1. HABERLER

  2. SERBEST KÜRSÜ

  3. İzmirliler diken üstünde! Deprem yine hortladı
İzmirliler diken üstünde! Deprem yine hortladı

İzmirliler diken üstünde! Deprem yine hortladı

İzmir Körfezi'nde saat 08.13'te 4,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi.

A+A-

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü depremin bugün saat 08.13’te yerin 16.98 kilometre derinliğinde olduğunu bildirdi. Deprem, İzmir, Manisa ve çevre il, ilçelerde hissedilirken, 08.30'da aynı bölgede 3.9 şiddetinde bir deprem daha meydana geldi.

ŞİDDETİNİ BÖYLE ANLATTILAR: UYKUDAN UYANDIRAN DEPREM

Deprem, Twitter'da da kısa sürede TT olurken, kullanıcılar depremin şiddeti ile ilgili olarak 'uykudan uyandıracak cinsten' yorumunu yaptı.

MİDİLLİ DEPREMİNİN UZANTISI MI ARAŞTIRILACAK

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, İzmir’de, saat 08.13’te meydana gelen ve merkez üssü İzmir Körfezi olan Richter ölçeğine göre 4.8 büyüklüğündeki depremin, 4.8 büyüklüğünde bu sarsıntının bağımsız bir deprem mi yoksa Midili depreminin etkili olan Anadolu’ya uzanan kolu üzerinde mi olduğunu araştıracaklarını söyledi.

Prof. Dr. Ercan, "Deprem 08.13’te, yerin 16.8 kilometre derinliğinde oldu. Depremin olduğu tam nokta İzmir Körfezi’nin içi, uzun adanın hemen kuzeyinde Foça, Karaburun, Gediz Çatalağzı üçgeni içinde oldu. Deprem en güçlü olarak Foça ve mahallesi Bağarası, Menemen ve İzmir’in Karşıyaka, Alaybey, Bayraklı ve Urla ilçesi kesimlerinde güçlü olarak hissedildi. Deprem dalgaları yaklaşık süresi 17 saniye sürdü. İzmir’deki evlerde hissedilir düzeyde salınma gelişti. Bu depremin işleyişi üzerinde bilgimiz yok. 4.8 büyüklüğünde bu sarsıntının bağımsız bir deprem mi yoksa Midilli depreminin etkili olan Anadolu’ya uzanan kolu üzerinde mi olduğunu araştıracağız. Deprem yıkıcı olmamıştır ancak Gediz Çatalağzı’nın olduğu yerde eski taş evlerde baca yıkılması gibi basit zararlar oluşturmuş olabilir" dedi.

İzmir dış körfezi içindeki denizaltı fayı kırıldı

İzmir'de peş peşe meydana gelen iki deprem ile ilgili konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin Uzunada ile Foça arasındaki İzmir dış körfezi içindeki denizaltı fayının kırılmasıyla gerçekleştiğini belirterek, depremin büyüklüğünün 4.8 olduğun dile getirdi.

İzmir sabah saatlerinde peş peşe ik ayrı depremle sarsıldı. . Foça ve Karaburun arasında bu sabah saat 08:13'de gerçekleşen 4.8'lik depremin ardından, aynı bölgede 3.9'luk bir sarsıntı daha oldu.  Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin Uzunada ile Foça arasındaki İzmir dış körfezi içindeki denizaltı fayının kırılmasıyla gerçekleştiğini belirterek, depremin büyüklüğünün 4.8, derinliğinin ise 11 kilometre olduğunu ifade etti.

 Prof. Dr. Sözbilir, "Bu bölgede Foça ile Karaburun Yarımadası arasında dış körfezi sınırlayan KKB- GGD uzanımlı denizaltı faylarının etkinliği söz konusu. Son bir yıl içinde meydana gelen Ayvacık- Midilli depremleri ile Manisa- Bodrum- Muğla depremleri arasında kalan bölgede oluşan gerilim farkı nedeniyle bu depremlerin olabileceği düşünülmekte" dedi.

Depremin olduğu yeri kendi hazırladığı sismotektonik haritada gösteren Prof. Dr. Sözbilir, depremin mavi yıldız işaretinin olduğu yerde gerçekleştiğini belirterek, haziran ayında meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki Midilli depremi raporunda gerilim farkını gidermek için bu bölgede deprem olması gerektiğini söylediğini hatırlattı.

Vira Haber

Bu haber toplam 3259 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.