1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Kadın balıkçılar trollerden dertli
Kadın balıkçılar trollerden dertli

Kadın balıkçılar trollerden dertli

'Ege'nin Kadın Balıkçıları' eğitimine katılan Datça ve Bozburunlu kadın balıkçılar, denizde balık bırakmayan kaçak trollerden dertli.

A+A-

Datça ve Bozburun yarımadalarında çok sayıda kadın , aile ekonomisine katkı verebilmek için balıkçılık yapıyor. Sayıları 100’ü bulan kadın balıkçılar için hazırlanan proje kapsamında eğitim verildi. ‘Ege’nin Kadın Balıkçıları: Datça-Bozburun Yarımadası Projesi’ eğitimine 70 kadın balıkçı katıldı. Eğitimin ardından balıkçılıkta 30 yılını doldurmuş kadınlara plaket verildi. Ayrıca tüm katılımcılara ihtiyaç duydukları ekipmanlar hediye edildi.


Bozburun’da balıkçılık yapan kadınlar denizde eskisi kadar balık olmamasından ve ağlarının balon balıkları ve yunuslar tarafından parçalanmasından dertli. Yasak olmasına rağmen geceleri ışıklarını kapatarak körfezlerine giren büyük balıkçı gemilerinin trolle avlandıklarını ifade eden kadınlar, bundan dolayı denizde balık kalmadığını dile getirdi.

EMEK VERİYORLAR KAYITLARI YOK

Proje sorumlularından Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Huriye Göncüoğlu, “ Türkiye ’de kadın balıkçılar var, denize emek veriyorlar ama maalesef resmi olarak hiçbir kayıtları yok. Yurt dışında olduğu gibi kadın balıkçılara özgü politikalar geliştirilsin istiyoruz. Kadın balıkçı demek aynı zamanda bir aile demek. Geleneksel balıkçılığın devamını sağlayan kadın balıkçılar. Onlar bilfiil balıkçılığın içinde, zorluklarla mücadele ediyor. Eskisi gibi fazla balık avlayamıyorlar ve gelirleri giderek düşüyor. Bu kadınların desteğe ve yardıma ihtiyacı var” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve GEF Küçük Destek Programı tarafından yürütülen ‘Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi’ ve Vehbi Koç Vakfı tarafından destek verilen ‘Kadın Balıkçılar Projesi’ 2013 yılının Mart ayında başladı.

 

 

 

Radikal

Bu haber toplam 1014 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.