1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Karadeniz'de kargo gemisi karaya oturdu
Karadeniz'de kargo gemisi karaya oturdu

Karadeniz'de kargo gemisi karaya oturdu

Kırım’ın kapalı limanlarına yasa dışı giriş yapan Surov isimli geminin Karadeniz’de karaya oturduğunu bildirdi.

A+A-

Moğolistan bandıralı Surov (eski adı Veles) isimli kargo gemisi, 25 Aralık gecesi Taman yarımadasında bulunan Jeleznıy Rog burnu yakınlarında karaya oturdu.

Kırım Haber Ajansı’nın haberine göre Ukrayna'nın İşgal Edilen Bölgelerden ve İç Mültecilerden Sorumlu Bakanlığı, karaya oturan gemide 1974 tarihli Denizde Can Güvenliği Uluslararası Sözleşmesi uyarınca açık olması gereken Otomatik Tanımlama Sistemi’nin (AIS) kapalı olduğu kaydedildi.

Bakanlık açıklamada, “Elimizdeki bilgilere göre, Surov gemisi kapalı Kırım limanlarına giriş yaptığı için AIS sistemini kapatılmıştı. Kapalı limanlara yük taşıyan yabancı şirketler Ukrayna tarafından cezalandırmaktan ve yaptırımları ihlal eden şirketler listesine dahil edilmekten kaçınmak için gemilerin Otomatik Tanımlama Sistemilerini kapattırıyorlar. Karadeniz ve Azak Denizi’ndeki denizcilik güvenliğine oluşturduğu tehlikeye rağmen Rusya Federasyonu gemilerin AIS sistemlerinin kapatılmasını teşvik ediyor. Geminin karaya oturma örneği ise bir kere daha Rusya’nın uluslararası normları önemsemediğini gösteriyor.” ifadelerine yer verdi.

UKRAYNA KIRIM’DAKİ LİMANLARI KAPATTI

Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı işgal etmesinden sonra Ukrayna Devlet Deniz ve Nehir Ulaştırma Müfettişliği, Ukrayna’nın Kırım’da bulunan Kezlev, Kerç, Akyar, Kefe ve Yalta’daki limanlarını uluslararası trafiğe kapattı. Ardından Ukrayna Bakanlar Kurulu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bulunan Sivastopol, Kezlev (Yevpatoriya), Yalta, Kefe (Feodosiya) ve Kerç limanlarını, yabancı gemilere açık limanlar listesinden çıkardı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun, Kırım'ın Rusya tarafından işgalini tanımamasına ilişkin bildiriyi kabul ettiği biliniyordu. Bu kararın ardından, ulaştırma şirketlerinin işgal edilen yarımadaya uçak veya gemi seferi düzenlemesi yasaklanmıştı. Uluslararası normlar ve Ukrayna mevzuatı gereğince, söz konusu kuralların ihlal edilmesi durumunda, ulaştırma aracına el koyma ve şirkete uluslararası sefer düzenleme yasağı gibi ciddi yaptırımlar uygulanıyor.

TÜRKİYE’DEN KIRIM YASAĞI

Türkiye Deniz Ticaret Odası 6 Ekim 2017 tarihinde "Karadeniz'de Gemi Seferleri ve Kırım Bağlamında Belirlenen İlkeler" başlıklı bir açıklama yayımlamıştı.

Açıklamada, Kırım Bölgesinden ve limanlarından geldiği tespit edilen gemilerin ülkemize girişlerine müsaade edilmeyeceği ve ülkeden bu bölge limanlarına çıkış verilmeyeceği belirtilmişti.

Vira Haber

Bu haber toplam 5406 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.