1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kabotaj Kanunu ile denizlerdeki egemenlik perçinlendi
Kabotaj Kanunu ile denizlerdeki egemenlik perçinlendi

Kabotaj Kanunu ile denizlerdeki egemenlik perçinlendi

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, İstanbul'da çeşitli etkinliklerle kutlandı.  İstanbul'daki törenler  İstanbul  Valisi Vasip Şahin, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı  Suat Hayri Aka'nın katılımıyla başladı.

A+A-

Kabotaj Bayramı, İstanbul'da çeşitli etkinliklerle kutlandı. İstanbul'daki törenler  İstanbul  Valisi Vasip Şahin, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı  Suat Hayri Aka, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızır Reis Deniz, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salim Özpak, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zek Çakır, TÜRDEF Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Erkan Dereli, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal , denizcilik sektöründeki STK yöneticileri,  denizci öğrenciler, vatandaşlar ve  Türkiye Denizcilik Federasyonu ve bağlı dernekler Taksimdeki Atatürk anıtına çelenk koydu, ardından Beşiktaşta ki resmi törene katılım sağladılar.

Beşiktaş Meydanı'nda kurulan etkinlik alanındaki törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Denizcilik Müsteşarı Suat Hayri Aka da Kabotaj Kanunuyla Türk denizciliğinin geliştiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türkiye, dünya deniz ticaretini kontrol eden 30 büyük ülke içinde 14. sıradadır. 177 uluslararası ticarete açık limana sahiptir. Hopa'dan İskenderun'a kadar çeşitli büyüklüklerde, çeşitli amaçlarla inşa edilmiş 177 deniz tesisine sahibiz. 50'nin üzerinde marina, 25 bin yat bağlama kapasitesiyle dünyanın önemli deniz turizmi ülkelerinde biriyiz. 112 bin aktif gemi adamıyla Çin'den sonra dünyada en çok gemi adamı yetiştiren ülkelerden biriyiz. Askeri denizciliğimiz bir yana ticari denizciliğimizde de çok önemli gelişmeler yaşadık. Dış ticaretimiz yaklaşık 340 milyar dolar, bunun 200 milyar dolarlık kısmı deniz yoluyla taşınıyor. Bu da 450 milyon tona yakın yük hareketi demektir. 80 tersane ile dünyanın önemli gemi inşa ülkelerinden biri haline geldik. Mega yat inşaatında dünyada üçüncüyüz. 22 adet Uluslararası Çalışma Örgütü standartlarında yani can, mal, işçi hakları, çalışma standartları açısından uluslararası standartlara en uygun seviyede gemi sökümü yapan Akdeniz'deki, Avrupa'daki tek ülkeyiz."

Denizlerdeki egemenlik perçinlendi

İstanbul Valisi Vasip Şahin, 1 Temmuz 1926'da kabul edilen Denizcilik ve Kabotaj Kanunu ile milli mücadelenin sonrasında kazanılan bağımsızlık ve hakimiyetin karasularda da ilan edildiğini vurguladı.

Denizlerdeki egemenliğin perçinlendiği bu tarihin 92. yıl dönümünü kutlamanın gururunu yaşadıklarını ifade eden Şahin, "1 Temmuz denizlerdeki hakimiyetimizin ve bağımsızlığımızın simgesi ve Türk denizcisinin en büyük bayramıdır. Milletimizin denizlerdeki egemenlik haklarını geri alarak yurttaşlarımızın hizmetine sunan Kabotaj Kanunu, deniz kaynaklarımızın kullanılması ve denizciliğimizin gelişmesi için önemli bir süreci başlatmıştır." ifadelerini kullandı.

Şahin, 3 tarafı denizlerle çevrili ve 2 boğaza sahip Türkiye'nin denizcilikteki önemini her geçen gün arttırdığını, büyük limanların açıldığını, modern tersanelerin kurulduğunu anlattı.

Denizcilik sektörünün ülke ekonomileri için lokomotif olduğunu dile getiren Şahin, şöyle konuştu:

"Anadolu'ya yerleşmeye başladığımız tarihten itibaren denize yönelmiş ve yaklaşık bin yıldır denizcilikte söz sahibi olmuş bir milletin mensubu olarak zengin potansiyelimizin en iyi şekilde değerlendirilmesi, denizcilik sektöründeki ilerlemenin ve dünya deniz taşımacılığındaki payımızın daha da arttırılması ülkemizin en önemli hedeflerindendir. Türkiye'nin Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya arasında bir köprü konumunda olması sahip olduğu taşımacılık koridorlarıyla stratejik olarak diğer ülkelere göre daha avantajlı konumu bizler için rehber olmalıdır." diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da Kanal İstanbul Projesi'nin Türk denizciliğini geliştireceğini belirterek, "Ticaret gemileri ağırlıklı olarak Kanal İstanbul'a yöneldiği takdirde bizim de Boğaz'dan İstanbullular olarak istifade etme imkanımız daha fazla olacak." ifadelerini kullandı.Uysal, konuşmasında Türkiye'de denizden yeterince faydalanılmadığının altını çizdi. Bu konuda daha fazla çalışılması gerektiğini ifade eden Uysal, "Biz daha fazlasını yapmak zorundayız. İstanbul'un bir özelliği var. Ortasından deniz geçiyor. Boğazımız uluslararası su konumunda. Dolayısıyla İstanbullular olarak bizim boğazımızdan daha fazla istifade edebilmemiz adına şu anda 'Kanal İstanbul' yapılıyor. Bu yapıldığı zaman daha fazla buralardan istifade etme imkanımız olacak" dedi.

Konuşmaların ardından Beşiktaş Belediyesi Bando Ekibi, İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Boru Trampet Takımı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürlüğü Mehter Takımı gösteri yaptı.

Törenin ardından Vali Şahin ve beraberindekiler meydanda bulunan Barbaros Hayrettin Paşa'nın türbesini ziyaret ederek, dua etti. Ziyaretin ardından Vali Şahin, anı defterini imzaladı.

Buradan Beşiktaş iskelesinde bekleyen Kıyı Emniyeti gemisine binen Vali Şahin ve beraberindeki heyet, İstanbul Boğazı'na çelenk bıraktı ve Boğaz'da gerçekleştirilen töreni izledi.

Tören alanında Şinasi Yelkenci'nin denizden çıkarılan atıklardan oluşturduğu Denizden Gelen isimli sergisi de vatandaşların beğenisine sunuldu. Aktif Balıkadamlar Spor Kulübü dalgıçları da boğazdan akıt çıkardı.

toren-001.jpg

toren1.jpg

toren2.jpg

toren3.jpg

toren4.jpg

toren5.jpg

toren6.jpg

toren7.jpg

toren8.jpg

toren10.jpg

toren9.jpg

toren11.jpg

toren12.jpg

toren13.jpg

toren14.jpg

toren15.jpg

toren16.jpg

toren-002.jpg

toren1-001.jpg

toren2-001.jpg

toren3-001.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 4992 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.