1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Liman Tarihi Andriake'de Aydınlanıyor
Liman Tarihi Andriake'de Aydınlanıyor

Liman Tarihi Andriake'de Aydınlanıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi adına Demre'de sürdürülen Myra-Andriake kazılarında liman tesisleri ortaya çıkarıldı.

A+A-

Kazı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Myra'nın limanı olan Andriake'de (Çayağzı) yapılan kazılarda antik çağ limanlarının mimari organizasyonuna ilişkin önemli bilgilere ulaşıldığını bildirdi. Prof. Dr. Çevik, 2 bin 300 metrelik Hadrian Granariumu ile bölgenin en büyük Roma dönemi depolarını barındıran Andriake'nin, Akdeniz'in en önemli uluslararası antik ticaret merkezlerinden birisi olduğunu söyledi. Bu sezon ortaya çıkarılan liman yapılarının, bugüne dek yeterince bilinmeyen antik liman yapıları ve işleyişi hakkında önemli bilgiler verdiğini kaydeden Nevzat Çevik, şunları söyledi:

'Bu yılki kazı sezonunda açılan rıhtım boyu yapıları dükkan, işlikler ve imparator kült anıtlarından oluşmaktadır. Dükkanların içinde ele geçen bini aşkın sikke, teraziler, ağırlıklar ve oltalar gibi objeler bu yapıların fonksiyonlarını doğruladığı gibi Roma döneminin ticari emtiasının üretilmesi, saklanması, satışı ve değer kriterlerine yönelik bilgiler de vermiştir. Limanlar kenti olan Antalya'da liman, denizcilik ve ticaret konularının antik dönem başlangıçlarını anlamak ve Andriake'de bulunup Antalya Müzesi'nde sergilenen Roma dönemi gümrük yazıtındaki bazı bilgilerin somut karşılıklarının bulunmuş olmasıyla bu sektördeki kazıların amacına ulaşmasını sağlamıştır. Önümüzdeki yıllarda Antalya denizcilik tarihi ve kültürü Andriake kazılarıyla daha fazla öğrenilmiş olacak.'

Bu haber toplam 763 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.