ve Tunus'taki olayların bu yıl turizme olumlu yansımaları olsa da ileriki yıllarda turizme zarar vereceğini söyledi.

Toplantıya, Limak Yatırım Yönetim Kurulu Üyeleri Ebru Özdemir, Serdar Bacaksız, Batuhan Özdemir, Serhan Bacaksız ve Limak Yatırım Üst Yöneticisi Murat Dedeoğlu da katıldı.

AA
 

Bu haber toplam 847 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.