1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Mültecilerin can yelekleri, havuz yeleği çıktı
Mültecilerin can yelekleri, havuz yeleği çıktı

Mültecilerin can yelekleri, havuz yeleği çıktı

Ülkelerindeki, savaş ve iç karışıklıklardan kaçan mültecilerin, Avrupa ülkelerine geçişlerinde ağır kış koşullarında, Ege Denizi’ni geçerken, peş peşe insanlık dramları yaşanıyor. Denizde yaşamlarını yitiren mültecilerin, kendilerini su üstünde tutup koru

A+A-

 DHA’nın haberine göre, Deniz ekipmanları üretimi yapan Ali Karakurt, sığınmacıların umut yolculuklarında ölümden korunmak için kullandıkları can yeleklerinin havuz ya da deniz kıyısında kullanılan 'yüzme yardımcısı' olduğunu söyledi. Karabulut, gerçek can yeleğinin kumaşından, ışığına, düdüğünden, hipotermi için kafa koruyucusuna kadar onlarca farkının olduğunu anlattı.

CAN YELEĞİNİ UZMANI ANLATTI

Sahte ile gerçek can yelekleri arasındaki en önemli farkları deniz ekipmanları üretimi yapan Ali Karakurt anlattı. Karakurt, mültecilerin çoğunun üzerinde bulunanların ya da onlar için üretilenlerin, havuz gibi kapalı ve korunaklı alanlar ile deniz kıyılarında kullanılan 'yüzme yardımcıları' olduğunu söyledi. Yüzme yardımcısı şeklinde üretilen bu yeleklerin, kumaşından içindeki köpük polietilen malzemenin kalite durumuna, hipotermi için gerekli boyunluklara kadar hiçbirisinin bulunmadığını vurgulayan Karakurt, şöyle devam etti:

"Bu can yeleklerinin kumaşları standart dışı, su geçirgenliği çok fazla. Ayrıca üzerinde, tehlike durumunda kullanılacak malzemeler bulunmuyor. Hepsinden önemlisi, şimdi kışın soğuk havalarda, kaçak geçişler oluyor. İnsanların hipotermiden korunmaları lazım. En çok hipotermi kafadan başlar, kafayı korumak lazım. Bunlarda onlar da yok. Oysa gerçeklerinde, kumaşın suya dayanıklılığının yanı sıra içerisinin teflonla kaplı olması lazım. Emniyet kemerinin sağlam olması lazım. Düdük ve ışık gibi uyarıcıların da yine bulunması gerekiyor. Ayrıca hipotermiden kafayı korumak için özel boyunluklar da var."

Kendi markalarının taklitlerinin de yapıldığını söyleyen Ali Karakurt, bu şekilde insan hayatıyla oynanmasının üzücü olduğunu söyledi. Standartlara uygun can yeleklerinde 50-120 lira arasında değişen etiket bulunurken, mülteciler için merdiven altında üretilenler 20-30 liradan satılıyor. 

ViraHaber

Bu haber toplam 2635 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.