1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İzmir'in kalbi Bergama'da attı
İzmir'in kalbi Bergama'da attı

İzmir'in kalbi Bergama'da attı

İzmir'deki odalar arası ortak yönetim kurulu toplantısı Bergama'da gerçekleştirildi.

A+A-

Üç ayda bir farklı bir ilçede yapılan toplantıların Kasım ayı oturumu Bergama Ticaret Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Bergama Ticaret Odasının yeni restore ettiği tarihi tonoz binada yapılan toplantının başkanlığını İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş yaptı. Toplantının 13 gündem maddesinin 8 tanesi Bergama'yla ilgili oldu.

Türkiye'nin hedeflediği ihracat miktarını tutturabilmesi için Zeytindağ Kuzey Ege Liman'ının bir an önce faaliyete geçmesi gerektiğini söyleyen Bergama Ticaret Odası Başkanı Melih Kahraman, "20 yıldır bitirilemeyen bir projenin artık hayata geçmesini istiyoruz. Bu işin ısrarla takipçisi olacağız."dedi. Kâtip Çelebi Üniversitesi'nin Bergama'da kurulmasını isteyen Kahraman, üniversitenin Bergama'yı şaha kaldıracağını vurguladı.
Toplantıya İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Ender Yorgancılar, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Işınsu Kestelli, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh'un katıldığı toplantıya ayrıca Tire, Selçuk, Bayındır, Aliağa, Menemen, Ödemiş Ticaret Odaları Başkanları ve Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyeleri, oda başkanları ile çevre belde belediye başkanları da katıldı.

Kuzey Ege limanı ve tarıma teşvik
Bergama'nın sorunlarının gündeme geldiği bölümde söz alan Ticaret Odası Başkanı Melih Kahraman, Çandarlı Konteynır Limanı'nın da 20 yıldır bir ilerleme kaydedilememesinin oldukça düşündürücü olduğunu anlattı. Kahraman: "Herkes bu limanın olmasını bekliyor. Herkesin konu ile ilgili ve bilgisi var. Ama ne yazık ki ortada liman yok. Ulaştırma Bakanlığı 2010 yılı bütçesinde Mendirek inşaatının kesinlikle ihaleye çıkacağını söylemişti. Biz bu konuda ümidimizi kaybetmedik. Hala zamanımız var. Mendirek inşaatını yapılmasının ardından bakanlıkça yap-işlet-devret modeli ile ihale edilmesi planlanan Çandarlı Kuzey Ege Limanını ihale sürecinin hızlandırılmasını ve yargı süreçlerine takılmadan limanın 2013 yılında başlanılıp 2018'de bitirilmesi bitirilmesini talep ediyoruz. Türkiye 500 milyar dolar ihracat hedefliyor ise bu hedefleri tutturabilmek için imal etmek değil, ihraç etmek zorunda. Türkiye'nin böyle bir limana ihtiyacı var." dedi.

Kahraman, ayrıca bölge tarımında lokomotif ürün kabul edilen pamuk, domates, çam fıstığı, zeytin gibi ürünlerini için, bölgesel devlet teşviki alabilmesi yönünde çalışma yapılaması gerektiğini belitti.

Üniversite Bergama'nın Olmalı
Bergama gündeminde geniş yer alan İzmir'e kurulması planlanan Kâtip Çelebi Üniversitesi'nin Bergama kurulması talebinde bulunan Ticaret Odası Başkanı Melih Kahraman, diğer ilçelerinde üniversiteyi istediğine dikkat çekerek, "Bergama Üniversiteyi hak ettiğini ve bölgeyi şaha kaldıracağını düşünüyorum. Bergama tarihi ve kültürü ile bu üniversiteyi çoktan hak ediyor." diye konuştu.

Zeytindağ Belediye Başkanı Feridun Ergün de konu ilgi söz alarak, "Aliağa ve diğer ilçeler sanayi ileri ile zengin ve gelişmiş ilçeler. Bergama'nın tarım ve turizmde başka bir geliri yok. Biz bu üniversitenin Bergama'da kurulması için elimizden gelini yapacağız." görüşünde bulundu.

Liman ve Yol Yatırımları
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Limanı'ndaki kan kaybının durması için tarama işinin bir an önce yapılması gerektiğini, yolcu ve konteyner limanlarıyla ilgili yatırım planlarının gerçekleşmesi konusunda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a güvendiklerini, bu konuda takipçi olacaklarını ifade etti.

Demirtaş, Çandarlı Körfezi'nde yapımı planlanan Kuzey Ege Konteyner Limanı'nın Türkiye için olmazsa olmaz bir yatırım olduğunu, projeyi gündemlerinde tuttuklarını belirterek, ''Projeyi ilk gününden bugüne yakından takip ettik. Limanın yanı sıra liman arkasında 400 hektarlık alanda lojistik merkez kurulacak. Tüm bunlar Türkiye'nin geleceği için şart. 2023 hedefi 500 milyar dolar dış ticaret olan bir Türkiye, bu limanı yapmak zorunda. Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak liman için 2010'da ihaleye çıkılacağı ifade edildi. Ama her zaman söylendiği tarihte olmuyor. Umarım 2012'ye kalmadan 2011 yılında yapılır'' dedi.

Aliağa ve Bergama'daki sanayi bölgelerinin İzmir-Çanakkale karayoluna büyük bir yük getirdiğini, henüz liman ortada olmamasına rağmen burada bir sıkıntı yaşandığını ifade eden Demirtaş, yolun gidiş geliş 4 şeride çıkarılması için çalışma yapacaklarını anlattı.

Demirtaş, İstanbul-İzmir otoyolunun İstanbul'daki temelinin atıldığını, İzmir'den de temelin atılması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulunacaklarını dile getirdi.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh, İzmir Limanı'nda yapılan çalışmalarla limanda 6 ay içinde önemli değişikler yaşanacağını, 5 yıllık vadede de limanda beklenen yenileme yatırımlarının tamamlanmış olacağını söyledi. Dologh, denizcilik sektörünün her geçen gün iyiye gittiğini belirterek, 2012–2013 yıllarında denizcilikte yine altın devrin beklendiğini kaydetti.

Bergama Kaymakamı Ahmet Ertan Yücel, Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'inde konu ile söz alıp konuşma yaptığı toplantıda Kurban Bayramı sonrasında bölge milletvekillerinin katılacağı ortak toplantı yapma kararı alındı.
virahaber

Bu haber toplam 854 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.