1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Mavi Kart başlamadan sorun oldu
Mavi Kart başlamadan sorun oldu

Mavi Kart başlamadan sorun oldu

Çevre ve Orman Bakanlığı ve TURMEPA'nın ortak projesi olan 'Mavi Kart' uygulaması Muğla Fethiye’de sıkıntılı başladı.

A+A-

Çevre ve Orman Bakanlığı ve TURMEPA'nın ortak projesi olan 'Mavi Kart' uygulaması Muğla Fethiye’de sıkıntılı başladı. Kartların kim tarafından dağıtılacağının belli olmaması kart almayı bekleyen yüzlerce tekneciyi sıkıntıya soktu.

Mahalli Çevre Kurulu kararı ile denizlerin korunması amacıyla, deniz araçlarından kaynaklanan atıkların kontrolünü, teknelerden toplanmasını ve bertarafını amaçlayan Mavi Kart projesi Türkiye genelinde ilk kez Muğla'da uygulanmaya başlıyor. Proje kapsamında, tekne sahiplerine, teknelere ait kimlik bilgileri, son 20 atık takip ve atık verme geçmişi gibi bilgileri barındıran kart verilecek. Atıkların takibini sağlayacak ve ücretsiz olarak dağıtılacak bu kartlardan almayan yat ve tekne sahiplerine ağır para cezası uygulandı. Göcek’te dağıtılmaya başlanan kartlar Fethiye’de sorun olmaya başladı. Kartları almak isteyen tekne sahiplerinin muhatap bulamaması bu sorunu iyice gün yüzüne çıkardı. Kart almamaları halinde binlerce liralık ceza ödemek zorunda kalacak olan tekneciler, konunun bir an evvel çözülmesini istiyor. Açıklama yapmaktan kaçınan tekne sahipleri, sezon öncesinde bu karmaşıklığın giderilmesini istiyor.

Liman başkanlığı DTO’ya, DTO belediyeye yönlendirdi
Fethiye Liman Başkanlığı’nın kartların dağıtımında sorumlu olmadığını açıklamasının ardından kartların dağıtımı Fethiye Deniz Ticaret Odası(DTO)'ya kaldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Fethiye Deniz Ticaret Odası İkinci Başkanı Mehmet Eskici, kartların belediyeye teslim edildiğini duyurdu. Fethiye Belediyesi’ne tekne sayısı kadar kart teslim ettiklerini ifade eden Eskici, “Liman Başkanlığı bu işi bize yaptırtmak istedi, ancak biz bunu kabul etmedik. Liman Başkanlığı mavi kart dağıtamayacağını, bu sorumluluğu almak istemediğini beyan etti. Liman Başkanlığı kendilerinde böyle bir işi yapacak ne bir organizasyon, ne bu işi yapacak eleman, ne de bu işe ayıracak vakti olduğunu söyledi. Liman Başkanlığı bu işi denetlemez, kart da işlemez, kart da dağıtmaz. Normalde bu işin dağıtımını yapacak olan yerler marinalar. Ama marinalar kendi bünyesindeki teknelere dağıtım yapmakla mükellef. Dışarıdan bir tekne gelip de marinadan mavi kart alamaz.” dedi.

Kartları Ece Marina dağıtacak
Fethiye Belediyesi konuyla ilgili açıklama yapmadı. Beklenen açıklama Ece Saray Marina’dan geldi. Yapılan yazılı duyuruda, öncelik marinada bekleyen tekneler olmak kaydıyla bütün teknecilerin kartlarını kendilerinden alabileceği belirtildi. Ecesaray Marina Müdür Yardımcısı Burak Ardahan imzalı duyuruda şu ifadelere yer verdi: "Geçtiğimiz sezon alt yapısı hazırlanan ve bu yıl uygulanmaya başlayacak olan Mavi Kart projesi çerçevesinde öncelikle kendi teknelerimiz olmak üzere tekne sahipleri kartlarını Ece Saray Marina’dan temin edebilirler. Bu konuda önemli olan kart okuma sistemlerinin kart dağıtım noktalarına ve atık alım tesislerine kurularak projenin ivme kazanmasıdır. Bu sayede denizlerin korunması, deniz araçlarından kaynaklanan kirliliğin kontrolü, toplanması ve bertarafında önemli bir yol kat edilecektir."

Haber50

Bu haber toplam 910 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.