1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kabotaj Bayramını kutlayamadılar
Kabotaj Bayramını kutlayamadılar

Kabotaj Bayramını kutlayamadılar

Mersin üniversite’sinin çalışmaları bitmeyince kutlanamayan bayram için Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, Üniversiteye sitemde bulunarak kınadı.

A+A-

Mersin üniversite’sinin çalışmaları bitmeyince kutlanamayan bayram için Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, Üniversiteye sitemde bulunarak kınadı.

 

Başkan Türe, “ Aslen Fransızca olan ancak bir devlet için bağımsızlık simgelerinden biri anlamına gelen Kabotaj Anamur’da kutlanamadı.

Kısaca Kabotaj bir devletin kendi limanları arasında yolcu ve yük taşıma hakkıdır.

 

Osmanlı Devleti’nin kapitülâsyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı, Lozan Barış Antlaşması’yla 1923 yılında kaldırıldı. 20 Nisan 1926 tarihinde de kabul edildi. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926′da yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre, akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularda ve kara sular içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.

Ülkemiz Türkiye'de de 1 Temmuz Kabotaj Bayramı olarak kutlanır. Hele hele kıyı kentlerimizde mutlak suretle kutlanması bu güne dek gerçekleşmiştir. Kabotaj Bayramı kutlamaları Anamur’da da bu güne kadar her yıl coşkuyla kutlandı. Ördek yakalama yarışları yapıldı, koşu yarışları, yüzme yarışları yapıldı, bağımsızlık ve kabotajla ilgili şiirler okundu, tekneler, troller geçit yaptı, yağlı direkte bayrak alam yarışları düzenlendi.. Bu yıl ise garip ama Kabotaj Bayramı kutlanamıyor.

Vatandaş Şaşırdı

Vatandaşlar Kabotaj Bayramı Kutlamaları için bugün saat 10:00’da İskele Meydanı’na giderken gördükleri manzara karşısında şaşkına döndüler. Çünkü Kabotaj Bayramı için herhangi bir hazırlık yapılmamıştı.

Alınan bilgiye göre ise 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın kutlanmama gerekçesi  İskele’de Mersin Üniversitesince izinsiz yürütülen ARGE çalışması. Çünkü ilgili kurumlar konu ile ilgili yaptığı toplantıda Kabotaj Bayramı kutlamaları için başka bir alanın bulunmadığı, mevcut alanda da halkın can güvenliğinin tehlike altına girmiş olacağını görüşmüş.

Belediye Başkanı Mehmet TÜRE’nin gösterdiği hukuki, resmi, bürokratik ve sosyal büyük engelleme çabasına rağmen İskele’de Mersin Üniversitesi’nce kurulan ARGE çalışması turizmi baltaladığı gibi sorun olmayı sürdürüyor. 

Tabi ki resmi kurumlar da devletin resmi kurumu. Alanen uluorta elektrik üretimi gerçekleştirilen ve kabloların çiftlik gibi ortalıklarda gezdiği bir alana Halkı taşıyıp onların can güvenliğini tehlikeye atamaz.

Anamur Belediye Başkanı tüm Anamurlular’ın 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutlarken, duyduğu üzüntüyü de dile getirdi.

Anamur Belediyesi olarak Mersin Üniversitesi’ni izinsiz yürüttüğü ARGE çalışmasıyla Anamur’da 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamalarına engel olduğu için bir kez daha kınıyoruz.”dedi.

 

 

 

Mersinistikbal

Bu haber toplam 912 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.