1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. İzmir’in flamingolarına Afrika’dan destek
İzmir’in flamingolarına Afrika’dan destek

İzmir’in flamingolarına Afrika’dan destek

Dünya üzerinde yoğun olarak Doğu Afrika’nın Rift Vadisi'nde, Etiyopya, Kenya ve Tanzanya’da yaşayan küçük flamingo, kuş fotoğrafçısı H. Çağlar Güngör tarafından Gediz Deltası’nın flamingoları arasında görüntülendi.

A+A-

Geçtiğimiz hafta İzmir’in Gediz Deltası’nda Afrika’da yaşayan ve Anadolu’da çok nadiren rastlanan “Küçük Flamingo” görüntülendi.

Dünya üzerinde yoğun olarak Doğu Afrika’nın Rift Vadisi'nde, Etiyopya, Kenya ve Tanzanya’da yaşayan küçük flamingo, kuş fotoğrafçısı H. Çağlar Güngör tarafından Gediz Deltası’nın flamingoları arasında görüntülendi. Toplam nüfusu 2 milyon 220 bin ila 3 milyon 240 bin arasında olduğu tahmin edilen küçük flamingolar, yoğunlukla Afrika’nın alkali göllerinde yaşıyor. Nadiren Gediz Deltası’ndaki daha büyük boylu flamingo sürüleri arasına dahil olan küçük flamingo (Phoeniconaias minor), Akdeniz havzası ve Anadolu’da üreyen flamingolardan daha küçük ve daha pembe renkte. Anadolu’ya en yakın düzenli yaşam alanıysa Eritre’nin Doleh ili ve bu alan Gediz Deltası’na 2900 kilometre uzaklıkta. Gediz Deltası’nda görülen küçük flamingonun doğmuş olabileceği en yakın yer ise 4500 kilometre mesafede, Atlas Okyanusu’na dökülen Senegal Nehri’nin oluşturduğu Senegal Nehri Delta’sı olabilir. Elbette tüm Afrika’da ve Hindistan’da dolaşabilen küçük flamingoların tam olarak nereden geldiğini bilmek mümkün değil.

Küçük flamingolar da flamingolara benzer şekilde deltalarda ve sulak alanlarda yaşayabiliyor. Dünya Doğa Koruma Birliği IUCN tarafından 1988 yılından bu yana neslinin azaldığı bilinen küçük flamingolar ilk kez 2004 yılında nesli tehlikenin eşliğinde (NT) olarak değerlendirildi. Bunun en önemli sebebiyse yaşam alanlarının insan faaliyetleri sonucunda yok olması. Üredikleri bataklıklara ulaşan su, barajlarda tutulduğundan göllerdeki kuraklık artıyor ve yırtıcılar yavrulara rahatça ulaşabiliyor. Özellikle kurşun ve sanayi atıklarından zehirlenen küçük flamingoların aynı zamanda avcılık yüzünden de sayıları hızla azalmakta.

Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Genel Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç: “Akdeniz kıyılarının Önemli Doğa Alanları'ndan, İzmir’in Gediz Deltası’nın eşsizliği onlarca yıldır akademisyenler, kamu kurumları, sivil toplum kurumları ve deltada yaşayanlar tarafından dile getiriliyor. Geçtiğimiz haftalarda İzmir’in Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası unvanını fazlasıyla hak ettiğini anlatan bir akademik rapor yayınlanmıştı. Küçük flamingonun binlerce kilometre öteden deltayı ziyareti, bizi ve Türkiye’deki tüm kuş gözlemcileri çok sevindirdi. Yaşamak için böyle deltalara muhtaç milyonlarca canlının ve çocuklarının hayatı İzmirliler'in elinde. Dünyada küçük flamingo nüfusunun azalmasının sebeplerine baktığımızda, Türkiye’deki sorunlarla aynı olduğunu görüyoruz. Kuşların yaşayamadığı bir dünyada insan da var olamaz. Bu yüzden İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlardan talebimiz, Gediz Deltası’nın ivedi olarak UNESCO listesine alınması ve Körfez Geçiş Otobanı Projesi'nin iptal edilmesi. Gediz Deltası, İzmir’in ve Türkiye’nin değerini tüm dünya ölçeğinde anlatan eşsiz bir doğa mirası. Böylesine değerli bir doğal alan, hiçbir zarara uğramadan yaşatılmalı, İzmir halkına, Türkiye’ye ve gelecek nesillere UNESCO Dünya Doğa Mirası olarak bırakılmalı.” dedi.

flamingo.jpg

logo-001.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 6162 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.