1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İzmir'de 'Tersane savaşı'!
İzmir'de 'Tersane savaşı'!

İzmir'de 'Tersane savaşı'!

Alaybey Tersanesi’nin kaldırılması için yoğun çaba harcayan Belediye Başkanı Durak, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’e 'İzmir’i seviyorsanız bu tersaneyi buradan kaldırmamıza yardım edin' çağrısı yaptı

A+A-

İzmir’in Karşıyaka İlçesi’nde bulunan Alaybey askeri tersanesi CHP’li Karşıyaka Belediyesi ile Milli Savunma Bakanlığı’nı karşı karşıya getirdi.

Tersanenin Çandarlı’ya taşınması için yıllardır yoğun çaba harcayan Karşıyaka Belediyesi’ne Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan gelen yazı şok etkisi yarattı.

Tersanenin kaldırılmasının mümkün olmadığı belirtilen yazıda tersanenin taşınmasının maliyetli olması ve personeli ulaşım zorluğu çekeceğinden belediyenin talebinin yerinde olmadığı belirtildi.

Kesintisiz Sahil İstiyoruz
Milli Savunma Bakanlığı’nın da konuyla ilgili benzer bir görüş beyan ettiğini dile getiren Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, daha önce askeriyen kendilerine gelen bir olumsuz bir görüşün olmadığını hatırlattı.

Durak, “Maliyetinin yüksek olduğunu, tersanenin kaldırılmasının zor olacağını düşünüyorlar. Halbuki yer konusunda zaten Aliağa tarafında bir liman yapılıyor. Devlet ihale ediyor. Görüşmelerimiz devam ediyor. Bu projeden vazgeçmeyeceğiz. Kesintisiz sahil istiyoruz" diye konuştu.

Bakan Gönül El Koysun
Tersanenin kaldırılması projesinden asla vazgeçmeyeceklerini belirten Başkan Durak, Milli Savunma Bakanı ve İzmir Milletvekili Vecdi Gönül’ün konuya el koymasını istedi.

Vali Gönül’e çağrıda bulunan Başkan Durak, “İzmir konusunda gerçekten samimilerse tersanenin kaldırılması için gerekeni yapmaları lazım. Biz hükümetten bunu bekliyoruz. Bu bizim 5-10 yol sonra da olsa gerçekleştirmek istediğimiz bir proje. Aliağa’da yeni liman hazırlıkları sürüyor. Yeni limanla bağlantılı bir tersane çok rahat yapılabilir. Yeni tersane yapılacak olursa çalışma ortamı da daha iyi hazırlanır ve daha verimli olur” dedi.

Neler yapılcak?
Tersanenin kaldırılması durumunda belediye bu bölgeyi sosyal aktivite merkezine dönüştürülecek. Bölge özellikle turizm amaçlı düzenlenecek. Denizcilikle ilgili müze, konser alanları, ve eğlence yerleri inşa edilecek. Ayrıca yeni bir vapur iskelesi yapılması için girişimlerde bulunulacak.

Tersanenin Geçmişi
Tersane komutanlığı internet sitesinde ise Aleybey tersanesi ile ilgili şu bilgilere yer veriliyor:

Türk Deniz Kuvvetleri’nin Ege bölgesindeki onarım/lojistik ihtiyaçları doğrultusunda, üç atölye ve sekiz işçi personel ile oluşturulan ilk lojistik tesisleri 1955 yılında, Ege Üs Komutanlığı Tamir Atölyesi adı ile Naldöken/İzmir’de kurulmuştur. Bu tesisler 1963 yılında bakım/onarım kapasitesinin artırılmasıyla İzmir Onarım Destek Komutanlığı adını almıştır.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının artan gemi inşa ve gemi onarım ihtiyaçları neticesinde, 22 Ağustos 1991 tarihinden itibaren İzmir Onarım Destek Komutanlığı modern atölye ve tesislerin ilavesi ile İzmir Tersanesi Komutanlığı olarak faaliyetlerine devam etmiştir.

1999 yılında Türkiye Gemi Sanayi Alaybey Tersanesi'nin Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığına transferi ile tersane kapasitesi artırılmış ve birçok teknik/idari iyileştirmeler gerçekleştirilmiştir.

Bugün İzmir Tersanesi Komutanlığı bölgede konuşlu değişik tipteki savaş gemilerinin bakım/onarım faaliyetlerini yürütmektedir.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ana ast bağlısı Güney Deniz Saha Komutanlığı sorumluluk sahasındaki unsurlarının teknik ve materyal yönünden harbe hazırlık seviyelerini idame etmek amacıyla, tahsisli kaynakları etkin kullanarak; gemi inşa, bakım/onarım ve modernizasyon hizmeti vermektir.

Bu haber toplam 1124 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.