1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Lübnan'a Türk şirketinden çözüm
Lübnan'a Türk şirketinden çözüm

Lübnan'a Türk şirketinden çözüm

Türkiye'de yapılan dünyanın en büyük elektrik üretim gemisi "Karadeniz Powership Raufbey", Beyrut limanını ziyaret etti.

A+A-

Lübnan Enerji ve Su Bakanı Gibran Basil, Lübnan'ın en büyük sorununun elektrik olduğunu ve bu tür bir geminin, ülkenin kısa dönem ihtiyacına cevap verebilecek kapasitede olduğunu belirtti.

Irak Elektrik Bakanlığı ve Karadeniz Holding işbirliğiyle Irak'ın Basra kentinde elektrik üretmek için Türkiye'de yapılan "Karadeniz Powership Rauf Bey" gemisi, Beyrut limanını ziyaret etti. Karadeniz Holding Yönetim Kurulu üyesi Orhan Karadeniz, Lübnan Enerji ve Su Bakanı Gibran Basil ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız'a gemiyi gezdirdi.

Geminin elektrik üretim ve soğutma bölümleriyle kaptan köşkünü gezen Bakan Basil, ayrıntılı olarak üretimle ilgili bilgi aldı. Basil geziden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Lübnan'ın en büyük sorunun elektrik olduğunu, şu anda verimliliği çok düşük olan ülkede iki santralde üretilen elektriğin, gemide üretilen elektrikten daha pahalıya mal olduğunu belirtti.

Haziran ayında düzenlediği basın toplantısıyla Lübnan'ın elektrik sorunun çözümü için kısa vade çarenin elektrik üretim gemileri olduğunu söyleyen Basil, Lübnan'ın elektrik talebi için uzun vadeli planları bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

"Kısa dönemde elektrik ihtiyaçları için böyle bir gemiyi satın almak ya da kiralamak daha iyi. Bizim için önemli olan elektrik üretim fiyatları.

Şu anda gemide üretilen ve bize verilen fiyatlar biraz yüksek ama bu konuda orta bir yol bulunabilir. Lübnan'da üretim maliyeti ile abonelerden alınan ücret arasındaki farkı hazine karşılıyor.

Bu konuda biz çalışma yapıp ihale açacağız. Sonra da yaşadığımız elektrik sorununu çözmek için adım atacağız."

Şirket yetkililerinden alınan bilgiye göre, "Dostluk Enerjisi Projesi" kapsamında, şu anda şirketin ilk elektrik üretim gemisi olan Karadeniz Powership Doğan Bey, Irak'ın Basra şehrinde 144 MW elektrik üretiyor.

Gemilerde üretilecek elektrikle, Irak'ın elektrik ihtiyacının yüzde 10'u, Basra'nın ihtiyacının ise yüzde yüzü karşılanacak.

Beyrut'u ziyaret eden 240 metre uzunluğundaki Karadeniz Powership Rauf Bey gemisi de, Basra'ya giderek 200 MW elektrik üretecek.

İçinde elektrik trafosu da bulunan Rauf Bey'in elektrik üretiminin, normal şartlarda 1 milyon kişinin günlük standart enerji ihtiyacını karşılayacağı belirtildi.

Beyrut limanını ziyaret eden Rauf Bey gemisinin, bugün Lübnan'dan ayrılarak Süveyş Kanalı üzerinden 12 gün sonra Basra'ya ulaşması bekleniyor.

AA

Bu haber toplam 829 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.