1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İlk milli savaş gemisi seyirde
İlk milli savaş gemisi seyirde

İlk milli savaş gemisi seyirde

Tasarımı ve savaş sistemleriyle tamamen ulusal üretim olan ilk Türk savaş gemisi Heybeliada Korveti (F-511), denize açıldı.

A+A-

Milli Gemi (MİLGEM) projesi çerçevesinde 22 Ocak 2007’de çalışmalarına başlanan ve detayları sır gibi saklanan Heybelida Korveti’nin (F-511) 2 Kasım’da ilk seyrine çıktığı açıklandı. Test aşamasında olan Heybeliada’nın 2011’de teslim TSK envanterine katılması planlanıyor.

Proje kapsamında 8 korvet ve 4 fırkateynin yapılması planlanırken, projenin ikinci korveti “Büyükada Korveti”nin (F-512) inşasına ise İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda devam ediliyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, MİLGEM Projesi’nin ilk savaş gemisi olan Heybeliada’nın 2 Kasım günü ilk seyrine çıktığı duyuruldu. Açıklamada, İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda 22 Ocak 2007’de başlayan Heybeliada’nın yapım çalışmalarının ardından 27 Eylül 2008’de denize indirildiği, 2 Kasım’da ise ilk seyrine çıktığı belirtildi.

Radara yakalanmıyor
Heybeliada, “stealth” yani radara yakalanmama özelliğine sahip olması nedeniyle “hayalet gemi” olarak adlandırılıyor. Geminin yapımı sırasında bu özellik için yoğun çalışmalar yapıldı ve tanımlanmış düşük gizlilik (stealth) seviyesine ulaşıldı.

İlk olarak Soğuk Savaş döneminde ABD ve Sovyetler Birliği Deniz Kuvvetleri’nin kullandığı bu teknolojiye, Heybeliada ile Türk donanması da sahip oldu. “Stealth” teknolojisine sahip gemiler, halen ABD, İngiltere, Norveç, Fransa, Almanya, İsveç, Hollanda, Çin, Finlandiya, Şili, Singapur ve Hindistan donanmalarında bulunuyor.

MİLGEM nedir?
İlk olarak 1996’da ele alınan Milli Gemi üretme fikri, 15 Şubat 2000’de somutlaştırılmış, 12 Mart 2004’te de İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda açılan MİLGEM Proje Ofisi’yle çalışmalar yoğunlaştırılmıştı. Proje kapsamında tüm teknik alternatifler denenirken, dünya üzerindeki diğer donanmaların envanterinde bulunan gemiler de incelendi.

Üstün özelliklere sahip
- Helikopter için hangar, 10 tona kadar helikopterlerin gece ve gündüz inebilecekleri pist yer alıyor.

- Harpoon ve 76 milimetre top ile etkin su üstü savaş yeteneği artırıldı.

- Saatte 29 deniz milli hız yapabiliyor.

- ASELSAN’ın geliştirdiği Atış Kontrol Radarı, Stabilize Makineli Tüfek, Elektro-optik Sensörler, Elektronik Destek Sistemi, Lazer İkaz Sistemi, Torpido Karıştırma Aldatma Sistemi, Savaş Yönetim Sistemi ve TÜBİTAK’ın geliştirdiği sonar bulunuyor.

- Tüm kamaralarında modern mobilya ve aydınlatma sistemleri kullanıldı. Toplam 108 kişilik yatak kapasitesine sahip.

- Lojistik destekli olarak 21 gün, lojistik desteksiz olarak ise 10 gün olan denizde kalabiliyor.

- 260 milyon dolar harcanan geminin, yurt dışından hazır alınması durumunda 500 milyon dolara mal olacağı tahmin ediliyor.

milliyet 

Bu haber toplam 925 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.