1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Karadeniz'in altında nehir var
Karadeniz'in altında nehir var

Karadeniz'in altında nehir var

İngilizler Karadeniz'e indirdikleri bir robot denizaltı vasıtasıyla dünyanın ilk denizaltı nehrini buldu.

A+A-

Elde edilen verilere göre Karadeniz'in altından 37 kilometre uzunluğunda bir nehir akıyor...

İngiltere'nin Leeds Üniversitesi bilim insanları İstanbul Boğazı'nın Karadeniz çıkışında robot ve ultrason tarayıcılarla yaptıkları araştırmada önemli bir keşife ulaştı.

Boğaz'dan gelen akıntıların bu bölgenin deniz yatağında Karadeniz'e uzanan dev bir nehir oluşturduğu tespit edildi. Keşfi yapan ekibin başındaki Doktor Dan Parsons İngiliz Sunday Telegraph'a, "Bu vadide akan suyun yoğunluğu çevresindeki suya nazaran daha yüksek çünkü daha tuzlu ve çok miktarda tortu taşıyor.

Sular Deniz altı yüzeyinde akıp derin denizaltı yüzeyine doğru ilerliyor" dedi. Araştırmacılar, Karadeniz ile Akdeniz arasındaki tuz oranı farkının nehri meydana getiren bu akıntıyı oluşturduğunu belirttiler. Uzmanlara göre Akdeniz'den gelen çok tuzlu su İstanbul Boğazı'ndan geçip daha az tuzlu olan Karadeniz'e girerken nehri oluşturuyor.

Uzunluğu 37 Kilometre
Karadeniz'in dibindeki nehrin dünyanın debisi en büyük 6'ncı nehri olduğu belirtildi. 37 kilometre uzunluğunda olan nehirin akış hızı saatte 6,5 kilometre debisinin ise 22 bin metreküp olarak ölçüldü. Bu açıdan nehir Avrupa'nın debisi en yüksek nehri olan Ren'den 10 kat büyük.

Sabah

Bu haber toplam 925 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.