1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kriz, tersane yatırımlarını vurdu
Kriz, tersane yatırımlarını vurdu

Kriz, tersane yatırımlarını vurdu

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Başkanı Celal Özel, ekonomik krizden en çok tersanelerin etkilendiğini belirtti.

A+A-

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Başkanı Celal Özel, ekonomik krizden en çok tersanelerin etkilendiğini belirterek, ''Yalova;da kurulan tersaneler en az 2-3 sene kaybetmiştir. 50 tersane tamamlansaydı bugün orada en az 20-25 bin kişi çalışacaktı'' dedi.

Özel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yalova'da son yıllarda yapılan en büyük yatırımın Altınova ilçesinde kurulan tersaneler olduğunu belirtti.

Altınova bölgesinde 4,5 kilometre uzunluğundaki sahil bandında, 50 civarındaki tersanede yatırım planlandığını hatırlatan Özel, ''Burada işler başladığında ekonomik krizin de kendisini gösterdi. Tersane yatırımlarının zamanında tamamlanmasıyla ilgili problemler oluştu. Yalova'daki tersaneler, Türkiye ekonomisine istihdam, ticaret hacmi açısından avantaj sağlayacak olan projeydi. Ama kriz yüzünden henüz tamamlanamadı'' dedi.

Özel, tersanelerin krizden çok kötü etkilendiğini, yavaş yavaş toparlanma yaşandığını ifade ederek, şu bilgileri verdi:

''Krizin en erken geldiği ve en geç çıktığı yer tersane sektörüdür. Yavaş yavaş toparlanıyorlar. Ayağa kalkmaları birkaç seneyi bulur. Yalova'da kurulan tersaneler en az 2-3 sene kaybetmiştir. 50 tersane tamamlansaydı, bugün orada en az 20-25 bin kişi çalışacaktı. Şu anda tersanelerde 4 bin civarında kişi çalışıyor. Tersaneler tamamlanamadı. 13-14 tersanede kaldı. Diğer tersaneler yapılamadı. Mevcut tersaneler de sipariş yetersizliğinden dolayı durdu. Yenilerin eklenmesinden ziyade mevcutların işleri durdu.''

Özel, Çiftlikköy ilçesinde İhlas Holding tarafından kurulmak istenen cip fabrikasının kriz nedeniyle geciktiğini ve çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

''Bilişim OSB'yi kurmak için çalışıyoruz''
Yalova'da Akkök Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Aksa Fabrikası'nın karbon elyaf üretimine başladığına da değinen Özel, karbon elyafın dünyada çok az ülkede üretildiğini dikkati çekti.

Özel, Yalova'daki Bilişim OSB çalışmalarını karbon elyaf üzerine şekillendireceklerini ifade ederek, ''Mevcut olan Bilişim OSB'nin diğer sektörlerle değerlendirilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Karbon elyafla entegre olarak bilişim OSB'yi kurmak için çalışıyoruz. İlimizde üretilecek olan karbon elyafın avantajını değerlendirmek durumundayız'' diye konuştu.

Yalova'nın ihracat ve ithalatında kriz nedeniyle 2009 yılında düşüş yaşandığını anımsatarak, ''İldeki firmaların yüzde 90,09'u ihracat yapıyor. Yüzde 9,64'ü de ithalat yapıyor. 2009'da ihracat da ithalat da düştü. Ama, 2010 yılıyla tüm Türkiye'de olduğu gibi Yalova'da da artış oldu'' dedi.

''Göçler işsizliği arttırıyor''
Yalova'nın büyük bir göç aldığına da değinen Özel, ''Yalova işsizlik konusunda Türkiye'nin maalesef en kötü illerinden bir tanesi, 9. sırada yer alıyor. Türkiye'nin en çok göç alan 5. iliyiz. Yalova'nın daha çok üretime, daha çok eğitimli genç insanların çalışabilecekleri tesislere ihtiyacı var'' diye konuştu.

Özel, Çiçekçilik OSB ile ilgili henüz kamulaştırmanın tamamlanamadığını da belirterek, şunları kaydetti:

''Çiftlikköy ilçesindeki Çiçekçilik OSB alanının daha yarısını kamulaştırabildik. Geri kalan bölüm için aşağı yukarı 10 milyon dolar civarında bir kaynağa ihtiyacımız var. Şu anda ortaklarımızın 10 milyon dolar civarındaki kaynağı yaratmaları asla mümkün değil. Çiçekçilik Yalova için çok önemli bir sektör. Bu çiçekçiliğin rekabet edebilmesi, kendini geliştirebilmesi için her kesimin destek vermesi gerekir.''

Körfez Geçiş Köprüsü Projesi
Körfez Geçiş Köprüsü Projesi'nin, Yalova için çok önemli bir proje olduğuna dikkati çeken Özel, şu bilgileri verdi:

''Bu proje Yalova, Kocaeli ve Bursa'yı ilgilendiriyor. Proje İstanbul ile Yalova arasını yarım saate düşürüyor. Böyle bir projeden sonra mutlaka büyük kentlerden buralara doğru kaçışlar olacaktır. Bu sebeple Yalova'nın kendi ev ödevini tek başına değil, bölge illeriyle beraber çok iyi planlaması lazım. Eğer biz bunu çok iyi bir şekilde planlayamazsak çarpık kentleşmenin olacağı bir Yalova ile karşı karşıya kalabiliriz. Körfez Köprü Yalova tarihinin önemli projelerinden biri olarak görüyorum.''

Özel, turizm konusunda da son yıllarda hareketlenme olduğunu vurgulayarak, ''Termal'de 5 yıldızlı bir otelimizden sonra yine Büyük Termal Otel de faaliyete başladı. Yine ilçedeki Büyük Gazino ve Büyük Otel'in de yakın zamanda açılışı yapılacak. Yine irili ufakla turizm yatırımları ile ilgili bölgemizde çalışmalar devam ediyor'' dedi.

AA

Bu haber toplam 752 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.