1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Otoyolun temeli 27 Şubat'ta
Otoyolun temeli 27 Şubat'ta

Otoyolun temeli 27 Şubat'ta

Geçtiğimiz aylarda inşaatına Gebze'den başlanılan otoyolun İzmir ayağı inşaatının temel atma törenine Başbakan Erdoğan'ın da katılması bekleniyor

A+A-

Geçtiğimiz aylarda inşaatına Gebze'den başlanılan otoyolun İzmir ayağı inşaatının temel atma törenine Başbakan Erdoğan'ın da katılması bekleniyor

Bakan Binali Yıldırım, bugün İzmir'de
1 milyon liraya mal olan Buca ilçesindeki Çevreyolu Otokent bağlantısının açılış töreni için bugün İzmir'e gelecek olan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir-İstanbul Otoyolu'nun temel atma töreni ile ilgili de ayrıntılı bilgiler aktaracak. Saat 14.00'te Otokent Kavşağı'nın açılışının ardından 15.30'da İzmir Limanı'na geçecek olan Yıldırım, burada liman viyadüğü ile ilgili çalışmaları yerinde denetleyecek. Bir viyadük ayağının yıkımını gazetecilerle birlikte izleyecek olan Yıldırım, buradaki çalışmalarla ilgili de bilgi aktaracak.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın İzmirlilerin talebi üzerine verdiği "İzmir-İstanbul Otoyolu'nun inşaatına her iki taraftan da başlanılması" sözü tutuluyor. Geçtiğimiz aylarda otoyol inşaatına Gebze'den başlanırken, İzmir ayağının inşaatına da bu ay start verilecek. Esnafa büyük rahatlama getirecek Buca'daki Otokent Kavşağı'nı açmak üzere bugün İzmir'e gelecek olan Bakan Binali Yıldırım, İzmir-İstanbul Otoyolu'nun kentteki başlangıç noktasının temeli ile ilgili de tarih verecek.

Canlı Bağlantı
27 Şubat'ta yapılması planlanan temel atma törenine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması bekleniyor. 27 Şubat'ta ana törenin Cumhuriyet ya da Gündoğdu Meydanı'nda yapılacağı belirtilirken, tören sırasında inşaatın başlanacağı Bornova'ya da canlı bağlantı yapılacak.

Toplam maliyeti 6 milyar dolar olan ve bağlantı yollarıyla birlikte toplam uzunluğu 421 kilometreyi bulan İzmir-İstanbul Otoyolu'nun Gebze ayağı temeli 29 Ekim 2010'da atıldı. Törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, otoyolun 18 şehre katkı sağlayacağını ve iki il arasındaki seyahat süresini 3.5 saate indireceğini söyledi. Törende otoyolu inşa edecek firmaların temsilcileri ile yolun bitiş süresi olan 7 yıl üzerinde sıkı bir pazarlık da yapan Erdoğan, sürenin 5 yıla inmesini sağladı. Firma temsilcilerinden 5 yılda bitirme sözü alan Erdoğan'ın, önümüzdeki 27 Şubat'ta İzmir'e gelerek dev projenin kentimizdeki kısmının temelini atması bekleniyor. Karayolları İkinci Bölge Müdürlüğü, temel atma töreni için yoğun bir hazırlık sürecine girdi.

İzmir-İstanbul Otoyolu'nun temel atma töreni, Cumhuriyet ya da Gündoğdu meydanlarından birinde gerçekleştirilecek. Temelin atılacağı Bornova'daki şantiye alanına, meydandan canlı bağlantı yapılacak.

Dünyada İkinci
Bu törene katılması beklenen Başbakan Erdoğan, yolun ilk etabı olan Gebze'deki temel atma töreni sırasında ticari olarak yeni bir canlanma yaşanacağına dikkat çekmişti. Proje kapsamında ayrıca 18 kilometre uzunluğunda 30 viyadük, 7.5 kilometre uzunluğunda 4 tünel yapılacak. Yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlanacak. İnşaat sektörüne olumlu etki yapacak projenin trafiğin hafiflemesi sayesinde yıllık 870 milyon liralık bir tasarruf sağlaması bekleniyor.

6 milyar dolarlık proje
Ulaştırma Bakanlığı'nca yap-işlet-devret modeliyle ihale edilen, Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı yolları dahil) Otoyolu Projesi, 6 milyar dolara mal olacak. Proje, 377 kilometre otoyol ve 44 kilmetre bağlantı yolu olmak üzere toplam 421 kilometre uzunluğunda olacak. Proje kapsamında İzmit Körfezi'nin Dilburnu ile Hersek bölgesi arasına inşa edilecek asma köprünün uzunluğu bin 700 metre olacak. Asma köprü, karayolu ile 1 saat 10 dakika, feribotla 1 saat süren Gebze-Yalova arasını 6 dakikaya düşürecek.

Yeni Asır
 

Bu haber toplam 834 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.