1. HABERLER

  2. SAVUNMA SANAYİ

  3. Konya "Savunma Sanayi Üssü" olacak
Konya "Savunma Sanayi Üssü" olacak

Konya "Savunma Sanayi Üssü" olacak

Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, kente savunma sanayii sektöründe bir ana yatırım kazandırmayı hedeflediklerini belirterek, Konya’yı bir savunma sanayi üssü haline getireceklerini söyledi.

A+A-

Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, KSO’nun Konya sanayisinin gelişmesi ve daha rekabetçi bir yapıya kavuşması için çalışmalarını aralıksız devam ettirdiğini belirterek, “Geçen yıl sektörlerin sorunlarını yakından takip ettik. Bu sorunları çözmek için bir dizi çalışmayı hayata geçirdik. Sıkıntılı geçen 2016 yılında Konya savunma sanayi sektörü öne çıktı ve sektör ihracatını yüzde 36.8 oranında artırmayı başardı.

Türkiye’nin savunma sanayii ihracatında Konya artık beşinci sırada yer alıyor” dedi. Yükselişte oldukları savunma sanayii sektöründe Türkiye’nin milli projelerinde de yer aldıklarını ifade eden Başkan Kütükçü, “Hedefimiz Konya’ya bir savunma sanayi ana yatırımı kazandırmak. Bu doğrultuda geçtiğimiz yıl Beyşehir’deki silah sanayicilerimizle de iki kez bir araya geldik. Sorunlarını dinledik ve sektörün rekabet gücünün artırılması için Ekonomi Bakanlığı destekli bir Ur-Ge (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi) başlatma kararı aldık. Şu anda bu projeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Amacımız, Konya’yı savunma sanayinin ihtiyaç duyduğu yedek parçaları üretecek bir savunma sanayi üssü haline getirmek. En önemlisi ise bu konuda bir ana sanayii yatırımını Konya’ya kazandırmak” şeklinde konuştu.

OSB genişleme alanına 501 sanayici talip oldu

Kütükcü, Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde şu anda toplam 549 firmanın üretim yaptığını belirten Kütükcü, “549 fabrikanın 68’i 2013 yılının sonunda tahsise açılan 4. kısım genişleme alanında bulunuyor. Burada inşaatı devam eden 36 firmanın da üretime geçmesiyle fabrika sayısı 585’e ulaşacak.

Konya OSB’deki firmaların yüzde 40’ı otomotiv, döküm ve makine sektörlerinde faaliyet yürütüyor. OSB’de bu 3 sektörü tarım makine ve ekipmanları, metal, gıda, plastik, inşaat, ambalaj ve değirmen makineleri sektörleri takip ediyor. Yıllar içinde gelişen ve büyüyen Konya OSB dünya standartlarında bir OSB haline gelmiş durumda” diye konuştu. Konya OSB’de şimdi de 5’inci kısım genişleme alanını tahsise açmak için yoğun bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Memiş Kütükcü, “7 milyon metrekareden oluşan bu bölgede kamulaştırma çalışmalarında sona yaklaşıldı. Kamulaştırmanın hemen artından hızla tahsislere başlamayı düşünüyoruz. 5’inci kısım genişleme alanına yoğun bir yatırımcı ilgisi var. Şu ana kadar 501 sanayici bizden 14 milyon 50 bin metrekare büyüklüğünde yatırım alanı talebinde bulundu” şeklinde konuştu.

Innopark’ta doluluk yüzde 94’lere kadar ulaştı

KSO olarak Konya ve onun çevresindeki şehirlerin teknolojiyi tüketen değil, üreten bir konuma gelmesi için yoğun çalışmalar içerisine girdiklerini dile getiren Memiş Kütükcü, “Türkiye’nin 60’ıncı, Konya’nın 2’nci teknoloji geliştirme bölgesini şehrimize kazandırdık. Teknoloji geliştirme bölgesi Innopark’ta 33 firma ile kira sözleşmesi imzalanmış durumda. Bu bölgemizde doluluk oranı yüzde 94’lere kadar ulaştı. Innopark’ta Teknoloji Transfer Ofisi de oluşturulmuş bulunuyor. Bu süreçte 14 danışmanlık, 4 adet de proje hazırlama sözleşmesi imzalandı. 2 adet ön kuluçka, 5 adet de kuluçka firma sayısına ulaşıldı” şeklinde konuştu. Oda olarak mesleki eğitim çalışmalarına da büyük önem verdiklerini vurgulayan Başkan Kütükcü, “Oda olarak mesleki eğitimin topyekûn ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yöndeki görüşlerimizi her platformda dile getiriyoruz. Bu düşünce doğrultusunda aynı zamanda bazı projeleri de hayata geçirdik” diye konuştu.

Yerli otomobil projesini yakından takip ediyoruz

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından sürdürülen yerli otomobil çalışmalarını da yakından takip ettiklerini ifade eden Kütükcü, “Bu konuda hazırlanan bir rapor Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra ilgili diğer tüm makamlara da iletildi. Ayrıca bu raporun yanı sıra bir de fizibilite raporu hazırlıyoruz. İngilizce olarak hazırlanan ve çevirisi henüz tamamlanan fizibilite çalışması ile yatırım alanının analizi yapılarak yatırım ortamının ilgililere tanıtılması, doğrudan yatırımcıların Konya’ya yönlendirilmesi sağlanacak” açıklamasını yaptı.

Üyelerimiz için 5 milyon TL’lik kredi hacmi oluşturduk

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) önderliğinde Kredi Garanti Fonu (KGF), Denizbank ve Ziraat Bankası’nın proje ortaklığında hayata geçirilen Nefes Kredisi projesi için KSO’nun 500 bin TL kaynak aktardığını belirterek, “Aktardığımız bu kaynak sayesinde odamız üyelerine 5 milyon TL’lik kredi hacmi oluşturduk. Sanayi odası üyeleri TOBB’un oluşturduğu kredi hacmi dâhil 9.2 milyon TL civarında, bir yıl vadeli krediyi kullanmaya başladı. Şu ana kadar 60 üyemiz Nefes Kredisi’nden faydalanmak için faaliyet belgesi almış durumda. Toplam kredi hacmimiz olan 9.2 milyon TL’nin yüzde 58’i kullanıldı. Diğer firmalarımızın da projeye katılması konusunda ilgili süreçler de devam ediyor” ifadesini kullandı.

Tüm bu badireleri atlatacak ve yeniden hedeflere odaklanacağız

Başkan Memiş Kütükçü, 2016 yılının Türkiye açısından zor bir yıl olarak yaşandığını ifade ederek, “Ancak Türkiye’nin tarihinin en büyük ihanetini yaşadığı 2016 yılının ilk 9 ayında bile yüzde 2.2 düzeyinde büyümeyi başardık. FETÖ ve işbirlikçilerinin bu ihanetini asla unutmayacağız ve her gün daha fazla alın teri dökerek ülkemiz için üretmeye devam edeceğiz. İnşallah 2017 bizler için daha mutlu ve bereketli bir yıl olacak. İş dünyası olarak Türkiye’yi büyütmek için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. Bugün birtakım zorluklar yaşasak da, Türkiye’nin tüm zorlukların üstesinden gelecek tarihi bir birikime sahip olduğuna ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına gireceğine inancımız tam. Tüm bu badireleri atlatacağız ve yeniden hedeflerimize odaklanacağız” şeklinde konuştu.

Haber: Yıldız Doğruer Yemiş / Dünya

Bu haber toplam 4067 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.