1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. METİN KALKAVAN

  4. Metin Kalkavan: Gemi inşada eşit şartlarda rekabet etmiyoruz
Metin Kalkavan: Gemi inşada eşit şartlarda rekabet etmiyoruz

Metin Kalkavan: Gemi inşada eşit şartlarda rekabet etmiyoruz

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, SMM Hamburg 2016 Fuarı’nda Vira Maritime’a gemi inşa sektörünün durumunu ve geleceğini değerlendirdi.

A+A-

Vira Maritime / Hamburg

Avrupa’nın en büyük dünyanın ise sayılı denizcilik fuarları arasında bulunan SMM Hamburg’u ziyaret eden İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Vira Maritime’a önemli açıklamalarda bulundu.

Dünyanın en büyük gemi inşa ve yan sanayi fuarı arasında yer alan SMM Hamburg’da hem tanıtım yapma hem de kendilerini geliştirme fırsatı bulduklarını belirten Metin Kalkavan, “24 senedir geldiğim bu fuarda sürekli yeni şeyler de öğreniyorum. Sadece gemi inşa değil, yan sanayinin de bol olduğu bir fuar burası, gemi ile alakalı yenilikler dahil her şeyin bulunabileceği nadir fuarlardan birisi” dedi.

Türkiye olarak özel projelerle ön plana çıktığımızı vurgulayan Kalkavan, güzel şeyler yaptığımızı ama daha işin başında olduğumuzu, gemi inşanın devletlerarası yarış olduğunu ve bizden çok ileride devletlerin bulunduğunu söyledi.

kalkavanhamburgic.jpg“Bir iki firmanın uğraşmasıyla olmuyor. Tamir-bakım işlerinde iddialıyız fakat gemi inşa konusunda da yavaş yavaş ilerliyoruz. Askeri projelerde daha çok ön plana çıkıyoruz. Özel belli projelerde iyi gidiyoruz fakat çok geriledik. Dünyada ilk 5 içerisinde yer alırken şimdi 20.sıralara kadar düştük.” diyen Metin Kalkavan, sözlerini şöyle sürdürdü;

Tekrardan toparlanmamız lazım. Devletin yeni teşvik programında neler açıklayacağını merakla bekliyoruz. Bu alan devletlerin rekabet ettiği ve ağır teşviklerin verildiği bir alan. Bu alana devlet desteği verilmeli yoksa kendi gücümüzle yapabileceklerimizle bundan ileri gidemiyoruz. Şu anda rakiplerimizden çok gerideyiz. Destek olduğu sürece her zaman bir umut var çünkü çok iyi ve yeterli sayıda yetişmiş elemanımız bulunuyor. Eşit şartlarda rekabet etmediğimiz zaman ilerlememiz mümkün değil. Bu bir ürün sonuçta daha ucuza vermediğin sürece sana neden yaptırsınlar ki? Bu durumda bir şansımız yok.

Türk gemi inşa sektörünün savunma sanayinde daha iddialı olduğunu vurgulayan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Kalkavan, “Savunma sanayinin geleceği çok daha parlak. Ciddi referans olacak projeler üzerinde çalışıyoruz. Artık savunma sanayinde Türkiye olarak biz de varız diyebileceğiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 5078 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.