1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Kilimlililer gemi söküm tesisi istemiyor
Kilimlililer gemi söküm tesisi istemiyor

Kilimlililer gemi söküm tesisi istemiyor

Kilimli Gemi Sökümüne Hayır Platformu tarafından Gemi Söküm Tesisine tepki amacıyla toplanan 4 bin 16 imza, Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş'a verildi.

A+A-

Zonguldak'ın Kilimli ilçesine yapılacağı öne sürülen gemi söküm tesisiyle ilgili çevre örgütleri ve vatandaşların kurduğu Gemi Sökümüne Hayır Platformu, ‘Kilimli’de gemi söküm tesisi istemiyoruz’ adı altında başlattığı imza kampanyasında toplanan 4 bin 16 imzayı, endişelerin de yer aldığı dilekçe ile birlikte Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş’a teslim etti. Vali Erdoğan Bektaş ile görüşen heyet, valilik ziyareti sonrası açıklama yaptı. Vali Bektaş’ın gemi söküm tesisi konusunda gelen herhangi bir talebin olmadığını kendilerine ilettiğini belirten Gemi Söküm Tesisi Platform Sözcüsü Aysel Yılmaz, “Sayın valimiz bize şunu ifade etti; bu konuda 1988 yılında çıkmış olan bir bakanlar kurulu kararı var. Ancak bu güne kadar ciddi bir talep ve teklif almadık. Bu söylemlerden ve platformun çalışmalarının ardından kamuoyunun dikkatini çekmiş olabilir. Şimdilik ortada böyle bir şey yok. Benim böyle bir teklifim yok ben sadece sorulan sorulara cevap verdim. Şu anda bu konuda endişe edilecek bir şey yok’ diyerek endişelerimizi gidermeye çalıştı” dedi.

“KARAR VAR OLDUĞU SÜRECE ENDİŞEDEYİZ”

TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan’ın da katıldığı ziyarette bakanlar kurulunca alınan karar da ele alındı. Karar var olduğu sürece halkın endişede olduğunu belirten Aysel Yılmaz, şöyle konuştu; “Gemi Sökümüne Hayır Platformu olarak bir imza kampanyası başlattık. Topladığımız 4 bin 16 imzayı endişelerimizi de dile getiren bir dilekçe ile Sayın Valimize sunduk. Bu konuyu görüşmek için de kendisinden randevu almıştık ve bugün bu görüşmemizi de gerçekleştirdik. Umarım endişelerimiz gerçekleşmez ve bu gemi söküm tesisi Kilimli ilçesine yapılmaz. Platform olarak bu işin takipçisiyiz ve çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bakanlar Kurulu zararı olduğu müddetçe biz orada her zaman endişe içerisinde yaşıyor olacağız. Bunun farkındayız ve bunun için de bir çalışma yapacağız. Bundan sonraki çalışmalarımız acaba bu kararı nasıl iptal ettireceğimiz konusu üzerine olacak.”

VALİ BEKTAŞ ‘ÖNÜNDE SONUNDA OLUR’ DEMİŞTİ

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, geçen Haziran ayında Kilimli’de bir gemi söküm tesisinin kurulabileceğini, bunun zamana bırakıldığını, çünkü Karadeniz’deki eski gemilerin Aliağa’ya gitmelerinin maliyetli olduğunu açıklamıştı. Vali Bektaş basın mensuplarına yaptığı açıklamada; “Vali Erdoğan Bektaş, "Gemi söküm işi özel bir iş. Türkiye'nin iki gemi söküm yeri var. Aliağa ve bir de Kilimli belirlenmiş. Onun dışında Türkiye üçüncü bir gemi söküm yeri yapmayacağını taahhüt etmiş. Karadeniz coğrafyasında da başka gemi söküm yeri yok. Karadeniz coğrafyasında gemiler eskidiklerinde gidebilecekleri en yakın yer Aliağa. Oraya ulaşabilmeleri için de iki boğaz var. Bunun da maliyeti var. Dolayısıyla Karadeniz coğrafyasında büyük eski gemiler var. Bunu işleyebilecek bir gemi söküm yeri de yok. Kilimli'deki yeri ele alabilir miyiz? Eninde sonunda Kilimli'de gemi sökümcü olur. Türkiye böyle bir fırsatı kolay kolay tepmez. Bugün mü olur yarın mı olur? Bir ekonomisi var, kirliliği de var. Oraya güçlü bir işletmeci yarın gelebilir ama orada ellerinde bir imkan var. Sıkışırlarsa gelebilirler. Zamana bırakılmış bir konudur" ifadelerine yer vermişti.

Vira Haber

Bu haber toplam 5858 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.